adam_mk 19.12.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 KSEROBrak zadania domowego!NIE ODPADA!!! Dobrze ponad 100 razy opisane co i jak!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 19.12.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Kiedy mi kominiarze mówią, że ja newet okapu nad kuchnią, to nie powinnam tu mieć (założę, jak mi już gaz podpiszą do taj dziury która nakłamię, że wentylacyjna będzie) Nakłamali czy cóś??? Poczytam w deficytowym wolnym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Już "świąteczni"?! Uchyl rąbka... Odsłoń co nieco... SKĄD JESTEŚ (gdzie ci kominiarze takie brednie opowiadają?) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 19.12.2007 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 U mnie patret tak na szybko, to mniej więcej jat wygląda: http://iwbrzaska.w.interia.pl/planik.JPG To czrne to kominek fioletowe zaplanowana kuchenka Największe pom ma 66m^2 małe po ok 16^2 Jest jeszcze parę otworów okiennych i drzwiowych No i pewnie muszę nakłamać o ścianie, której nie ma i nigdy nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 19.12.2007 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 W prawym dolnym zaplanowana łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2007 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Słabo kumam! Może to te dwa piwa?! W bloku mieszkasz?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 19.12.2007 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 w domkuTo górne podługowate ma 66^2 Nad fioletową kuchenką okappo drugiej stronie tej ściany łazienka Wejście mam z dołu rysunku w to środkowe się wchodzi (tam są schody) Postaram się i wrzucą następnym razem lepszy rys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.12.2007 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Jak już dobrze zwiąże i przeschnie, to na całości rozłożyłbym siatkę zbrojeniową z drutu 3-4mm (około 10zł/2m2) i "dolał" następne 10cm podobnej wylewki. Raczej na 2 razy trzeba, bo wody w tym sporo będzie do wysuszenia. Na raz mogłoby być dość ciężkie. Chyba, że konstrukcja wytrzyma. Czytam z wielkim zainteresowaniem wszelkie wątki o domach z bali i w ten też oczywiście się wczytałam Wprawdzie budujemy murowańca, ale dołożymy mu drewna ile się da Jesteśmy właśnie po wylewkach i nasz majster zastosował włókna polipropylenowe jako wypełniacz, rezygnując ze zbrojenia siatką metalową. Poszło znacznie mniej wody, a beton nie popękał. Co myślisz o tej metodzie? http://alcor.pl/pliki/wlokna/fibermesh_inforce/stealth_e3_specyfikacja.pdf I jeszcze tu jest sporo informacji: http://www.adimex.pl/wylewki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 19.12.2007 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Sloneczko: Co myślisz o tej metodzie? Stara jak świat trochę sieczki do gliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2007 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Metoda dobra, ale jak zazwyczaj - wymaga sięgania do kieszeni! Ja, to już taki typas jestem, że bym chciał szkłem sobie... utrzeć... No to meczę, to szkło... wulkaniczne... no, ten perlit! Daję co mam w nadmiarze (powietrze) i kombinuję z tym szkiełkiem... Wygląda na to, ze jakoś tam idzie! Te włókna dobrze trzymają (jak się da ile trzeba i nie zaoszczędzi). Dobra technologia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2007 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Fakt! Zamiennik to sieczka w zaprawie glino-cementowej! (tańsze) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.12.2007 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Metoda dobra, ale jak zazwyczaj - wymaga sięgania do kieszeni! No właśnie nie! Wyszło na to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 19.12.2007 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Adam a co z moim rys nadal piwko popijasz??? Laleczki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2007 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Nie Brakło! Teraz, to widelcem konserwową szynkę prosto z puchy trenuję... Napycham kałdun, bo jutro będzie ciężki dzień i nie wiem kiedy następny raz zobaczę sztućce... Jak w domku, to możesz wszystko! Byle całościowo i z głową. Reku to odzysk. Mechaniczna - to normalność w obecnych konstrukcjach (tak być powinno!) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 20.12.2007 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Metoda dobra, ale jak zazwyczaj - wymaga sięgania do kieszeni! Ja, to już taki typas jestem, że bym chciał szkłem sobie... utrzeć... No to meczę, to szkło... wulkaniczne... no, ten perlit! Daję co mam w nadmiarze (powietrze) i kombinuję z tym szkiełkiem... Wygląda na to, ze jakoś tam idzie! Te włókna dobrze trzymają (jak się da ile trzeba i nie zaoszczędzi). Dobra technologia. Adam M. Moja "komturia" to zbudowana jest z gliny ubitej właśnie z sieczką. Tak mniej więcej 100 lat temu i stoi do dziś, i postoi jeszcze trochę. Mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 20.12.