sebo8877 09.11.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Ja mam zawsze problem z odmianą słowa " iść" Jak jesteśmy np na długim spacerze, to jak ma powiedzieć : Jestem już zmęczona tym...." iściem" ?? ( bo chodzenie to dla mnie całkiem inne słowo ). Ja bym rzekł szłaniem Kofi - jak tak twierdzisz to zajefajnie sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 09.11.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 widziałam niedawno buty sportowe firmy... "adidos" Ja widziałem adldas Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 09.11.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Taka ciekawostka-język polski przygarnął kilka angielskich słówek.Na przykład bicykl w Polsce nazywany jest rowerem bo pierwsze takie wehikuły jakie trafiły do Polski były produkcji firmy Rover.Tram way w Polsce stało sie tramwajem,trolley bus został trolejbusem No dlaścisłości: nie tylko kilka i nie tylko angielskich. Jak by nie patrzeć takie swojskie słowa jak dom, czy szkoła też są zapożyczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 09.11.2007 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Taka ciekawostka-język polski przygarnął kilka angielskich słówek.Na przykład bicykl w Polsce nazywany jest rowerem bo pierwsze takie wehikuły jakie trafiły do Polski były produkcji firmy Rover.Tram way w Polsce stało sie tramwajem,trolley bus został trolejbusem No dlaścisłości: nie tylko kilka i nie tylko angielskich. Jak by nie patrzeć takie swojskie słowa jak dom, czy szkoła też są zapożyczeniami No, np. moj dom jest za pozyczone od banku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 09.11.2007 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Lista jest dłuższa: na odkurzacz mówiono wcale nie tak dawno - elektrolux, a na buty sportowe [wszelkiej maści] - adidasy. K. A uzywaliscie kiedys ksero? Czy raczej fotokopiarki? Kto nie uzywal nigdy prysznica - wystap. (Prysznic to akurat od nazwiska tworcy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 23.12.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Lista jest dłuższa: na odkurzacz mówiono wcale nie tak dawno - elektrolux, a na buty sportowe [wszelkiej maści] - adidasy. K. Szlifierka kątowa - boszówka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.12.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Kiedyś, jeszcze niedawno był Chopin, a teraz Szopen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 23.12.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 U mnie w rodzinie zawsze nazywalo sie wszelkie piecyki gazowe na ciepla wode junkersami. To nic, ze w dobie komunizmu prawdziwego Junkersa nie mozna bylo uswiadczyc w polskim sklepie Ciekawe skad w jezyku polskim sie "dresy" wziely... "dress" po angielsku to sukienka...ni jak sie nie sklada.. Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.01.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Lista jest dłuższa: na odkurzacz mówiono wcale nie tak dawno - elektrolux, a na buty sportowe [wszelkiej maści] - adidasy. K. A bardziej budowlanie , chyba nawet tu na forum przeczytane "jakiej masz firmy geberita ?" no z lekka zdębiałam Odpowidź "z Grohe" Jak adidasy z "nike" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 12.01.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 ....... nieodmienialne. "O, ...i pan zdanża" albo ... spaźniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 12.01.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 ....... niektórzy formułowicze ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 12.01.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Lista jest dłuższa: na odkurzacz mówiono wcale nie tak dawno - elektrolux, a na buty sportowe [wszelkiej maści] - adidasy. K. A bardziej budowlanie , chyba nawet tu na forum przeczytane "jakiej masz firmy geberita ?" no z lekka zdębiałam Odpowidź "z Grohe" Jak adidasy z "nike" Zawsze tarzam się ze śmiechu jak słyszę na CB "skręcisz w lewo za cepeenem statoil" pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 14.01.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Krzysztofik napisał: retrofood napisał: ....... nieodmienialne. "O, ...i pan zdanża" albo ... spaźniać ...można też czasem coś oglądnąć, za rachunek zapłacić 100 złoty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts