Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

forowicze vis forumowicze

mmmad

Recommended Posts

Ja mam zawsze problem z odmianą słowa " iść" :wink:

Jak jesteśmy np na długim spacerze, to jak ma powiedzieć : Jestem już zmęczona tym...." iściem" ?? :roll: :lol: ( bo chodzenie to dla mnie całkiem inne słowo ).

Ja bym rzekł szłaniem :)

Kofi - jak tak twierdzisz to :) zajefajnie :)

sebo8877

Taka ciekawostka-język polski przygarnął kilka angielskich słówek.Na przykład bicykl w Polsce nazywany jest rowerem bo pierwsze takie wehikuły jakie trafiły do Polski były produkcji firmy Rover.Tram way w Polsce stało sie tramwajem,trolley bus został trolejbusem

No dlaścisłości: nie tylko kilka i nie tylko angielskich. Jak by nie patrzeć takie swojskie słowa jak dom, czy szkoła też są zapożyczeniami :D

Taka ciekawostka-język polski przygarnął kilka angielskich słówek.Na przykład bicykl w Polsce nazywany jest rowerem bo pierwsze takie wehikuły jakie trafiły do Polski były produkcji firmy Rover.Tram way w Polsce stało sie tramwajem,trolley bus został trolejbusem

No dlaścisłości: nie tylko kilka i nie tylko angielskich. Jak by nie patrzeć takie swojskie słowa jak dom, czy szkoła też są zapożyczeniami :D

No, np. moj dom jest za pozyczone od banku... ;)

• 1 year później...

U mnie w rodzinie zawsze nazywalo sie wszelkie piecyki gazowe na ciepla wode junkersami.

To nic, ze w dobie komunizmu prawdziwego Junkersa nie mozna bylo uswiadczyc w polskim sklepie :roll:

Ciekawe skad w jezyku polskim sie "dresy" wziely... "dress" po angielsku to sukienka...ni jak sie nie sklada.. :lol:

Maja

• 3 weeks później...
Lista jest dłuższa: na odkurzacz mówiono wcale nie tak dawno - elektrolux, a na buty sportowe [wszelkiej maści] - adidasy.

K.

A bardziej budowlanie , chyba nawet tu na forum przeczytane

"jakiej masz firmy geberita ?" no z lekka zdębiałam :o

Odpowidź "z Grohe" :D :D :D :D

Jak adidasy z "nike" :D

Lista jest dłuższa: na odkurzacz mówiono wcale nie tak dawno - elektrolux, a na buty sportowe [wszelkiej maści] - adidasy.

K.

A bardziej budowlanie , chyba nawet tu na forum przeczytane

"jakiej masz firmy geberita ?" no z lekka zdębiałam :o

Odpowidź "z Grohe" :D :D :D :D

Jak adidasy z "nike" :D

Zawsze tarzam się ze śmiechu jak słyszę na CB "skręcisz w lewo za cepeenem statoil"

pozdrawiam

TINEK