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Bo ją sieczka trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 20.12.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ile ten rekuperator kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 20.12.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Metoda dobra, ale jak zazwyczaj - wymaga sięgania do kieszeni! Ja, to już taki typas jestem, że bym chciał szkłem sobie... utrzeć... No to meczę, to szkło... wulkaniczne... no, ten perlit! Daję co mam w nadmiarze (powietrze) i kombinuję z tym szkiełkiem... Wygląda na to, ze jakoś tam idzie! Te włókna dobrze trzymają (jak się da ile trzeba i nie zaoszczędzi). Dobra technologia. Adam M. Moja "komturia" to zbudowana jest z gliny ubitej właśnie z sieczką. Tak mniej więcej 100 lat temu i stoi do dziś, i postoi jeszcze trochę. Mam nadzieję. te nasz stare chalupy to stoją tak też z przyzwyczajenia trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 20.12.2007 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Witaj Adamie, ladnie to tak sie smiac z kobity ze jej sie marzy niemozliwe Tak wiec ogrzewanie na 90% bedzie gazowe-wypytalam znajomych i wyszlo mi ze weglem mozna DUZO taniej tylko wtedy gdy dzieci na cebulke ubrane po domu biegaja a tak normalnie to roznica sie oplaca biorac pod uwage komfort urzytkowania. Piec zeliwny to na koncu finansowych priorytetow bo to ma byc "tylko" przyjemnosc dla oczu i uszu/cudny trzask palonego drzewa/ O podlogowce naczytalam sie ze meble albo na nozkach albo pod ciezkimi nie powinno jej byc wcale i ze deski na podlogowke to niedobrze bo slabo przewodza a pozatym NIE BO NIE No a teraz pelna skruchy przyznaje ze myslalam[?] ze mechaniczna a rekuperator to tosamo ,wiec zlituj sie nad naiwnoscia /ladnie nazwalam / i napisz jak widzisz ta mechaniczna w mojej chalupce-jej wymiary to 7 na13 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.12.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Jeżeli chałupka będzie szczelna i dobrze ogacona, to nie będzie w niekontrolowany sposób traciła ciepła. To z kolei oznacza, że można sobie pozwalać na stosowanie droższych jego nośników, bo pobierane ilości będą nikłe i koszt wtedy nie zabija! To z grzaniem. CWU może być "live" generowana w kotle dwu funkcyjnym, bo to też nie problem. Rodzaj kotła i wielkość potrzeb (kupa dziewczyn z pomysłami - jedna w wannie, druga pod prysznicem a trzecia przy garach i uparte, żeby NARAZ) decyduje tu o wydajności układu. Każdy instalator przepyta Cię i dobierze odpowiedni. Piec żeliwny to bajer i będzie lub nie. Sama zdecydujesz co i kiedy. Ale.... Jak nie wymyślisz sobie miejsca na naprawdę duży (300 litrów - to mały!) baniak - bufor, to ze solarków i gratisowego ciepełka - nici! Jak wymyślisz, to wypadałoby go zgrać z tym gazowcem. Wtedy może być jedno funkcyjny, tańszy i prostszy. Decyzja jest Twoja. Dobrze przemyślana ułatwi w każdą stronę. Podłogówka dobrze zrobiona nigdy nie jest cieplejsza niż 28stC! Ani meble ani dechy na podłodze tu nie przeszkadzają. Nastawienie "a poza tym NIE BO NIE" rozwiązuje także ten problem. Chałupa 7 x 13 x ze3 (zaokrąglam) to jakieś 273m3. No, niechby ze 300m3 (znowu zaokrąglam). Powinno być absolutnie cicho i bezszelestnie, w pełni regulowane i wręcz luksus! To sugeruje około 300m3 na godzinę i nie więcej jak 5m/sekundę (prędkość strugi powietrza w kanałach). To by było, że główna, ta najgrubsza rura powinna być fi 150mm. Maleństwo, w porównaniu z tym, co zwykle robię! KAŻDY gotowiec podejdzie! Tyle wydajności (realnie) to zawsze maja. Można zrobić "na wymiar" lub poszukać okazji. Okazją, to tu będzie cała centrala, z wymiennikiem krzyżowym rekuperatora (od 3000 w górę). Sam napęd, skrzynia z wentylatorami i filtrami (wentylatory EBM - taki Rols Royce) to koszt podobny do 3000zł. Taką rurę fi 150 to się dzieli na dwa, na dwa, na .... i rozprowadza te cienkie po POKOJACH jako nawiewy. Z kuchni, łazienki, garderoby itp pomieszczeń wyprowadza się wywiewy i łączy po dw, po dwa po ... aż ma się jedną grubą fi 150 i nią się wydmuchuje to niepotrzebne i mokre powietrze z domu. To wywiew. Wszystko ponad sufitami, w warstwie ocieplenia stropu. Tu koszt tych rur nad stropem szacuję na jakie 1500zł. Grubo i z "naddatkiem". Ale jakby tak GWC?!!! ŻWIROWCA?! Warunki masz dobre (bo woda głęboko i piachy). Wszystkiego ze 3 x 4 (metry)=12 powierzchni o grubości 0.7m zakopane w dole, tak na 2m głębokim. Razem około 10m3 żwiru. To piec ziemny dający w siarczyste mrozy i do 50% zapotrzebowanego ciepła gratis - wprost z ziemi! A latem - klima! Też maleństwo! Solary to w dzień! GWC - całą dobę! Może tak? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts