Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z adresem w ksiedze wieczystej.

mayland

Recommended Posts

Mam bardzo nietypowy problem.

Napiszę o co chodzi ale nie wiem czy mi się uda wyjaśnić ....

1. Wypis z rejestru gruntów określa: "gmina C, obszar B". Nie podaje nazwy miejscowości.

2. są opisane: "gmina C, obszar B, miejsowość A". Tu podano trafnie nazwę miejscowości.

3. Mój akt własności działki "gmina C, miejcowość...B (a nie A)". Dodam, że poprzedni właściciele odłączyli moją działkę od księgi dla nieruchomści położonej w miejscowości B bo to jest duża nieruchomość zawierajaca działki w miejscowości A i B. Jednak kiedyś to stało jako jedna ksiega wieczysta dla nieruchomości położonej w miejscowości B

4. Księga wieczysta zawiera zapis "gmina C, miejscowość B".

5. Wszystkie inne dokumenty w tym pozwolenia (na budowę także), decyzje (warunki zabudowy także), mapy, postanowienia itp itd mam wydane "gmina C, obszar B, miejscowość A" czyli tak, jak być powinno!

Bank przed wypłatą drugiej transzy wymaga a ja mam za zadanie zrobić tak, by w księdze wieczystej była miejscowość A a nie B. I teraz jak ja mam to zrobić??? Od czego zacząć? Te sprawy pewnei ciagną się latami.

Jako ciekawostkę napiszę, że w tej miejscowości ludzie mają dwie różne gminy bo kazdy sie meldował gdzie chciał kiedys i tak jest tam do tej pry :o Ręce opadają. Czuję się tak jakby ktoś podciął mi skrzydła Nie wiem, no nie wiem od czego zacząć. Podłamało mnie to bo mam już dość. Ech... odechciewa się wszystkiego... :(

Podejrzewam, że sprawę zawaliła notariusz. Przed laty, dzieląc nieruchomość zapisaną w ksiedze wieczystej jako nieruchomość w miejscowości B nie dopisała, że odłączona działka znajduje się w miejscowości A. Nowa księga wieczysta założona została źle, z wpisem miejscowosci B, przeniesionym z księgi od której odłączono nieruchomość. Nie bez znaczenia jest też fakt, że rejestr gruntów nie podaje wogóle nazwy miejscowości, kończąc wpis na obszarze.

Miałem trochę podobny przypadek:

- w rejestrze gruntów działka położona w mieście A bez wskazania nazwy ulicy przy której jest położona (działka bez ulicy)

w księgach wieczystych działka położona w mieścia A przy ul. B - niestety była to stara nazwa ulicy (czyli inna niz aktualna nazwa)

- aby uaktualnić nazwę ulicy w księgach , w sądzie zażądano wypis z rejestru gruntów z aktualną nazwą ulicy.

- w rejestrach gruntów odmówiono mi (...nie bo nie...) wpisania nazwy ulicy i koło się zamyka ... a bank prosi o aktualna księgę z aktualnym adresem działki.

Zrobiłem tak - wymusiłem w rejestrach gruntów na miłej Pani, ładnym uśmiechem wpisania nazwy ulicy do rejestru gruntów. Z aktualnym wypisem z rejestrów pobiegłem do wydziału ksiąg wieczystych i tam na odpowiednim druku załączając wypis złożyłem wniosek o zmianę danych w księdze.(nie pamiętam ile i czy wogóle był płatny). Ponieważ moja księga była już w wersji elektronicznej, to jej uaktualnienia dokonano w ciągu kilku dni (chyba 7).

Czas na podsumowanie.

Faktycznie, wszystko rozegrało się o wpis w rejestrze gruntów. Najpierw nie chcieli o tym słyszeć ale potem wpisali. Musiał mi tylko geodeta wydać takie zaświadczenie, ze to ta miejscowosć i ten obręb.

Potem nanieśli zmiany w pozycji "bliższe oznaczenie położenia" wpisując miejscowość A. Sąd wpisał mi do ksiegi wieczystej zmianę na podstawie wypisu z rejestru gruntów. :lol: