raziu 06.11.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witam, zamierzam kupić działkę na powierzchni której jest zatwierdzony Miejscowy Plan Zagospodarowania. Plan ten mówi, że działka ta leży na obszarze budowlanym.Notariusz jednak stwierdza, że działka ta nie może być kupiona jako budowlana, gdyż wg Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości:"17) umowę sprzedaży nieruchomości gruntowej, stanowiącej działkę budowlaną w rozumieniu art. 2 pkt 12 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80, poz. 717, z późn. zm. 2)) ;" Natomiast we wspomnianej ustawie jest napisane: 12) działce budowlanej - należy przez to rozumieć nieruchomość gruntowąlub działkę gruntu, której wielkość, cechy geometryczne, dostęp do drogipublicznej oraz wyposażenie w urządzenia infrastruktury technicznejspełniają wymogi realizacji obiektów budowlanych wynikające z odrębnychprzepisów i aktów prawa miejscowego; Moja działka nie ma jeszcze podłączonego prądu, więc według notariusza nie może byc potraktowana jako działka budowlana i nie może być zastosowana niższa (nowa) taksa notarialna! Czy to prawda czy znów chcą mnie naciągnąć?Chyba większość kupowanych działek budowlanych nie posiada podłączonych medii, a skoro jest na tym obszarze Miejscowy Plan Zagospodarowania Terenu ściśle określający co moge w tym miejscu wybudować to przecież nie postawie tam fabryki albo nie posadze ziemniaków?! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/90543-czy-notariusz-pr%C3%B3buje-mnie-naci%C4%85gn%C4%85%C4%87-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREK KARCZ 06.11.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 IDZ DO INNEGO .KAZDY Z NICH INACZEJ INTERPRETUJE PRZEPISY (ZWYKLE NA SWOJA KORZYSC) .BEDZIESZ MIAL KILKA OPINII BEDZIESZ MADRZEJSZY Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/90543-czy-notariusz-pr%C3%B3buje-mnie-naci%C4%85gn%C4%85%C4%87-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-2105895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela r. 06.11.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Cześć,definicja, którą zacytowałeś: „działce budowlanej” - należy przez to rozumieć nieruchomość gruntowąlub działkę gruntu, której wielkość, cechy geometryczne, dostęp do drogipublicznej oraz wyposażenie w urządzenia infrastruktury technicznejspełniają wymogi realizacji obiektów budowlanych wynikające z odrębnychprzepisów i aktów prawa miejscowego nie jest definicją wyczerpującą i odsyła do innych przepisów, np. prawa budowlanego, miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, i w związku z tym nie można jej czytać wprost (dosłownie) w oderwaniu od tych przepisów. Dlatego dla potrzeb pobrania taksy notarialnej z reguły przyjmuje się, że działka budowlana to działka, która w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego przeznaczona jest pod budownictwo mieszkaniowe. Jeżeli notariusz upiera się przy całej taksie (i swojej interpretacji rozporządzenia) to pozostaje tylko zmiana notariusza. Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/90543-czy-notariusz-pr%C3%B3buje-mnie-naci%C4%85gn%C4%85%C4%87-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/#findComment-2106341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts