jankama 21.03.2009 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 O kolumnach napiszę jutro, muszę ściągnąć fotki to Ci pokażę. Mąż żartuje, żebym nie zdradzała jego tajemnic, ale w końcu im więcej pięknych dworków, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 22.03.2009 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 KOLUMNY.Faktycznie najpierw były gotowe tekturowe formy zalane betonem.Potem mąż kupił 5 cm styropian i pociął na 5 cm paski.Przyklejał te paski wokół kolumny (widać na fotce).Potem nadał kształt rasowej kolumny ręcznie - ostrym wielkim nożem (kolumna zwęża się od 2/3 wysokości).I wygładził długim paskiem papieru ściernego, owijając kolumnę.Potem siatka, zaprawa,farba.Gotowe tuby miały średnicę 50cm, po dołożeniu styropianu i tynku mają powyżej 60cm.Na samej górze widać tubę, więc jest 50cm.Parę dni musiał poświęcić (czeka go jeszcze portyk od strony ogrodu), ale koszty materiału prawie żadne.Nawet tuby kupiliśmy przecenione bo nikt nie chciał wziąć takich wielkich.Gotowe kolumny jakaś firma wyceniła na 10tys. jak dobrze pamiętam.Nie bójcie się grubych kolumn, myślę ,że nasze mają proporcje super.Tak wiele jest spieprzonych portyków przez cieniutkie kolumienki.http://images50.fotosik.pl/89/688607f43ef24231med.jpghttp://images47.fotosik.pl/89/2fadc42e9dfe6cb9med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 22.03.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Piękny efekt w przypuszczalnie niskiej cenie Co do grubości filarów w pełni się zgadzam - powinny być masywne, bo tylko wtedy jest dobry efekt, a w przeciwnym razie filary kojarzą mi się z zapałkami. U nas będą pogrubiane, ale nie wiem czy poprzez zabudowanie odpowiednimi formami (raczej tak), czy ręczne obrabianie. Póki co za formy powiedziano nam dużo -ok.1000zł/szt. Niestety mój chłop nie ma uzdolnień do tworzenia tego typu form Średnicę ostateczną będziemy mieli ok.55 - 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 22.03.2009 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Acha!A te kwadratowe płyty (to chyba abakusy) zostały zalane betonem razem z tubą.Wcześniej mąż przygotował coś na kształt szalunków i przymocował do tub.Oczywiście kolumny potrzebują jeszcze bazy (płyta na dole),ale to dopiero po ostatecznym opłytkowaniu.Dominium!Jakbyś jeszcze miała wątpliwości to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 22.03.2009 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Monia!Jeśli będzie miała 55-60 to będzie rewelacyjna.Tysiąc za formę to dużo.Nie pamiętam dokładnie , ale wydaje mi się ,że za tuby (10 sztuk) zapłaciliśmy ok.2tys. Jutro napiszę ile dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 22.03.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Monia!Jeśli będzie miała 55-60 to będzie rewelacyjna.Tysiąc za formę to dużo.Nie pamiętam dokładnie , ale wydaje mi się ,że za tuby (10 sztuk) zapłaciliśmy ok.2tys. Jutro napiszę ile dokładnie. tuby kosztowały nas ok.1000zł (te tekturowe formy) - są średnicy 40cm, o ile pamiętam (takie kazali kupić panowie produkujący formy do obudowy ostatecznej. Niestety ten koszt 1000zł/szt. mnie przeraża, bo filarów jest 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 23.03.2009 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Monia! Jedną tubę kupiliśmy za ....140zł (słownie: sto czterdzieści ) w zwykłej hurtowni pod Poznaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 23.03.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Monia!Jeśli będzie miała 55-60 to będzie rewelacyjna.Tysiąc za formę to dużo.Nie pamiętam dokładnie , ale wydaje mi się ,że za tuby (10 sztuk) zapłaciliśmy ok.2tys. Jutro napiszę ile dokładnie. Nie wiedziałam, że to tyle kosztuje Ja za całą kolumnę zapłaciłam 380zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominium 23.03.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Jankama Bardzo ale to bardzo dziekuje za zdradzenie Waszych tajnych technik! Bylem troche przerazony, gdyz koszt gotowej kolumny to ok min 1400 zl, u nas jest 6 czyli ... rzeź niewiniątek. Pozdrawiam i dziekuje Mąż ma uzdolnienia!!! Pogratuluj mu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 23.03.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Monia!Jeśli będzie miała 55-60 to będzie rewelacyjna.Tysiąc za formę to dużo.Nie pamiętam dokładnie , ale wydaje mi się ,że za tuby (10 sztuk) zapłaciliśmy ok.2tys. Jutro napiszę ile dokładnie. Nie wiedziałam, że to tyle kosztuje Ja za całą kolumnę zapłaciłam 380zł. gdzie tak tanio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 23.03.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 okolice Rzeszowa, mąż załatwił transport, ale to i tak wyszło bardzo tanio... u nas jest 8 kolumn i też początkowo znalazłam takie pow. 1000, ale przypadkiem trafiłam tam, mały zakład betoniarski, tanie kolumny, figurki, fontanny, gazony, donice itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 23.03.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Może dlatego taka cena, bo łączone z elementów? To po wykończeniu i tak nie jest widoczne. B.tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 23.03.2009 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 dominium!Nie wiem dlaczego wymyśliłam sobie ,że jesteś kobitką.Sorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 23.03.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 No tak... bo jakby były wylane w całości to dźwigiem trzeba by było ładować a tak poważnie to w całości tą są tylko takie jak ma Dorfi, ale kosztują ok.2tys. za szt. ale ty Moniu wystarczy jak kupisz gotową sztukaterię styropianową nakładaną na kolumnę, później przy elewacji nic nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 23.03.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 my dokładnie dawalismy po 200zł za tubę( o ile się nie mylę to było w PSB) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominium 25.03.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Dzisiaj bylismy w Praktikerze i tuba papierowa srednicy 35 za 149zl. Chyba zdecydujemy sie z mezem, ze sami wykonamy kolumienki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 29.03.2009 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Hmmm.......pewnie to kolesie z lokalnej firmy ochroniarskiej. Dopoty kradna i sie wlamuja dopoki sie nie wykupi ich uslug - przynajmniej u nas tak bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 29.03.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Bardzo współczuję U nas też jest taka nieuchwytna grupa, na którą policja nic nie może poradzić Dobrze, że nie włamali się do domu, mogliby uszkodzić okna i zabrać dużo więcej!!! Trzymajcie się, a kamery todobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 29.03.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witaj, Jankamo - współczuję Ci ogromnie, bo sama się wkurzałam na złodziei, którzy nas odwiedzali Niestety musicie pomyśleć o alarmie i kamerach - jak zauważą, że macie zabezpieczenia, to może dadzą spokój. Szkoda byłoby gdyby zginęły inne rzeczy. Mojej koleżanki syn jest w trakcie budowy i kilka dni temu skradziono mu całą wełnę na ocieplenie dachu i betoniarkę - straty wyniosły ok.20tys.zł Gdyby mieli alarm byłoby inaczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 29.03.2009 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Firma ochroniarska natrętna była bardzo, ale jakieś pół roku temu.Teraz dali nam spokój.No chyba,że odezwą się w poniedziałek.Myślę jednak ,że to kolesie z sąsiedztwa tzw.margines. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts