monia i marek 21.03.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz wesołego Alleluja! http://img152.imageshack.us/img152/8632/wielkanocnejajkave2.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 30.03.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 To znowu ja (widzę, że moje wpisy dominują w Twoim dzienniku - mam nadzieję, że nie masz mi za złe). Kolumny piękne, grube, super. Ja osobiście też wolałabym grubsze, niż zrobiliśmy. Powiedz mi tylko, czy będą obudowywane dekoracyjnymi formami, aby były u góry węższe, a u dołu grubsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 30.03.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Mało piszemy, ale obserwujemy. Zaczyna powoli wyłaniać się obraz tego co będzie. Kolumny ... na to jest kilka sposobów: 1 - kupić pięknie wyprofilowane kolumny z białego betonu, postawić, zazbroić, wlać beton i gotowe. Koszt około 1500 zł za sztukę plus zbrojenie i trochę betonu. 2 - kupić kolumny z kręgów betonowych, poskładać, zazbroić zalać, potem trzeba tynkować, szpachlować. Koszt około 800 zł plus zbrojenie, beton, tynk, szpachla sporo robocizny - wychodzi na to samo. 3 - kupić rury kartonowe, zazbroić, zalać. Później zastosować jedno z w/w rozwiązań - czyli obłożyć słupy z zewnątrz. Firmy oferują przecięcie swoich kolumn w pionie tak aby można było je założyć na słupy. Rozwiązanie najdroższe i pracochłonne, ale rozwiązuje problem czasu, gdy inwestor się zagapi i nie kupi gotowców. Pozwala jednocześnie dobrać proporcje kolumn po wykonaniu całego budynku. 4 - słupy w kartonach można profilować - tynkować, obkładać styropianem, gipsem ... ale nigdy nie uzyska się efektu gotowych kolumn z formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 31.03.2008 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Oczywiście,że będą miały kształt kolum klasycznych.Będą "pogrubiane" białym betonem.Dlaczego Moniu mam mieć Ci za złe?Za zainteresowanie naszym rosnącym szczęściem?Bardzo się cieszę za wszelkie komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 01.04.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Pytam o te kolumny, bo u mnie właśnie kończą wykonywanie schodów i będzie dokładnie wiadomo ile wysokokości osiągną kolumny. Teraz mam dylemat z tym obudowywaniem - nie chciałabym zostawić kolumn prostych, tylko obowiązkowo muszą mieć piękny kształt stylowych kolumn. Pozostaje kwestia jak to wykonać. Okazuje się, że firma wykonująca prace w białym betonie, wszelkiego rodzaju sztukaterie itp znajduje się w małej uliczce, dosłownie 500m od naszego dworku i zaproponowali mi obudowanie formami z białego cementu, które zrobią na miarę do moich kolumn. Wszystko super, choć koszt niemały, ale niepokoi mnie jak to wyjdzie i czy z czasem nie pojawią się pęknięcia, bo formy mają być przecięte na pół i na miejscu składane i łączone - cementowane w miejscu cięcia. A jak ma wyglądać Twoje obudowywanie tym cementem? Myślisz, że uda się nadać idealny kształt poprzez nakładanie warstw cementu?? Napisz coś więcej na ten temat jak to ma wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 01.04.2008 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Kolumny będą obudowywane ręcznie i będzie to robił sam inwestor czyli mój mąż.Dworek ma mieć wsiowy charakter ,więc nawet jak wyjdą delikatne niedociągnięcia to nie będę się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 03.04.2008 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Dokładnie o taki właśnie portyk nam chodzi.Piękny klimacik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 03.04.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 http://images28.fotosik.pl/188/f8200a54bff3f8ea.jpg Przepiękny dworek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 04.04.2008 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Dzięki za info,ale to wszystko wiemy już od dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 04.04.2008 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Niestety oryginalnego rozkładu pomieszczeń nie znamy.Na pewno układ amfiladowy,a poddasze to strych.Długo kombinowałam jak rozplanować własne.Dosyć trudno jeśli takie elementy jak: drzwi,wyjście na ogród,16 okien i 2 kominy są stałe.Największą ochotę miałam na przestawienie kominów,no ale coż,mam 50m salon,za to brakuje sypialni dla gości na dole.Coś za coś.Podobnie było z wentylacją, chcieliśmy grawitacyjną,ale wyszło ponad 10 (już teraz nie pamiętam) kominków wentylacyjnych.Pozostała do zrobienia wentylacja mechaniczna.itp.Skoro ma być dworek to będzie dworek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 05.04.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Ale sssssuper!!!!! Dworek zaczyna nabierać kształtów Już się nie mogę kiedy będziemy na etapie poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 04.05.2008 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Swietnie Wam idzie! Nawet wielki frontowy gazon zaczął się pojawiać Mam pytanie - Jakiej średnicy jest okrągłe okienko nad frontowym gankiem? Jeśli możesz,to wrzuć, proszę fotki tyłu dworku - chodzi mi o te małe lukarenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 05.05.2008 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Okrągłe okienko ma 50cm średnicy,a w lukarny wejdą okna 900 na 900cm.Nie wiem tak do końca czy świetnie nam idzie,mamy duży poślizg.Zapał jednak jest,wyraża się np. w wytyczeniu ronda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 06.05.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Bardzo mi się podoba Wasz dworek - piękna bryła i proporcje. Świetnie wyglądają te lukarenki - sama bym takie chętnie zrobiła od strony ogrodu. Bardzo dziękuję za podanie średnicy okrągłego okienka. W naszym dworku mam zaprojektowane 70cm i wydawało mi się za duże, a teraz wiem to już na pewno - 50cm jest idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 06.05.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Nieee... tam nie może być okienka - to jest miejsce na herb rodzinny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 22.05.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Nieee... tam nie może być okienka - to jest miejsce na herb rodzinny! Ged, czy masz na uwadze mój dworek, czy Jankamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 22.05.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Jankama, wrzuć nowe zdjęcia, bardzo jesteśmy ciekawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 29.06.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Ale cisza w tym dzienniku. Wszystko OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 29.07.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 jankama, Właśnie trafiłam na twój dziennik - bardzo ładny dworek budujecie. Z przyjemnoscią będę śledziła postępy - zwłaszcza wykończeniówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 30.07.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 kolumny fantastycznie rasowe! a herb rodowy w okienku to byłoby coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts