BOHO 08.11.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Po raz kolejny powtarzam: Metoda gospodarcza TAK -a NIE firma! Firma MUSI zarobic -juz samo to, że będą kupowac materiały to duże ryzyko "obżenienia" inwestora. Nie masz w zasadzie wpływu na to co, gdzie i jakie kupują. Ja wybudowałam stan surowy za 80tys -kumpel z FIRMĄ ten sam stan i domek identyczny za 240tys . Jeśli nie chcecie zbankrutowac darujcie sobie firmy. Sami szukajcie ekip do poszczególnych prac. Pytajcie znajomych, zwiedzajcie okoliczne budowy -włóżcie trochę wysiłku i inwencji w budowę własnego domu! Najlepszym rozwiązaniem jest poprosic biuro projektowe o zestawienie materiałow -i polatac z nim po hurtowniach okolicznych (i nie tylko). Oczywiście zaraz posypią się na mnie gromy -że firma to gwarancja jakości itd ... jestem tego samego zdania! natomiast bajki o tym , że ktoś strzelił chatę mając 2400 zł miesięcznie, na 4 osobową rodzinę, po prostu mnie drażnią i śmieszą..... może dlatego, że po prostu lubie sobie trochę policzyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohh 08.11.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 bajki o tym , że ktoś strzelił chatę mając 2400 zł miesięcznie, na 4 osobową rodzinę, po prostu mnie drażnią i śmieszą..... może dlatego, że po prostu lubie sobie trochę policzyć.... BOHO, dla Ciebie, żebyś mógł się pośmiać: wybudowaliśmy 2 lata temu domek (77m2 + 21m2 garaż) z dochodem 2200 na 3 osobową rodzinę (obecnie 4, ale dochód trochę większy) za 150 000 (kredyt). Do tego mieliśmy już zaciągnięty kredyt na działkę - 30 000. Było w tym wszystkim dużo własnej pracy, ale jak widać można A liczyć też bardzo lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.11.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 zazwyczaj tylko zapomina dodać, że ma ciocię za oceanem dla każdego próg tolerancji jest inny, nie da się ustalić jednego poziomu od którego można zaczynać, a poniżej nie warto;to są indywidualne decyzje, byleby były dogłębnie przemyślane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magija77 08.11.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Ja też buduję prosty (jak stodoła ) domek: http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html Do chwili obecnej wydalismy 80tys zł. W tej cenie mamy dom surowy przykryty dachówką braasa i instalację elektryczną (bez okien). Zaczynaliśmy z oszczędnościami w wysokości 60tys + działka z wszystkimi mediami. Kredyt mamy 130tys w PLN na 25lat, rata 850zł. Ze wstępnych kalkulacji -naszych i wykonawców (już wszyscy umówieni) -wystarczy na sredni standard. Ja uważam że powinieneś zaczynac, tym bardziej, że ceny materiałów już nie wariują i w zasadzie są takie jak przed rokiem -powodzenia! PS: W prostocie piekno Kachna, jesli wy wydaliscie 80 tys na stan surowy (załózmy że jest to monimum na taki stan) , to pomyśl czy starczyloby ci 60 tys na resztę Ponadto pete.c nie ma na działce mediów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 08.11.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Ja też buduję prosty (jak stodoła ) domek: http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html Do chwili obecnej wydalismy 80tys zł. W tej cenie mamy dom surowy przykryty dachówką braasa i instalację elektryczną (bez okien). Zaczynaliśmy z oszczędnościami w wysokości 60tys + działka z wszystkimi mediami. Kredyt mamy 130tys w PLN na 25lat, rata 850zł. Ze wstępnych kalkulacji -naszych i wykonawców (już wszyscy umówieni) -wystarczy na sredni standard. Ja uważam że powinieneś zaczynac, tym bardziej, że ceny materiałów już nie wariują i w zasadzie są takie jak przed rokiem -powodzenia! PS: W prostocie piekno Kachna, jesli wy wydaliscie 80 tys na stan surowy (załózmy że jest to monimum na taki stan) , to pomyśl czy starczyloby ci 60 tys na resztę Ponadto pete.c nie ma na działce mediów Magija77 -nie doczytałaś moich późniejszych postów : uważam że przy minimalnym standardzie wystarczy autorowi na wykończenie parteru -a reszta powolutku -pokoik po pokoiku . Zresztą mój domek ma prawie 130m, a autora wątku 98m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magija77 08.11.