Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika

jankama

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KOLUMNY.Faktycznie najpierw były gotowe tekturowe formy zalane betonem.Potem mąż kupił 5 cm styropian i pociął na 5 cm paski.Przyklejał te paski wokół kolumny (widać na fotce).Potem nadał kształt rasowej kolumny ręcznie - ostrym wielkim nożem (kolumna zwęża się od 2/3 wysokości).I wygładził długim paskiem papieru ściernego, owijając kolumnę.Potem siatka, zaprawa,farba.Gotowe tuby miały średnicę 50cm, po dołożeniu styropianu i tynku mają powyżej 60cm.Na samej górze widać tubę, więc jest 50cm.Parę dni musiał poświęcić (czeka go jeszcze portyk od strony ogrodu), ale koszty materiału prawie żadne.Nawet tuby kupiliśmy przecenione bo nikt nie chciał wziąć takich wielkich.Gotowe kolumny jakaś firma wyceniła na 10tys. jak dobrze pamiętam.Nie bójcie się grubych kolumn, myślę ,że nasze mają proporcje super.Tak wiele jest spieprzonych portyków przez cieniutkie kolumienki.

http://images50.fotosik.pl/89/688607f43ef24231med.jpg

http://images47.fotosik.pl/89/2fadc42e9dfe6cb9med.jpg

Piękny efekt w przypuszczalnie niskiej cenie :wink: :D Co do grubości filarów w pełni się zgadzam - powinny być masywne, bo tylko wtedy jest dobry efekt, a w przeciwnym razie filary kojarzą mi się z zapałkami. U nas będą pogrubiane, ale nie wiem czy poprzez zabudowanie odpowiednimi formami (raczej tak), czy ręczne obrabianie. Póki co za formy powiedziano nam dużo -ok.1000zł/szt. :-? Niestety mój chłop nie ma uzdolnień do tworzenia tego typu form :roll: Średnicę ostateczną będziemy mieli ok.55 - 60 cm.

Acha!A te kwadratowe płyty (to chyba abakusy) zostały zalane betonem razem z tubą.Wcześniej mąż przygotował coś na kształt szalunków i przymocował do tub.Oczywiście kolumny potrzebują jeszcze bazy (płyta na dole),ale to dopiero po ostatecznym opłytkowaniu.Dominium!Jakbyś jeszcze miała wątpliwości to pytaj.

Monia!Jeśli będzie miała 55-60 to będzie rewelacyjna.Tysiąc za formę to dużo.Nie pamiętam dokładnie , ale wydaje mi się ,że za tuby (10 sztuk) zapłaciliśmy ok.2tys. Jutro napiszę ile dokładnie.

tuby kosztowały nas ok.1000zł (te tekturowe formy) - są średnicy 40cm, o ile pamiętam (takie kazali kupić panowie produkujący formy do obudowy ostatecznej. Niestety ten koszt 1000zł/szt. mnie przeraża, bo filarów jest 6 :roll:

Monia!Jeśli będzie miała 55-60 to będzie rewelacyjna.Tysiąc za formę to dużo.Nie pamiętam dokładnie , ale wydaje mi się ,że za tuby (10 sztuk) zapłaciliśmy ok.2tys. Jutro napiszę ile dokładnie.

Nie wiedziałam, że to tyle kosztuje :o :o :o :o

Ja za całą kolumnę zapłaciłam 380zł.

gdzie tak tanio :o ?

No tak... bo jakby były wylane w całości to dźwigiem trzeba by było ładować :lol: a tak poważnie to w całości tą są tylko takie jak ma Dorfi, ale kosztują ok.2tys. za szt.

ale ty Moniu wystarczy jak kupisz gotową sztukaterię styropianową nakładaną na kolumnę, później przy elewacji nic nie będzie widać :wink:

Witaj, Jankamo - współczuję Ci ogromnie, bo sama się wkurzałam na złodziei, którzy nas odwiedzali :( Niestety musicie pomyśleć o alarmie i kamerach - jak zauważą, że macie zabezpieczenia, to może dadzą spokój. Szkoda byłoby gdyby zginęły inne rzeczy. Mojej koleżanki syn jest w trakcie budowy i kilka dni temu skradziono mu całą wełnę na ocieplenie dachu i betoniarkę - straty wyniosły ok.20tys.zł :cry: Gdyby mieli alarm byłoby inaczej ...