Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płot tzw. "roboczy" na czas budowy

gianti

Recommended Posts

Ze względu na to iż budowa rozciągnie mi się na kilka lat i nie mam wizji płotu docelowego chcę ogrodzić działkę płotem tymczasowym.

mój pomysł to zastosowanie stempli budowlanych i siatki "leśnej" 2m wysokości.

natomiast sposób postawienia :

- stemple w ziemię na 0,8m - poprzez wykonie dziur za pomocą świdra ręcznego 14cm średnicy - mam nadzieję iż to przyspieszy pracę i nie spowoduje potrzeby wykonania dużych "dziur" szpadlem

- stemple obsypane gruzem budowlanym

- siatka przymocowana do stempli dobrym zszywaczem tapicerskim - oczywiście naciągnięta na górze i na dole

- brama wjazdowa zrobiona ze skleconych desek.

Według was - praktyków - wytrzyma taka konstrukcja bezproblemowo 3-4 lata??

koszt 250 m z robocizną (rodzina) = 2000 zł

Witam,

a na jakim etapie budowy jesteście ? Jeżeli dopiero zaczynacie, to nie róbcie narazie ogrodzenia bo będzie jedynie przeszkadzać. Moim zdaniem ogrodzenie ma sens dopiero w momencie stanu surowego otwartego (znaczy dom z dachem). No chyba że macie kilku hektarowe rancho, ale wtedy 250m płotu to by bylo za mało :-)

Co do konstrukcji to wedlug mnie stemple tak, siatka leśna tak, świder tak.

Co do zszywek to nie jestem przekonany, choć to może zadziałać. Ja dodatkowo dałbym drut napinający na górze i na dole, inaczej siatka się po jakimś czasie zwiesi. Skrajne słupki można by dodatkowo podeprzeć albo ewentualnie porobić odciągi napinające (takie jak w namiocie starego typu). Powinno śmialo parę lat wytrzymać.

Pzdr

Dawid

druty napinające (góra, dół) - tak oczywiście, są w planach

płot na początku budowy - z tego co pamiętam budowa musi być ogrodzona - takie jest prawo - zresztą nie ma problemu dom będzie na tyle daleko od płotu iż nie zostanie uszkodzony podczas budowy.

jeśli chodzi o słupki narożnikowe jako jedyne myślałem o podparciu ich tak jak normalnie się podpiera + zabetonowanie stempla.

Mam ogrodzenie z siatki leśnej i stempli.

Wszystkie mam obsypane ziemią tak jak Ty wierciłem otwory 1m wiertlem 12 cm

Stempel dawałem na skraj otworu, tam ziemia nie jest zmiękczona

Betonowałem tylko stemple przy bramie z racji ze zrobiłem dużą bramę.

Nie dawałem drutu napinającego, ale narożne podpierałem stemplami.

a jak wbijacie skobelki - w już osadzony stemplel, zagęszczony gruzem - to poprzez uderzenia młotkiem - nie zaczyna się czasem stempel ruszać w "swoim ziemnym mocowaniu". Z tego powodu myślałem o porządnych zszywkach.

Jeżeli stempel ma zacząć ruszać się przy wbijaniu skobelków, to jak ma wytrzymać np. silniejszy wiatr, czy przypadkowe oparcie o niego?

Ja dawałem słupku 2,5m z tzw. papierówki świerkowej. Ziemię wokół nich ubijałem. Nie wszystkie może stoją idealnie prosto, ale swoją funkcję spełniają.

a jak wbijacie skobelki - w już osadzony stemplel, zagęszczony gruzem - to poprzez uderzenia młotkiem - nie zaczyna się czasem stempel ruszać w "swoim ziemnym mocowaniu". Z tego powodu myślałem o porządnych zszywkach.

Jeden trzyma z drugiej strony a drugi wbija, najprostrza metoda, fakt ruszają się , ale z czasem "się zamulą" i będzie ok.

• 7 months później...
Panowie, skąd sie załatwia taki świder ręczny????????

Pomocy, bo za 2 dni przywoza stemple i nie wiem co dalej.... :(

W każdym większym sklepie budowlanym, albo na Allegro :

http://www.allegro.pl/item389057970_swider_do_ziemi_dolkownica_dolkownik_nowy_120mm.html

• 2 weeks później...

a ja całą siatkę przypiąłem do słupków(stempli) grubymi zszywkami tapicerskimi i było szybko, łatwo i przyjemnie. - jedna osoba naciągała siatkę - druga zszywała :), pozatym jeszcze całą siatkę na jej końcu naciągała ręczna wyciągarka przyczepiona do drzewa.

efekt po roku i porównanie do sąsiada :

u mnie siatka sztywna i naciągnięta - u sąsiada, który wbijał gwoździe - siatka już opada na boki.

i moja wytrzyma jeszcze dwa lata

3 dni = 240 mb płotu w 2 osoby (oczywiście łącznie ze osadzeniem słupków) - polecam mój sposób