Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika

jankama

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

No jestem zachwycona!! dworek jak z avartku!! GRATULUJĘ!!!!!

a jestem jeszcze zainteresowana, jak jest zrobiony ten gzyms zamiast podbitki? cały czas się bijemy z myślami jak to rozegrać, drewniana podbitka odpada, myśleliśmy o podbitce z płyty OSB i tynk na to, ale ten Twój gzym mnie zauroczył i zastanawiam się jak to jest zrobione?

pozdrawiam i GRATULUJĘ raz jeszcze :)

przejeżdzam co jakiś czas i podziwim na żywo (mieszkamy w Biskupicach), ale od przodu to go na zywo nie widziałam :)

a może jakieś fotki z wnetrza?

pozdrawiam :)

Gzyms jest zrobiony ze styropianu, gr.5cm , pociętego na paski.Podobnie jak kolumny, a potem jest otynkowany.Naprawdę jest to najtańsza wersja.Mąż robił go parę dni.A co do wnętrz jakoś nie mogę się przemóc,żeby fotografować i pokazać światu.Może pstryknę trochę takich poglądowych, żeby ogólnie było wiadomo w jakim stylu są wnętrza.

• 2 weeks później...

http://img695.imageshack.us/img695/8320/crechenoel05ve8.gif

Jankamo,

życzę Ci, aby nadchodzące Święta Bożego Narodzenia były pełne ciepła, radości i refleksji, a także niezapomnianych chwil, spędzonych w rodzinnym gronie.

Na te dni oraz na każde kolejne życzę wszystkiego co najlepsze, dużo zdrowia, szczęscia i pogody ducha :D

Niech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru

Przyniesie Ci spokój i radość.

Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia

Żyje własnym pięknem,

A Nowy Rok obdaruje Ciebie i całą Waszą rodzinę

Pomyślnością i szczęściem.

Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia

Niech spełniają się wszystkie Twe marzenia.

http://img264.imageshack.us/img264/9022/x32fx3.gif

• 1 month później...

Bardzo się cieszę ,że wam się podoba.Szafeczka z "kulkowymi" uchwytami jest produkcji męża (kulkowe uchwyty też, sama nawet nie wiem jak je zrobił).Oczywiście podpatrzona w naszych ulubionych sklepach (do podpatrywania ,a nie do kupowania) Almi Decor.Miała być jasna, ale nie porozumieliśmy się zbyt dokładnie co do koloru.Producent oprócz talentu ma delikatną odmianę daltonizmu i konsola (to fachowa nazwa :lol: ) wyszła jakaś czerwona.Prawie płakałam, już wiadomo było,że jasna nie będzie nigdy.Dała się przerobić na orzech.I tym sposobem hol stoi w orzechu: schody i drzwi, no i konsola.

Szafa natomiast jest z odzysku.Starsza pani robiła nową i tej chciała się pozbyć.Maż zaoferował wywóz starego grata :lol: :lol: Ponoć brakuje jej jeszcze listewek na drzwiach.Wyobraźcie sobie,że jest to jedyna szafa w naszym domu(więc nie mam co tak naprawdę fotografować).

Kolor na ścianach faktycznie,Beauty,trudno sfotografować.W ogóle trudno jest oddać real na fotkach.Robię je w "candle"(najładniejsza atmosfera), w "auto" wnętrza wyglądają ohydnie.Najtrudniej jest mi sfotografować łazienkę.Aparat nie obejmuje szafki,a jak już obejmie to zatraca proporcje i wychodzi jakiś potworek.Wracając do koloru ścian w holu to jest podpatrzony tzn.zerżnięty ze sklepu....zgadnijcie jakiego...Brawo!!! Oczywiście Almi decor.Kocham te sklepy, malują ściany i wywieszają w ramce tabliczkę z informacją: "ta ściana została pomalowana farbą taką ,a taką o symbolu takim..."Trzasnęłam fotkę komórką,pojechałam do Castoramy i zakupiłam farbę.I mam dokładnie to samo co w sklepie.Niczym mnie nie zaskoczyły (pomalowane ściany), chyba że swoją urodą.Wiem już ,że zielony kolor w bibliotece zrobię taki jak jest w Almi.A w holu mam:S 7005-Y80R Beckers.Jest to farba satynowa.Rewelacja.W salonie mamy szary i żałujemy,że nie satynowy właśnie.Satyna fantastycznie odbija światło.Nasz hol to najczęściej ciemne kakao.W słońcu robi się czekoladowy,a niektórzy czasem się pytają czy to nie fiolet.

Obiecuję,że jakieś fotki jeszcze będą.

• 2 weeks później...
jankama jestem następnym z kolei fanem Twojego dworu . Jest ....... po prostu super ! Nie wiem czy słusznie ale myślę , że jego piękno bierze się z jego prostoty i symetrii . Proporcje dach/ściany również mnie urzekły . Kolor dachu idealnie współgra z kolorem ścian . W ogóle jest piękny . Sprawia wrażenie jakby stał w tym miejscu od dawna . Mam parę pytań o poszycie Twojego dachu . Jak jest z trwałością wióra osikowego ? W jakim czasie wiór zrobił się koloru szarego ? Czy wiór osikowy jest robiony maszynowo czy toporem ręcznie ?

Dzięki ,Kuna za komplementy.Nie ma jeszcze co gadać, że kolor dachu pasuje do ścian,bo ściany nie są jeszcze pomalowane :lol: :lol: (ale pewnie będą w kolorze zbliżonym).Ludzie ,którzy kładą wiór mówią,że nic nie powinno się dziać przez 30-40lat.Ale "nasi Litwini" mówili,że u nich stoją chałupy z wiórem już 100lat.Najważniejsze ,żeby przy domu nie było drzew, z których jesienią będą spadać liście i zalegać na dachu (a dalej gnić).Szef naszej ekipy kładzie wiór już 40 lat i nie kazał go niczym impregnować, choć niektórzy zalecają.

Dach był kryty w lipcu, więc do końca lata był złoty.Potem z każdym deszczem siwiał.

Nasi Litwini sami robili sobie wiór.Z tego co wiem mają do tego celu ręczne maszyny własnej produkcji.3tygodnie rąbali wiór u siebie.Potem przyjechał tir z wiórem i gwoździami, a następnego dnia ekipa.Te deseczki położone są w 9 warstwach, a każda przybita jest 3 gwoździami, więc trochę tego poszło.

Dach jest kapitalny, gorąco polecam,nie zamieniłabym go na żadne dachówki.