gianti 06.11.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Ze względu na to iż budowa rozciągnie mi się na kilka lat i nie mam wizji płotu docelowego chcę ogrodzić działkę płotem tymczasowym. mój pomysł to zastosowanie stempli budowlanych i siatki "leśnej" 2m wysokości. natomiast sposób postawienia : - stemple w ziemię na 0,8m - poprzez wykonie dziur za pomocą świdra ręcznego 14cm średnicy - mam nadzieję iż to przyspieszy pracę i nie spowoduje potrzeby wykonania dużych "dziur" szpadlem - stemple obsypane gruzem budowlanym - siatka przymocowana do stempli dobrym zszywaczem tapicerskim - oczywiście naciągnięta na górze i na dole - brama wjazdowa zrobiona ze skleconych desek. Według was - praktyków - wytrzyma taka konstrukcja bezproblemowo 3-4 lata?? koszt 250 m z robocizną (rodzina) = 2000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.11.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witam, a na jakim etapie budowy jesteście ? Jeżeli dopiero zaczynacie, to nie róbcie narazie ogrodzenia bo będzie jedynie przeszkadzać. Moim zdaniem ogrodzenie ma sens dopiero w momencie stanu surowego otwartego (znaczy dom z dachem). No chyba że macie kilku hektarowe rancho, ale wtedy 250m płotu to by bylo za mało Co do konstrukcji to wedlug mnie stemple tak, siatka leśna tak, świder tak. Co do zszywek to nie jestem przekonany, choć to może zadziałać. Ja dodatkowo dałbym drut napinający na górze i na dole, inaczej siatka się po jakimś czasie zwiesi. Skrajne słupki można by dodatkowo podeprzeć albo ewentualnie porobić odciągi napinające (takie jak w namiocie starego typu). Powinno śmialo parę lat wytrzymać. Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 06.11.2007 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 druty napinające (góra, dół) - tak oczywiście, są w planach płot na początku budowy - z tego co pamiętam budowa musi być ogrodzona - takie jest prawo - zresztą nie ma problemu dom będzie na tyle daleko od płotu iż nie zostanie uszkodzony podczas budowy. jeśli chodzi o słupki narożnikowe jako jedyne myślałem o podparciu ich tak jak normalnie się podpiera + zabetonowanie stempla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rr77 06.11.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Mam ogrodzenie z siatki leśnej i stempli.Wszystkie mam obsypane ziemią tak jak Ty wierciłem otwory 1m wiertlem 12 cmStempel dawałem na skraj otworu, tam ziemia nie jest zmiękczonaBetonowałem tylko stemple przy bramie z racji ze zrobiłem dużą bramę.Nie dawałem drutu napinającego, ale narożne podpierałem stemplami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.11.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Jeżeli ma wytrzymać 3-4 lata zamiast zszywek tapicerskich lepiej dać stalowe ocynkowane skobelki Ja kupowałem takie w Castoramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 09.11.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Mam od roku taki "leśny" płot z frontu działki.Bez poziomych drutów, stemple bez betonu, siatka na zszywki, prowizoryczna brama z łat obciągnięta resztką siatki.Działa to i ma doczekać do wiosny bo wtedy będzie robiony front docelowy.pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 10.11.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 Ja taki płot mam. I mam nadzieję, że wytrzyma 2-4 lata. Proponowałbym skobelki do zamocowania. Słupki na brame zalane betonem. Nie dawałem drucika dołem i górą tylko rozpórki na narożnych słupkach. Bo nie mam dużych odległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 11.11.2007 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 a jak wbijacie skobelki - w już osadzony stemplel, zagęszczony gruzem - to poprzez uderzenia młotkiem - nie zaczyna się czasem stempel ruszać w "swoim ziemnym mocowaniu". Z tego powodu myślałem o porządnych zszywkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.11.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 a jak wbijacie skobelki - w już osadzony stemplel, zagęszczony gruzem - to poprzez uderzenia młotkiem - nie zaczyna się czasem stempel ruszać w "swoim ziemnym mocowaniu". Z tego powodu myślałem o porządnych zszywkach. Jeżeli stempel ma zacząć ruszać się przy wbijaniu skobelków, to jak ma wytrzymać np. silniejszy wiatr, czy przypadkowe oparcie o niego? Ja dawałem słupku 2,5m z tzw. papierówki świerkowej. Ziemię wokół nich ubijałem. Nie wszystkie może stoją idealnie prosto, ale swoją funkcję spełniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 11.11.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 a jak wbijacie skobelki - w już osadzony stemplel, zagęszczony gruzem - to poprzez uderzenia młotkiem - nie zaczyna się czasem stempel ruszać w "swoim ziemnym mocowaniu". Z tego powodu myślałem o porządnych zszywkach. Jeden trzyma z drugiej strony a drugi wbija, najprostrza metoda, fakt ruszają się , ale z czasem "się zamulą" i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 24.06.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Panowie, skąd sie załatwia taki świder ręczny???????? Pomocy, bo za 2 dni przywoza stemple i nie wiem co dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.06.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Panowie, skąd sie załatwia taki świder ręczny???????? Pomocy, bo za 2 dni przywoza stemple i nie wiem co dalej.... W każdym większym sklepie budowlanym, albo na Allegro : http://www.allegro.pl/item389057970_swider_do_ziemi_dolkownica_dolkownik_nowy_120mm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 04.07.2008 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 a ja całą siatkę przypiąłem do słupków(stempli) grubymi zszywkami tapicerskimi i było szybko, łatwo i przyjemnie. - jedna osoba naciągała siatkę - druga zszywała , pozatym jeszcze całą siatkę na jej końcu naciągała ręczna wyciągarka przyczepiona do drzewa. efekt po roku i porównanie do sąsiada : u mnie siatka sztywna i naciągnięta - u sąsiada, który wbijał gwoździe - siatka już opada na boki. i moja wytrzyma jeszcze dwa lata 3 dni = 240 mb płotu w 2 osoby (oczywiście łącznie ze osadzeniem słupków) - polecam mój sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts