Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika

jankama

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To znowu ja (widzę, że moje wpisy dominują w Twoim dzienniku - mam nadzieję, że nie masz mi za złe). Kolumny piękne, grube, super. Ja osobiście też wolałabym grubsze, niż zrobiliśmy. Powiedz mi tylko, czy będą obudowywane dekoracyjnymi formami, aby były u góry węższe, a u dołu grubsze?

Mało piszemy, ale obserwujemy. Zaczyna powoli wyłaniać się obraz tego co będzie. Kolumny ... na to jest kilka sposobów:

1 - kupić pięknie wyprofilowane kolumny z białego betonu, postawić, zazbroić, wlać beton i gotowe. Koszt około 1500 zł za sztukę plus zbrojenie i trochę betonu.

2 - kupić kolumny z kręgów betonowych, poskładać, zazbroić zalać, potem trzeba tynkować, szpachlować. Koszt około 800 zł plus zbrojenie, beton, tynk, szpachla sporo robocizny - wychodzi na to samo.

3 - kupić rury kartonowe, zazbroić, zalać. Później zastosować jedno z w/w rozwiązań - czyli obłożyć słupy z zewnątrz. Firmy oferują przecięcie swoich kolumn w pionie tak aby można było je założyć na słupy. Rozwiązanie najdroższe i pracochłonne, ale rozwiązuje problem czasu, gdy inwestor się zagapi i nie kupi gotowców. Pozwala jednocześnie dobrać proporcje kolumn po wykonaniu całego budynku.

4 - słupy w kartonach można profilować - tynkować, obkładać styropianem, gipsem ... ale nigdy nie uzyska się efektu gotowych kolumn z formy.

Pytam o te kolumny, bo u mnie właśnie kończą wykonywanie schodów i będzie dokładnie wiadomo ile wysokokości osiągną kolumny. Teraz mam dylemat z tym obudowywaniem - nie chciałabym zostawić kolumn prostych, tylko obowiązkowo muszą mieć piękny kształt stylowych kolumn. Pozostaje kwestia jak to wykonać. Okazuje się, że firma wykonująca prace w białym betonie, wszelkiego rodzaju sztukaterie itp znajduje się w małej uliczce, dosłownie 500m od naszego dworku i zaproponowali mi obudowanie formami z białego cementu, które zrobią na miarę do moich kolumn. Wszystko super, choć koszt niemały, ale niepokoi mnie jak to wyjdzie i czy z czasem nie pojawią się pęknięcia, bo formy mają być przecięte na pół i na miejscu składane i łączone - cementowane w miejscu cięcia. A jak ma wyglądać Twoje obudowywanie tym cementem? Myślisz, że uda się nadać idealny kształt poprzez nakładanie warstw cementu?? Napisz coś więcej na ten temat jak to ma wyglądać?

Niestety oryginalnego rozkładu pomieszczeń nie znamy.Na pewno układ amfiladowy,a poddasze to strych.Długo kombinowałam jak rozplanować własne.Dosyć trudno jeśli takie elementy jak: drzwi,wyjście na ogród,16 okien i 2 kominy są stałe.Największą ochotę miałam na przestawienie kominów,no ale coż,mam 50m salon,za to brakuje sypialni dla gości na dole.Coś za coś.Podobnie było z wentylacją, chcieliśmy grawitacyjną,ale wyszło ponad 10 (już teraz nie pamiętam) kominków wentylacyjnych.Pozostała do zrobienia wentylacja mechaniczna.itp.Skoro ma być dworek to będzie dworek. :lol:

• 4 weeks później...
Bardzo mi się podoba Wasz dworek - piękna bryła i proporcje. Świetnie wyglądają te lukarenki - sama bym takie chętnie zrobiła od strony ogrodu. Bardzo dziękuję za podanie średnicy okrągłego okienka. W naszym dworku mam zaprojektowane 70cm i wydawało mi się za duże, a teraz wiem to już na pewno - 50cm jest idealne.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...