Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika

jankama

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witaj! Nareszcie jesteś! Wspaniale się złożyło bo właśnie stoję na progu ... budowy i mam mnóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóostwo pytań. Trochę zgapiałam ze zdjęc Twojej budowy licząc po wielkości porotermu :oops: . Teraz mogę zapytac:

-wielkośc okien

-rozkład od rogu domu (ile), okno, ściana (ile)...

-odległośc przednich kolumn od ściany frontowej

-szerokośc portyku

Na gorąco tyle mi się nasunęło, przepraszam że tak bezpośrednio, ale trzeba było nie budowac najpiękniejszego dworu na forum :roll: :wink: .

Wyczytałam, że nasz dom będzie miał tą samą szerokośc, ten sam kąt nachylenia dachu, więc będzie podobnie.

Serdecznie pozdrawiam, gratuluję i zazdraszczam mieszkania w tym dworze.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

O rety!!Jak mi ciężko znaleźć czas.Wieczorami zamiast zasiąść do kompa delektuję się domem.Jedyna pociecha z nadchodzącej zimy to zero robót w ogrodzie (chociaż uwielbiam ryć w ziemi) i więcej czasu dla domu.

Odpowiem Arctice:okna 1m x 1,5m ; odległość między oknami 1,5m; odległość brzegu kolumny od ściany ok. 1,8m; wymiary portyku ok.2,7m x 5m.

Beauty!Kuchni więcej nie pokażę, bo więcej nie ma.Narazie jest tylko dół.Teraz chatka się ociepla ,więc może wkleję fotki.Pozdrawiam śledzących.

• 2 weeks później...
Po raz pierwszy widzę Waszą elewację tylną z wstawionymi oknami i w związku z tym mam pytanie - czy wydaje mi się, czy dolne drzwi tatrasowe mają szprosy? Będziecie nadawać kształt tylnym kolumnom tak, jak tym z przodu? Wokół okien planujecie sztukaterię, czy w planie będą okiennice, a w związku z tym wokół okien brak ozdób?

Oprócz tego,że okiennice super wyglądają, stanowią jakąś ochronę domu na dłuższe wyjazdy.Kraty i rolety są tragiczne, nie pomyśleliśmy o nich nawet przez sekundę.Jak wyglądałby dwór z zasuniętymi roletami?Be!Może inaczej bym się wypowiadała jak byśmy mieszkali na odludziu, ale jesteśmy w samym środeczku wsi i z trzech stron widzą nas sąsiedzi.Odpukać!Ale mam nadzieję,że gdy nie ma nas w domu ,alarm i sąsiedzi wystarczą(albo na odwrót).

Temat ten delikatnie kojarzy mi się z ochroną przed insektami (wieś,krowy,świnie=muchy).Wszyscy mówią:"załóżcie siatki w oknach".Nie podobają mi się i już.Patrzę przez okno na ogród, a tam siatka?Be!Patrzę na dom z ogrodu, a w oknach siatki?Be!

Oprócz tego,że okiennice super wyglądają, stanowią jakąś ochronę domu na dłuższe wyjazdy.Kraty i rolety są tragiczne, nie pomyśleliśmy o nich nawet przez sekundę.Jak wyglądałby dwór z zasuniętymi roletami?Be!Może inaczej bym się wypowiadała jak byśmy mieszkali na odludziu, ale jesteśmy w samym środeczku wsi i z trzech stron widzą nas sąsiedzi.Odpukać!Ale mam nadzieję,że gdy nie ma nas w domu ,alarm i sąsiedzi wystarczą(albo na odwrót).

Temat ten delikatnie kojarzy mi się z ochroną przed insektami (wieś,krowy,świnie=muchy).Wszyscy mówią:"załóżcie siatki w oknach".Nie podobają mi się i już.Patrzę przez okno na ogród, a tam siatka?Be!Patrzę na dom z ogrodu, a w oknach siatki?Be!

Właśnie z powodu, który opisałaś również rozważam okiennice :wink:

Problem w tym, że podobają mi się również delikatne gzymsy wokół okien (zupełnie proste, skromne) :roll:

Jednak z powodu wyjazdów, o których wspomniałaś, dobrze byłoby mieć choćby taką przeszkodę, jak okiennice :wink:

Alarm też będzie, tylko znowu mam problem z lokalizacją sygnalizatora na zewnątrz :roll: Nie chciałabym, żeby był widoczny, a z kolei takie jego zadanie - ma być widoczny :-?