anka och 21.12.2007 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Widzi mi sie ta mechaniczna bardzo "przyjazna"drewnianej chalupce! Gdzie znajde szczeguly o GWC?/niewielki wklad finansowy a korzysci.../ Solary to pomysl slubnego, miejsce znajdzie sie w kotlowni wiec niech robi jak chce ja nie mam wyrobionego zdania Wrocmy jeszcze do podlogowki/kobieta zmienna jest / skoro bylam w bledzie co do slizgania meblami to chyba same korzysci, prawda? Ja to upierdliwa jestem ale wszystkie decyzje jeszcze przedemna i chce wiedziec co wybrac zeby bylo prawidlowo,ekonomicznie i zgodnie z tym co lubie A mialo byc tak zwyczajnie cale szczescie ze ja ciekawska jestem a Ty cierpliwy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.12.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Masz czas wolny w święta? NO, TO PO TYM PYTANIU - JUŻ NIE!!! Zajrzyj!: http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htm To 10 stron gruntownego maglowania tego tematu!!! Są fotki z różnych realizacji, opinie... A jakby co, to jestem i też mam fotki!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 23.12.2007 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 http://img403.imageshack.us/img403/7122/gifqb2.pngPiękna jest radość w Święta,ciepłe są myśli o bliskich.Niech spokój, miłość i szczęścieotoczy nas wszystkich ! Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 23.12.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Wesołych Świąt ! Bez zmartwień, z barszczem, z grzybami, z karpiem. Z gościem, co niesie szczęście - czeka nań przecież miejsce. Wesołych Świąt ! A w Święta niech się snuje kolęda i gałązki świerkowe niech Wam pachną na zdrowie. Wesołych Świąt ! A z Gwiazdką - pod świeczek łuną jasną życzcie sobie jak najwięcej zwykłego ludzkiego szczęścia.Wszystko, co dobre i miłe, szczęśliwe i radosne,Niech będzie bliskie i trwałe w Święta Bożego Narodzenia,a zegar Nowego 2008 Roku niech odmierzatylko pomyślne godziny. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego 2008 RokuŻyczenia zdrowia i wielu dobrych dni oraz wszelkiej pomyślności przesyła JackDhttp://www.kartki.drukifirmowe.pl/foto_galeria/1489_kartka-sw35xx.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 24.12.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Wesołych Świąt Wam życzę i wielu lat waszym/naszym starym zabalowanym chałupkom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 29.12.2007 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 WITAM WSZYSTKICH !! W trakcie swiat odwiedzilam moja chalupke i po tych wszystkich madrosciach ktore chlone z Waszej wiedzy wyglada ona inaczej niz kiedys... Troche ladniej i..troche gorzej ale jestem pelna optymizmu Postaram sie wkleic obiecane fotki jak najszybciej Adamie lektura o GWC imponujaca , mnie interesuje zwirowiec-warunki chyba mam dobre a i miejsca dostatek bo 30 arow samej dzialki +pole tuz za nia Mam jeszcze pytanie o podlogowke w perlibetonie-co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Też mi się wydawało, że są tam wzorcowe warunki na czerpanie 50% potrzebnego strumienia ciepła prosto z ziemi i gratis (GWC żwirowy).A inne sprawy? Podłogowe?Pytaj. Czego nie wiesz/nie jesteś pewna?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 02.01.2008 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Adamie podlogowke robic tradycyjnie na styropianie czy z perlitobetonem? A jesli z perli..... to jak????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Widzę ewolucję postawy! Teraz podłogowe już nie jest straszne? Trzeba by tak: Wanna z papy termozgrzewalnej, żeby się odciąć od wilgoci z gruntu. Potem warstwa pianoperlitobetonu. Tyle, żeby "wyjść" z poziomami podłogi, jak się tą resztę zrobi. Na to ze 2 x folia budowlana, dla poślizgu pomiędzy płytą grzewczą i podkładem. Na wierzch ze 6-7cm płyty grzewczej. Beton z rurkami podłogówki. Na to reszta. Dechy, panele czy płytki. Co sobie wymyślisz. Ile i czego w cm, to trzeba policzyć "od tyłu" znając grubość poszczególnych warstw. Styropian bym odpuścił. Technologicznie - trudniejszy. Łatwiej o nieuniknione błędy. A cenowo? Nie wiem czy nie droższy od perlitu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 02.01.2008 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 INKA !!! GORĄCEGO sylwka miałaś Opisz co wlasciwie sie stalo Adam jeszcze jedna prosba jak wyglada mechaniczna w domu mam wyobrazenie/rury na strychu,kratki w sufitach itd/ a gwc doprowadza sie na strych i dalej podobnie????? Udalo mi sie zrobic album -zapraszam!!! m.in zdjecia piwnicy W trakcie swiatecznych mrozow w moim domku bylo cieplo /woda w butelkach w stanie cieklym/ pomimo sciagnietych szybek nad drzwiami Co o tym sadzicie??? Bylo pochmurno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Muszę Cię więc chyba zmartwić i ucieszyć jednocześnie! TAKIE UCZUCIA MIESZANE CI ZROBIĘ!!! Tę podłogę to Ty tam masz do DU.PY!!! (tak jak jest teraz) To jedyne wytłumaczenie opisanego faktu! ZIEMIA Ci tę budę ogrzewa!!! GWC bez żadnych zabiegów tam masz! Widzisz teraz ILE to może dać gratis?! Ale... Pomimo lat i łat - to ściany i reszta SĄ bardzo ciepłochronne! MASZ CO RATOWAĆ!!! Buda może być wyjątkowo ciepła i przyjazna! A podłoga i tak była do roboty! Z temperaturką +8stC daleko nie zajedziesz (choć gratis!) To , co wpadło od dołu, przez te podłogi, to NIE UCIEKA (nie zdąży, bo dostawy są szybsze niż uciekanie) przez ściany! Z GWC rurę ciągniesz do przełącznika strug i dalej do skrzyni z wentylatorami, a potem - to już wiesz. Lecę podziwiać obrazki. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Obejrzałem! Wpadła mi do łba taka myśl, że chyba mnie oplujesz!!! (po tym, co sam napisałem?!) A jakby tak........... Plac jest.... Materiał też jest, i to naprawdę dużo..... A ..... A jakby... A jakby tak OBOK wykopać sobie piękne piwnice, fundamenty, zaizolować je od wody.... A potem.... PRZEŁOŻYĆ tę budę z miejsca na miejsce NA NOWĄ podwalinę? WIESZ, że może być TANIEJ jak remont?! W 3 tygodnie się da zrobić!!! MUSISZ mieć tam ten chlewik?!!! Prosięta tam sobie wpuścisz?!!! Dobra brygada cieśli - górali może z tego co jest, postawić perełkę!!! I tak masz do roboty WSZYSTKO!!! Można odnowić te śliczności wbudowane w chałupę i umieścić gdzie trzeba. Duża heblara, i bal po balu na nowe miejsce - po wypięknieniu w 10 minut. DOKŁADNYM!!! Materiał sezonowany i ze 100% zapasem! Można dobudować brakujące pomieszczenia... Poważnie bym to przeliczył! Z tego, co czytałem, to za robotę kroci nie biorą! Fundament i resztę można sobie "po letku" przygotowywać mieszkając w tym, co jest. Biwakiem, bo jak lato.... A potem - w 3 tygodnie masz stan pod wykończeniówkę (ze ścianami praktycznie na gotowo!!! W DREWNIE!!!) Ludziska to takie "coś" ciągają z drugiej części Polski! Za kupę kasy! Ty masz na miejscu! I to 2x !!! Jest z czego wybrać! Jest 100% zapas! Nie wiem... Dopasować sobie do istniejących, dużych już drzew... Do otoczenia...Czekać nie trzeba... Aż urosną... Poślij mnie do diabła, jak policzysz! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 02.01.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Zapalił się lagar stropowy wbudowany w ścianę kominową, a właściwie w komin. Z dołu nie widać, bo jeszcze stary sufit wisi, z góry nie było widać, bo na podłodze leżały bele wełny (miejsce było częściowo odsłonięte bo przygotowane pod kanały DGP). Paliło się w środku. Powiedzmy, że wada dała znać o sobie. Spłonął jeszcze kawałek krokwi z tej samej przyczyny. Mieliśmy duże szczęście i "dobrze", że to się stało kiedy byliśmy w domku i teraz bo uniknęłam kosztów remontu nowego sufitu, nowej podłogi z lakierowanymi deseczkami i wielu wielu jeszcze innych. Te miejsca naprawdę sprawdzało wiele osób jak widać nieskutecznie rzeczywistość to zweryfikowała Strażaków nie było, po szybkich oględzinach gasiłąm wodą bo wełna skutecznie stłumiła ogień Jak powiedział młody w domu przydaje się czasem piła motorowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 02.01.2008 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Adam nie denerwoj mnie to nonsens przesowac chalupe o kilka metrow!!!! Kilkaset kilometrow to rozumie ODPADA wroc do poprzedniej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 02.01.2008 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Inka cale szczescie ze skonczylo sie na tym co widac bo......strach pomyslec Ale Ty sie nie obwiniaj-nie jestesmy przecierz w stanie na wszystkim sie znac i wszystko przewidziec Glowa do gory jak sama napisalas lepiej teraz niz pozniej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 02.01.2008 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Adam Ty chcesz zeby ludzie ze wsi w Kobierzynie mnie zamkneli niedosc ze chce stara bude remontowac to jeszcze mialaby ja na funkiel nowym fundamencie postawic Juz w tamtym roku mialam takiego "budowlanca" co stwierdzil ze pustaczkiem w kolo byloby najtaniej a drzewo do kominka jak znalazl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 02.01.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Adam M. widzę że jesteś tu częstym gościem czytałem o tym perlicie i mam pytanko, jak można? Jest to analogia do piano-betonu, inaczej gazo-betonu, a pospoliciej suporeksu. Jaki to ma opór cieplny, chyba lambda czy coś? pozdrawiam Jurek A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 nie , tylko sobie tak cichutko dutki policzyłem... Podkopywanie, podmurowywanie i wszystkie izolacje.... Po kawałku! Po 2mb! Czyszczenie połączone z akrobatyką.... Piankowanie spoin... CAŁE prace wykopaliskowo pod i podłogowe... Renowacja ścian od środka... Widziałem tam ślady po spuszczelu.. (taki domożerca) - też robota! Instalacje... Stropy... Ocieplenia... Podłogi.. Do tego jakaś nowoczesność jak łazienka... na dostawkę... NEP drugi!!! (Nowoje Ekonomiczeskoje Proizwodstwo) Wyrok masz jakiś?!!! Towarzysz Illicz byłby z Ciebie dumny!!! Chyba, żeby po kawałku... Dobra! Wracamy do starych pomysłów! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2008 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 an-budTo jest tak, ze można dostać ("spienione" 0,08W/1m2 *stK).No, ja dostaję, jak muszę!Nie spienione może mieć 0,08W, tylko ciężkie cholernie jest, bo i ze 100kg/1m3 ma! Dla mnie - za ciężkie!!!Więc spieniam!Takie spienione, to ma twardość dwukrotnie, trzykrotnie większą od twardego styropianu i w starym stropie mi się zmieści. Lejne jak cholera! Sam puch. Wiąże długo, ale chodzić się po tym da. Skakać - raczej nie! Szpilki odpadają! Tylko tenisówki (gumofilce). Konstrukcyjne, lepsze niż te 0,15W nie wychodzi, bo inaczej jest słabe. Można zgodnie z recepturami dojść do 10Mpa. Tylko wtedy współczynniki na łeb lecą. (bez spieniania). Płytkę ze 3-4cm kładziesz na ręce i grzejesz palnikiem tlen-propan ile chcesz. Nie zrobisz sobie krzywdy! Testowałem.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 03.01.2008 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Dobra ,dobra Kobierzyn jak nic /wiem bo mam bliska rodzinke w Sosnowcu-stad te teksty/.... Remoncik mozna w duzej mierze wlasnymi recami a przeniesc chalupke musieliby chyba chlopaki z zakopca Nie mieszaj wiecej dawaj konkrety po staremu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts