Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kafle w lazience? Naciagacz?

matadorRS

Recommended Posts

Prosze Panstwa mam problem. Zawsze rzeczy w dmu robil mi znajomy. Ostatni klad kafle w przedpokoju po 30zł/metr (normalnie bierze 50zł) i byle bardzo zadowolony. Teraz postanowilem wykonczyc lazienke i poprosilem kolege o montaz. Niestety niemial casu wiec przyslal "kolege". Niestety dalem na pocatku tylka i nie uzgodnilem znim ceny ale mialo byc za uczciwe pieniadze to nie wnikalem.

Lazienka ma 6m2 po podlodze. W sumie kafli 26m2 bo wiadomo okna dosc spore i drzwi. Kafle sa proste niema zadnych puleczek i innych udziwnien. Jest tylko jeden pasek z mozaiki od podlogi do sufitu.

Aha lazienka byla przygtowana do polozenia plytem polozylem tam plyty regipswe wiec jest idealnie czysto.

I teraz agadka ile mozna krzyknac za polozenie kafli w takiej lazience bez montazu wanny itd oraz bez kleju i fugi.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak to bywa jak sie nie ustala ceny .Ja bym zapytal jego jak on to kalkulowal .Bo nie wiem czy tam byla wanna ale za obudowe wanny liczy sie inaczej niz za metry prostej sciany to samo obrobka dzwi okien listwami naroznymi (o wiele wiecej czasu na to trzeba poswieci ) tez niektorzy biora wiecej za wklejanie dekorow takich mozajek ja ty piszesz .Poprostu zapytaj jak on to policzyl ze tak mu wyszlo .Chyba ze sobie liczy 500zl dniowki i bedzie robil spokojnie 5 dni A swoja droga 30 zl to bardzo taniu jak bral twoj znajomy mysle ze jemy tez sie nie zabardzo oplacalo tak naprawde i dlatego nie robil Bo jesli by policzyc te 26m x 30 to jest 780 i to na 4-5 dni to sa smieszne pieniadze jak dla kafelkarza :) nawet z calodziennym wyzywieniem i z polowka na koniec dnia :)

Ja nawet bez pytania go o szczegóły wiem jak on to kalkulował - tak, żeby mu się to opłaciło. Po pierwsze, Twoja wina że wcześniej nie ustaliłeś ceny. Po drugie - cena za m2 zależy od wielu czynników: ilości otworów, ilości miejsc do obrobienia (ramki, lustra, otwory okienne, drzwiowe, etc), od ilości metrów do zrobienia a nawet od jakości płytek. Po trzecie - małe łazienki robi się dużo trudniej niż duże i wymaga to zdecydowanie więcej pracy. Po czwarte - pisząc swojego pierwszego posta w tym wątku obstawiałem właśnie kwotę między 2300 a 2500 :) A po piąte - niepotrzebnie zasugerowałeś się ceną 30 zł/m2 i to był Twój błąd. Cena zresztą też... obłędna.

Gość M@riusz_Radom

Nie ustalił ceny ? I to jego wina ? Nie ustalił też, że zapłaci wykonawcy prawda ? :) W interesie obu stron jest uzgodnić warunki finansowe. A 100 PLN/m2 płytek to obłęd, nawet w Wawce ...

Przedzwoń do kilku osób ogłaszających podobne usługi, przedstaw zakres prac i zapytaj o ceny. Potem zsumuj wszystkie oferty, podziel przez liczbę obdzwonionych osób i będziesz miał średnią cenę. Taką również zaproponuj wykonawcy i ZACZNIJ rozmawiać teraz a nie jak SKOŃCZY pracę ..

Nie ustalił ceny ? I to jego wina ?
No, a czyja w takim razie, Twoja czy moja? :)

Nie ustalił też, że zapłaci wykonawcy prawda ? :)

Niestety, nieprawda. Prawo jest po stronie wykonawcy w tym przypadku.

W interesie obu stron jest uzgodnić warunki finansowe. A 100 PLN/m2 płytek to obłęd, nawet w Wawce ...

Gdzie kupiłeś szklaną kulę? Skąd wiesz co to była za praca? Bo po opisie który nam tutaj przedstawiono, tak naprawde nic nie można wywnioskować. Te 2500 zł to może być zarówno za mało, jak i za dużo.

Gość M@riusz_Radom
No, a czyja w takim razie, Twoja czy moja? :)

Obu ;)

Niestety, nieprawda. Prawo jest po stronie wykonawcy w tym przypadku.

Tak, ale miał je na ścianie ułożyć w karo a ułożył "normalnie" - brak podstaw do wypłaty. A mogę go nawet pozwać o odszkodowanie za zmarnowany materiał i wezwać do odtworzenia stanu pierwotnego ;)

Gdzie kupiłeś szklaną kulę? Skąd wiesz co to była za praca? Bo po opisie który nam tutaj przedstawiono, tak naprawde nic nie można wywnioskować. Te 2500 zł to może być zarówno za mało, jak i za dużo.