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Kachna, szkoda że nie prowadzisz dziennika budowy, fajny macie domek i bardzo dobry pomysł z wydłuzeniem go Moze można prosic o link do zdjęć , gdzies go widzialam, ale mi zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 08.11.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Kachna, szkoda że nie prowadzisz dziennika budowy, fajny macie domek i bardzo dobry pomysł z wydłuzeniem go Moze można prosic o link do zdjęć , gdzies go widzialam, ale mi zniknął On wjuż w projekcie był wydłużony Dziennik założę jak się zacznie coś ciekawszego dziac, teraz tylko jeszcze prąd (dziś kończą) a potem przerwa zimowa. A oto fotki: http://foto.onet.pl/4zes3,ck5z01c0wbkn,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 08.11.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 bajki o tym , że ktoś strzelił chatę mając 2400 zł miesięcznie, na 4 osobową rodzinę, po prostu mnie drażnią i śmieszą..... może dlatego, że po prostu lubie sobie trochę policzyć.... BOHO, dla Ciebie, żebyś mógł się pośmiać: wybudowaliśmy 2 lata temu domek (77m2 + 21m2 garaż) z dochodem 2200 na 3 osobową rodzinę (obecnie 4, ale dochód trochę większy) za 150 000 (kredyt). Do tego mieliśmy już zaciągnięty kredyt na działkę - 30 000. Było w tym wszystkim dużo własnej pracy, ale jak widać można A liczyć też bardzo lubię no to policzmy razem! 1. jest garaż, to znaczy że jest też i samochód..... ile płaciłeś rocznego ubezpieczenia i ile miesięcznie jeżdziłeś ? 2. jak myślisz, ile kosztuje dzienne wyżywienie dorosłego człowieka, a ile dziecka ? ja powyżej zakładałem 12 zł dla dorosłego (czyli pełne szaleństwo ! ) i 6 zł dla dziecka..... PS. garaż 21 m2 przy domku 77m2 dla 4 osób ? czyli samochód ma do dyspozycji więcej powierzchni niż każde z Was ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 08.11.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 bajki o tym , że ktoś strzelił chatę mając 2400 zł miesięcznie, na 4 osobową rodzinę, po prostu mnie drażnią i śmieszą..... może dlatego, że po prostu lubie sobie trochę policzyć.... BOHO, dla Ciebie, żebyś mógł się pośmiać: wybudowaliśmy 2 lata temu domek (77m2 + 21m2 garaż) z dochodem 2200 na 3 osobową rodzinę (obecnie 4, ale dochód trochę większy) za 150 000 (kredyt). Do tego mieliśmy już zaciągnięty kredyt na działkę - 30 000. Było w tym wszystkim dużo własnej pracy, ale jak widać można A liczyć też bardzo lubię no to policzmy razem! 1. jest garaż, to znaczy że jest też i samochód..... ile płaciłeś rocznego ubezpieczenia i ile miesięcznie jeżdziłeś ? 2. jak myślisz, ile kosztuje dzienne wyżywienie dorosłego człowieka, a ile dziecka ? ja powyżej zakładałem 12 zł dla dorosłego (czyli pełne szaleństwo ! ) i 6 zł dla dziecka..... PS. garaż 21 m2 przy domku 77m2 dla 4 osób ? czyli samochód ma do dyspozycji więcej powierzchni niż każde z Was ? ? ? Widzę że BOHO nie da się przekonac nawet osobom, które juz się wybudowały i mieszkają -po prostu wie lepiej nawet od tych mieszkających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magija77 08.11.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Powiedzmy że wybudują juz te mury, wstawią nawet okna, drzwi, to w jaki sposób oni ten dom wykonczą, gdy 40 % ich dochodu póójdzie na ratę. Teraz mieszkają u rodziców, ale ludzie, za 1500 zł utrzymać siebie, opłacić ogrzewanie, prrąd wodę, i jeszcze wykańczać dom Jeść tez przecież trzeba. Ludzie pomyślcie trochę 1500 zł - toż to granica przetrwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 08.11.2007 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Ja też buduję prosty (jak stodoła ) domek: http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html Do chwili obecnej wydalismy 80tys zł. W tej cenie mamy dom surowy przykryty dachówką braasa i instalację elektryczną (bez okien). Zaczynaliśmy z oszczędnościami w wysokości 60tys + działka z wszystkimi mediami. Kredyt mamy 130tys w PLN na 25lat, rata 850zł. Ze wstępnych kalkulacji -naszych i wykonawców (już wszyscy umówieni) -wystarczy na sredni standard. Ja uważam że powinieneś zaczynac, tym bardziej, że ceny materiałów już nie wariują i w zasadzie są takie jak przed rokiem -powodzenia! PS: W prostocie piekno Kachna, jesli wy wydaliscie 80 tys na stan surowy (załózmy że jest to monimum na taki stan) , to pomyśl czy starczyloby ci 60 tys na resztę Ponadto pete.c nie ma na działce mediów media przechodzą tuż obok (jak mówiłem działka to wydzielona część dawnej większej działki rodzinnej). co oczywiscie nie zmienia faktu że warunki przyłącza itp trzeba powałkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 08.11.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Ale ogólnie panuje mylne wyobrażenie o kosztach budowy. Ostatnio po naszej budowie chodził daleki znajomy i zapytał: " to i le wydaliście do tej pory? 40tys? czyli pomylił się akurat o 100% (przyznam się że rok temu myślałam tak, jak on ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaga 08.11.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Po raz kolejny powtarzam: Metoda gospodarcza TAK -a NIE firma! Firma MUSI zarobic -juz samo to, że będą kupowac materiały to duże ryzyko "obżenienia" inwestora. Nie masz w zasadzie wpływu na to co, gdzie i jakie kupują. Ja wybudowałam stan surowy za 80tys -kumpel z FIRMĄ ten sam stan i domek identyczny za 240tys . Jeśli nie chcecie zbankrutowac darujcie sobie firmy. Sami szukajcie ekip do poszczególnych prac. Pytajcie znajomych, zwiedzajcie okoliczne budowy -włóżcie trochę wysiłku i inwencji w budowę własnego domu! Najlepszym rozwiązaniem jest poprosic biuro projektowe o zestawienie materiałow -i polatac z nim po hurtowniach okolicznych (i nie tylko). Oczywiście zaraz posypią się na mnie gromy -że firma to gwarancja jakości itd ... nie mówię, ze tylko z firmą ale... firma, którą poleciłam jest niedroga. nasz forumowicz przynajmniej pozna orientacyjne ceny za swój dom my też mieliśmy rózne ekipy ale widziałam już kilka ich wycen i koszt stanu surowego domu podobnego do naszego wychodzi prawie tak samo. poza tym firmy zarabiają, oczywiście że tak, ale mają też dostęp do tańszych materiałow. kupują przecież hurtowo i uzyskują wten sposób rabaty czasem warto rozwazyc rózne opcje zanim zakasa się rękawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 08.11.2007 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Powiedzmy że wybudują juz te mury, wstawią nawet okna, drzwi, to w jaki sposób oni ten dom wykonczą, gdy 40 % ich dochodu póójdzie na ratę. Teraz mieszkają u rodziców, ale ludzie, za 1500 zł utrzymać siebie, opłacić ogrzewanie, prrąd wodę, i jeszcze wykańczać dom Jeść tez przecież trzeba. Ludzie pomyślcie trochę 1500 zł - toż to granica przetrwania że tak zapytam. jestes z Wawy czy innego dużego miasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 08.11.2007 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 żona właśnie dostała podwyżkę. całe 200 zł :/.u mnie obiecane od stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magija77 08.11.