Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi o dach dwuspadowy. Mam w projekcie od frontu i tyłu po 60cm, a na elewacjach bocznych po 30cm.

Zastanawiam się, czy nie zrobić na elewacjach bocznych takiego samego okapu, czyli 60cm.

Mieliście takie dylematy? Jak robiliście? Jak wg Was będzie lepiej, ładniej?

https://forum.murator.pl/topic/90557-szeroko%C5%9B%C4%87-okapu-dachu-czy-na-elewacjach-bocznych-mniejsza/

Większy okap zawsze poprawia estetyke domu. Poza tym jest zbawienny dla trwalości domu. Ja mam prawie 1.20 m i nawet przy wielkich ulewach - okna i ściany sa suche. A wygląda bardzo dobrze. :wink:

0,3m to b. mało, dach będzie wyglądał jak by był za krótki, zdecydowanie lepiej wyglądają dachy trochę wysunięte,

te 0,6m tak jak w szczycie to możesz robić spokojnie, a więcej to kwestia jaki masz zapas krokwi (bo nie wiem czy krokwie już są na dachu, czy to dopiero rozważania nad projektem ?), jeśli to drugie (czyli rozważania) to pozostaje kwestia gustu i zachowania proporcji budynku,

niektóre ze zbyt wysuniętym wyglądają jak w za dużym kapeluszu, :-? ,

ale tu już wkraczam w kwestię gustu :oops:

Jeśli dasz >0,5m to przy wysokości nad gruntem do 4,5m zbędne są rynny. Oczywiśćie jesli wejścia i tarasy są na ścianach szczytowych. Rynny to dość duży koszt. Ja z nich zrezygnowałem i pomimo sceptycznych uwag forumowiczów u mnie się sprawdza.
0,3m to b. mało, dach będzie wyglądał jak by był za krótki, zdecydowanie lepiej wyglądają dachy trochę wysunięte,

te 0,6m tak jak w szczycie to możesz robić spokojnie, a więcej to kwestia jaki masz zapas krokwi (bo nie wiem czy krokwie już są na dachu, czy to dopiero rozważania nad projektem ?), jeśli to drugie (czyli rozważania) to pozostaje kwestia gustu i zachowania proporcji budynku,

niektóre ze zbyt wysuniętym wyglądają jak w za dużym kapeluszu, :-? ,

ale tu już wkraczam w kwestię gustu :oops:

Większego okapu nie mogę zrobić. Mogę jedynie przy szczytach wydłużyć z 40 do 60cm.

U nas też dach dwuspadowy -na szczytowych 86cm, a bocznych aż 125cm (w projekcie było też 86cm). To efekt podniesienia ścianki kolankowej i wydłużenia krokwi -dla poprawienia proporcji budynku. Jednak dojdzie jeszcze 12cm styropianu i tynk.