Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt gotowy!

Recommended Posts

Chyba faktycznie baaaaaaaaaaardzo mu zaszkodziły. Jak chcesz podam Ci namiary na co najmniej 3 architektów z Jeleniej. Tu (ctani i chyba nie kumple Twojego) chcą za zmiany, adaptację i projekt zagosp. działki 2-3 tys. Choc to i tak dużo. Może znajdę do 2 tys. Ja szukam dalej.

Pomocy! ... Architekt chce 6500zl!

No chyba, że w tej cenie oprócz małych przeróbek są wszystkie uzgodnienia, pozwolenia, mapki, projekty przyłączy i adaptacje instalacji wewnątrz, które czasami trzeba zmianić, jak się ściany "przestawia". Ja pod koniec roku 2001 zapłaciłem za takie przeróbki projektu gotowego + wszystkie sprawy urzędowo-papierkowe 5250zł.

Przerabialiśmy projekt typowy dość gruntownie: wszystkie kominy w innym miejscu, przesunięta ściana nośna, zmiana wymiarów zewnętrznych budynku, zmiana technologii ścian, przesuwanych ścianek działowych i okien nawet zliczę... :roll:

Całość, razem z projektem zagospodarowania działki i przygotowaniem całej dokumentacji dla urzędu (ale bez projektów przyłączy) kosztowała 2800zł. I tak uważam, że za dużo.

W Zielonej Górze jak szukałem to chcieli za:

- zmiana słópa

- zmiana wymiarów i kształtu okna

- przesunięta jedna scianka

- niższe ściany fundamentowe

- dodatkowy projekt inst. gazowej

- projekty wszystkich przyłączy

- załatwienie wszystkiego w urzędach

1600 PLN, szukałem dalej i zrobił mi znajomy za darmo!

U mnie było tak :

- lustrzane odbicie,

- zmiana pokrycia dachu z dachówki na blachę (przeliczenie na nowo więźby )

- zmiana materiału na ściany z Ytonga na suporek + docieplenie styropianem

- projekt doprowadzenia wody

- projekt odprowadzenia ścieków (szambo)

- projekt przyłącza elektryki,

- badania geotechniczne gruntu

Do tego załatwienie wszystkich potrzebnych kwitków i pieczątek w Olsztynie.

Całość kosztowała mnie 3500 + 1000 dla pani co kreśliła wszystkie rysunki i do tego trochę piwa.