Od mamusi dostałem, choć mogę ją wywalić przez okno bo moja teściowa i tak wie wszystko lepiej. Choć nawet ona uważa, że 100PLN za ułożenie 1m2 płytek na PRZYGOTOWANYM podłożu woła o pomstę do nieba ;)

Nie będziemy się wzajemnie licytować bo to bez sensu - nadal uważam, że określenie zakresu robót oraz wynagrodzenia jest w interesie OBU stron i basta. I wcale nie uważam, że to wykonawca jest na wygranej pozycji, a przykład na to dałem powyżej.

Dzwonilem do 10 ronych kafelkarzy. Kazdy przez telefon zaproponowal kwote 1500zł (dziwne ze wszyscy chcieli tyle samo). Tam naprawde niema nic wielkiego do roboty. Sciany sa przygotowane pod polozenie plytek. Nic nie musi robic dodatkowego oprocz polozenia kleju na to kafla i oczywiscie docieciu ich. Dekor sklada sie z jednej listwy od podlogi do sufitu (male kafelki 2cmx2cm ale na poklejone w paski ze nie musi ukladac ich osobno). Dodatkowo bedzie wklejal lustro i wool lustra tez idzie dokor 12 listewek 2cmx25cm. Nic nie robi wiecej. Nie zaklada wanny zlewu itd.

Zasugerowalem sie gorna granica 50zł a nie 30. 30 bylo robione po znajomosci dlatego ze robil tez inne rzczy.

Jak bede mial chwile to wrzuce fotki pogladowe.

Chce poprostu sie zorientowac czy nie przeplacam. Niechce zeby ktos mi to robil za grosze tylko chce uczciwie zaplacic. A uwazam ze 100zł za metr to duzo za duzo.

• 2 weeks później...
Uważam, że to absolutne przegięcie! To, że nie ustaliłeś warunków na początku, wcale nie znaczy, że musisz zgadzać się na kosmiczne żądania wykonawcy. Jesteście dokładnie w takiej samej sytuacji. On może chcieć tyle wziąć, a Ty nie musisz mu tyle zapłacić. Myślę, że połowa tej kwoty to max. Jak nie dojdziecie do porozumienia, zaproponuj wizytą rzeczoznawcy, który oceni wartość wykonanej pracy. Jako, że taka opinia jest kosztowna, uczciwe będzie jeśli jej koszty poniesie strona, która nie miał racji, a upiera się przy swoim.

a ja za lazienke w aktualnym domu zapalcilem (juz nie pamietam dokladnie) okolo 6000 tys.

lazienka ma powierzchni podlogi nie caly metr:)

a prace i materialy to:

-geberit

-muszelka ,taka wiszaca

-umywalka

-bateria umywalkowa

-bojler na prad ,chyba 80 litrow

-glazura do 1,5

-terakota-jedno pudelko

wiec mysle teraz z prespektywy czasu ze te Twoje 2500 to jak darmo:)

chce jeszcze dodac ze plytki byly normalne ani za 200 czy 300 za metr

i bateria taka wykla za 100 zlotych

podzdrawiam wszytskich fachowcow :)

sam wykonuje podobne roboty i musze tu stanąc po stronie kafelkarza:)

przeciez jesli jest jakis termin to kuzwa kogo obchodzi to czy ja robie 1 godzine dziennie czy 10..robota ma byc zrobiobna w terminie i tyle....ale jesli klient wypomina mi ze robie tak czy siak czy tyle i tyle a potem oblicza mi srednią stawke i sie czepia to najczesciej nie jest juz moim klientem,bo albo umowa jest na termin i za konkretną kwote albo nie.

to jest w tej branzy logiczne ze w jeden tydzien mozna zarobic i 2000 i 500 zl przynajmniej ja tak mam ,jedne roboty są bardziej oplacalne inne mniej...mam to wkalkulowane.

Dlatego takie czepianie sie ze wziąl 2500 za 5 dni roboty jest nie fair....niech chlopak bierze i zarabia...byle uczciwie

pozdrawiam

...bo albo umowa jest na termin i za konkretną kwote albo nie.

...

No wlasnie o tym mowa w tym watku. O tym ze nie byla ustalona kwota i teraz kafelkarz wyjmuje ja sobie z sufitu.

Czyli zostal popelniony podstawowy blad. Ciekawe co powoduje ze wykonawcy daza do takiej sytuacji. Wg mnie powinno ich zycie pare razy ukarac klientem ktory nie zaplaci lub zaplaci o wiele mniej niz sobie wudumali. Wtedy szybko nauczyliby sie ustalac warunki przed rozpoczeciem pracy - ba, nawet z umow pisemnych sami by sie domagali.

Autorze watku ! Moze podejmisz sie roli edukacyjnej i zaplacisz nie tyle co zada wykonawca (postfaktum) lecz tyle ile uznasz za stosowne.