Leszek T. 15.11.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 A czy orientujecie się, czy pompa montowana na rozdzielaczu podłogówki cały czas ma pracować? Czy montuje się jakiś sterownik do niej? Myślam o takim prostym sterowniku jaki stosowany jest przy kominkach z płaszczem, który uruchamia pompę w zależności od temp. wody! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 15.11.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 We wspomnianym układzie mieszającym jest termostat i on steruje jakoś pracą pompy w zależności od temperatury wody Chyba Ale itak jakoś mi to nie pasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nail 15.11.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 A czy orientujecie się, czy pompa montowana na rozdzielaczu podłogówki cały czas ma pracować? Czy montuje się jakiś sterownik do niej? Myślam o takim prostym sterowniku jaki stosowany jest przy kominkach z płaszczem, który uruchamia pompę w zależności od temp. wody! Można np. to http://www.euroster.com.pl/index.php?euroster=et6230 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 16.11.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Dlaczego twierdzisz, że nie ma możliwości regulacji przepływu? Przepływ poszczególnych obiegów regulujesz przekręcając tę przezroczystą bańkę. (najprawdopodobniej) Przeżroczysta bańka to przepływomierz, ma wewnątrz kolorowy słupek, który pokazuje przepływ wody, regulacja odbywa się zaworem dopływowym (na foto tym czerwonym) im bardziej zawór odkręcony tym większy przepływ i większe wychylenie słupka. Po odkręceniu plastikowego kapturka zaworu można zamontować siłownik. W moim układzie mam głowice termo z kapilarą i podmieszanie Danfosa 50stC Ten czerwony zawór to tak jak i zawór kulowy służy do zamykania lub otwierania obiegu, chociaż niby i jednym i drugim można w jakiś sposób regulować natężenie przepływu. Natomiast większość przepływomierzy stosowanych w rozdzielaczach CO jest połączona z zaworem regulacyjnym i i ustawia się ten przepływ najczęściej właśnie przekręcając tę przezroczystą "bańkę". Nie piszę, że przekręcając przepływomierz, bo ta "bańka" to tylko jeden z jego elementów. Pozdr. Jak nie wiesz do końca to nie pisz bzdur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nail 19.11.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Jak nie wiesz do końca to nie pisz bzdur. To powiedz co jest bzdurą a co nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrzab1719502499 19.12.2007 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 No i postanowiłem. Mieszacz do ogrzewania podłogowego wykonałem sam.http://www.jastmar.republika.pl/ogrzewanie/MieszaczOP-foto.jpgPozostało mi jeszcze to wszystko polutować. I jeszcze dla chcących zbudować coś podobnego - czyli zestawienie kosztów:- rozdzielacz 4 wyjścia z rotametrami TECHNIPROT --> 356 zł- pompa UPS 25-40 GRUNDFOS --> 284 zł- termostatyczny zawór mieszający VTA 322 3/4" ESBE --> 216 zł- odpowietrznik automatyczny 1/2 " VALVEX - 2 szt --> 45 zł- zawór kulowy ze śrubunkiem 3/4" VALVEX - 2 szt --> 24 zł- rura miedziana 22mm, złączki miedziane i mosiężne itp. - 20 szt --> 160 złRAZEM: 1 085 zł (podane ceny są oczywiście takimi, jakie JA zapłaciłem) Czy się opłaciło ? - oceńcie sami. Ja mam przynajmniej satysfakcję, że zbudowałem coś nowego, z czym nie miałem jeszcze do czynienia.Teraz (czyli na wiosnę) pora na układanie wężownic. No i rozruch.Postaram się to niedługo opisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 19.12.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Jak posterujesz tą pompą ? będę miał u siebie podobnie i nie wiem jak te sterowanie rozwiązać podobnie tylko całe mieszanie będzie w kotłowni a rozdzielacz na parterze dokładnie nad kotłownią , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.12.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 O temat wrócił Mam bardzo podobny koncept (zdecydowałem się jednak na bardzo podobny zawór 3 dr tylko 1 cal). Wreszcie rozgryzłem o co chodzi z tymi temperaturami. Zawory ESBE o zakresach 20-43 'C są raczej do podłóg z ceramiką (ze względu na ich lepsze oddawanie ciepła) a 35-60 do podłóg drewnianych itp które bardziej izolują i wymagaja wyższej temperatury w rurkach. Tak przynajmniej twierdzi producent.Do tego co jest można jeszcze dołożyć termostat przylgowy (ok 50 zł) jako dodatkowe zabezpieczenie przed nadmierną temperaturą w układzie gdyby zawór 3dr zawiódł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrzab1719502499 20.12.2007 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Przez pierwszy okres grzania będzie to jakiś prosty, prymitywny sterownik.Natomiast docelowo mam zamiar zbudować coś bardziej inteligentnego, sterującego całym systemem (grzejniki + OP + kocioł gazowy) - jestem elektronikiem. Już mam opracowaną wstępnie koncepcję układu. Zima przed nami - to jest jak narazie jedyny czas, gdzie mogę trochę spokojniej popracować. Od wiosny do jesieni "relaksuję się" na budowie. Ale najpierw muszę skończyć instalacje, budowę domu i oczywiście się wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 20.12.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 To i ja pochwalę się swoją konstrukcją. http://images29.fotosik.pl/128/de37adf8e408c0b1m.jpg Działa to świetnie i jestem bardzo zadowolony.Pompa 110złESB 210 złresztę miałem.Lewy przekaźnik na górze zdjęcia załączany przez termostat pokojowy uruchamia kocioł, pompę i otwiera głowicę a prawy jest od grzejników ale to nie ten temat.Nie potrzebnie wstawiałem zawór upustowy bo to jest pic. Wybrałem esb 43-60 bo to kociołek gazowy a i tak ustawiony na 2 daje ok 34C (termometr owinięty na rurce i dobrze zaizolowany ale czy to dobra dokładność) A esb 20-43 mam zamiar wstawić do podłogówki ogrzewanej z kotła na paliwo stałe gdzie zależy mi aby cały dzień ładował podłogę bo w nocy wygasa. I taki 43-60 może ją przegrzać co w kotle gazowym się nie zdarzy bo termostat wyłączy. a tak miałem wcześniej i też to działało no ale no kociołku musiąłem miec 45C i zamiast tylko w podłogę to szło też w grzejniki a teraz pompa zabiera całe ciepło z kotła i grzejniki są zimne. Generalnie czas nagrzewania skrócił się z 1h do 0,5h a czy mniej gazu to trudno powiedzieć bo kocioł moduluje moc.http://images25.fotosik.pl/120/28f011efc562a76em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 20.12.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 siwy sam to lutowałeś , za parę lat będziesz mięć te kolanka zgniłe , trochę z pastą przesoliłeś , ale poza tym rozwiązanie dosyć fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 20.12.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 To co mówisz że pasta wchramoli mi kolanka ?Nawet mnie nie strasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 20.12.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 zaraz poszukam ten artykuł na ten temat i wstawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 20.12.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 To co mówisz że pasta wchramoli mi kolanka ? Nawet mnie nie strasz. Wyczyść to i osłoń przed "tlenem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 20.12.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 http://www.instalator.pl/archi/mi6(34)/72.html to nie ten artykuł ale tu też o tym wspomnieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 20.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 tu jest nawet zdjęcie http://www.instalator.pl/archi/2006/mi9(97)/51.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts