Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za docieplenie fundamentów styropianem i drenaż ?

lanetagf

Recommended Posts

Ile placiliście za docieplenie fundamentów styropianem + położenie rur drenażowych + włóknina + zasypanie żwirkiem itp. Moi pracownicy za docieplenie fundamentów (nieużytkowych bez piwnic-jesli jest to istotne) chcą 20zł. za m2 + jeszcze co do reszty nie wiem. Czy to dużo? Jak to było u Was?

Za odpowiedzi serdecznie dziękuję!!!

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Ludzie skąd bierzecie te ceny, żadna firma nie wykona prac za te stawki specjalnie chyba, że przy okazi innych prac. Ludzie nie czarujcie innych tymi cenami, to nie tylko tych prac dotyczy ale wielu innych jak przegląda się forum. Każdy ma prawo do swoich opini i wyceny ale trzeba się nie raz zastanowić czy nie lepiej wykonać samemu i nie lamentować z powodu ceny.

Ludzie skąd bierzecie te ceny, żadna firma nie wykona prac za te stawki specjalnie chyba, że przy okazi innych prac. Ludzie nie czarujcie innych tymi cenami, to nie tylko tych prac dotyczy ale wielu innych jak przegląda się forum. Każdy ma prawo do swoich opini i wyceny ale trzeba się nie raz zastanowić czy nie lepiej wykonać samemu i nie lamentować z powodu ceny.

A kto tu lamentuje?? Normalne pytanie na forum budowlanym i na dodatek pytanie nie do wykonawców ( którym zapewne jesteś co wynika z postów) lecz do inwestorów, którzy mają doświadczenie - ile zapłacili plus doswiadczenie z ekipami i najlepiej mogą sie wypowiedzieć.

Pozdrawiam

• 2 months później...
no ciekawe.Jak przeczytałam pierwsze posty to myślałam że mój wykonawca przesadził ale teraz już sama nie wiem.Chce ocieplić fundament i położyć drenaż.Długość terenu do przekopania obliczyli 70m.a za robociznę zawołali 6000zł.Czy to dużo? Jakoś mi się wydaje że dużo.

Fundamenty były ocieplone ale wykonanie drenażu na dwóch poziomach - wysoko opaska wokół domu plus niski poziom wokół garażu w ziemi plus odprowadzenie rurami wody rynien dachowych i zjazdu do garażu, wykonanie dwóch studni chłonnych plus odprowadzenie wody z jednej z nich do drenażu istniejącego na polu (poniemiecki jeszcze). Materiały plus robocizna 16tyś w Koszalinie. Cena zawierała kilka ton żwiru o odpowiedniej gradacji, koparki itp.

Wykonane profesjonalnie i fachowo. Przed wykonaniem cały czas wilgotne ściany garażu mimo ocieplenia styrodurem i folią kubełkową. Po - ani krzty wilgoci i teren wokół domu nadaje się do swobodnego przemieszczania nawet podczas deszczu, gdy inni w koło pływają. Żałuje tylko że nie wykonano drenażu od razu podczas budowania fundamentów i przed zasypaniem piachem - byłoby kilka tysięcy taniej.

http://www.kkforum.pl/inne/img/drenaz1.jpg

http://www.kkforum.pl/inne/img/drenaz2.jpg

http://www.kkforum.pl/inne/img/drenaz3.jpg

• 2 weeks później...
ja piwnicy nie mam ale teren troszke obniżony i woda w tej chwili cały czas stoi wkoło płyty fundamentowej.Dom ma być drewniany i boje sie że niestety wilgoć wedrze mi się ścianami do domu.Wole sie zabezpieczyć.Zastanawiam sie tylko kiedy to zrobić bo narazie budowa jest na etapie fundamentu.Zresztą bardzo mokrego.Czy z ociepleniem i drenażem trzeba czekać aż przestanie padać i fundament wyschnie? Jak myślicie.

• 1 year później...
  • 5 years później...
  • 5 weeks później...