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Bułkę z masłem wszędzie można kupić za jednakową cenępete, ja ci życzę jak najlepiej, ale chlopie żebyś potem nie płakał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaga 08.11.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 bajki o tym , że ktoś strzelił chatę mając 2400 zł miesięcznie, na 4 osobową rodzinę, po prostu mnie drażnią i śmieszą..... może dlatego, że po prostu lubie sobie trochę policzyć.... BOHO, dla Ciebie, żebyś mógł się pośmiać: wybudowaliśmy 2 lata temu domek (77m2 + 21m2 garaż) z dochodem 2200 na 3 osobową rodzinę (obecnie 4, ale dochód trochę większy) za 150 000 (kredyt). Do tego mieliśmy już zaciągnięty kredyt na działkę - 30 000. Było w tym wszystkim dużo własnej pracy, ale jak widać można A liczyć też bardzo lubię popieram. znam kilka takich przypadków jak się chce to można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 08.11.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 żona właśnie dostała podwyżkę. całe 200 zł :/. u mnie obiecane od stycznia. GRATULACJE! To może wstrzymaj się z decyzją do stycznia? Po podwyżce wzrośnie wam zdolnośc kredytowa zapewne i domek bardziej realny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 08.11.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Po raz kolejny powtarzam: Metoda gospodarcza TAK -a NIE firma! Firma MUSI zarobic -juz samo to, że będą kupowac materiały to duże ryzyko "obżenienia" inwestora. Nie masz w zasadzie wpływu na to co, gdzie i jakie kupują. Ja wybudowałam stan surowy za 80tys -kumpel z FIRMĄ ten sam stan i domek identyczny za 240tys . Jeśli nie chcecie zbankrutowac darujcie sobie firmy. Sami szukajcie ekip do poszczególnych prac. Pytajcie znajomych, zwiedzajcie okoliczne budowy -włóżcie trochę wysiłku i inwencji w budowę własnego domu! Najlepszym rozwiązaniem jest poprosic biuro projektowe o zestawienie materiałow -i polatac z nim po hurtowniach okolicznych (i nie tylko). Oczywiście zaraz posypią się na mnie gromy -że firma to gwarancja jakości itd ... Nie miałam na myśli zlecenia budowy pod klucz jednej firmie! Też buduję metoda gospodarczą, wynajmuję wykonawców do poszczególnych prac, kupuję im wszystkie materiały sama poświęcając na to czas (i paliwo) a jednak zapłacić za pracę im trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 08.11.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Po raz kolejny powtarzam: Metoda gospodarcza TAK -a NIE firma! Firma MUSI zarobic -juz samo to, że będą kupowac materiały to duże ryzyko "obżenienia" inwestora. Nie masz w zasadzie wpływu na to co, gdzie i jakie kupują. Ja wybudowałam stan surowy za 80tys -kumpel z FIRMĄ ten sam stan i domek identyczny za 240tys . Jeśli nie chcecie zbankrutowac darujcie sobie firmy. Sami szukajcie ekip do poszczególnych prac. Pytajcie znajomych, zwiedzajcie okoliczne budowy -włóżcie trochę wysiłku i inwencji w budowę własnego domu! Najlepszym rozwiązaniem jest poprosic biuro projektowe o zestawienie materiałow -i polatac z nim po hurtowniach okolicznych (i nie tylko). Oczywiście zaraz posypią się na mnie gromy -że firma to gwarancja jakości itd ... Nie miałam na myśli zlecenia budowy pod klucz jednej firmie! Też buduję metoda gospodarczą, wynajmuję wykonawców do poszczególnych prac, kupuję im wszystkie materiały sama poświęcając na to czas (i paliwo) a jednak zapłacić za pracę im trzeba... A można wiedziec ile zapłacilaś murarzom za stan surowy otwarty? I dekarzowi za krycie dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts