Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

proszę napiszcie ile potrzeba na budowę tego domu materiału:bloczków na fundament,bloczków na ściany oraz drewna na dach i dachówki

Witam serdecznie,

jesli chodzi o bloczki na fundament to zuzylem okolo 1000 szt, z tym, ze poszerzylem jeden komin i za zgoda kierownika zrobilem srodkowa sciane na 24 a nie 38 cm.

Pustaki - z obliczen wynika, ze na sciany zew potrzeba okolo 2300 szt (porotherm 42,5x24,7x23,8) z tym ze podnioslem sciane kolankowa o 50 cm.

Drewno:

- konstrukcja - 6,5m3

- deski na deskowanie dachu - 4,0 m3

- laty pod dachowki - 550 mb

- kontrlata - 350 mb

Okna - drewniane, sosna, szyby k=1,0

ca 12500 netto z montazem

Pod koniec tygodnia spodziewam sie wyceny robot budowlanych wiec bede mogl uzupelnic info.

Pozdrawiam

Robert

Witam,

:-)

dobrze, ze zapytalas bo mi to w poprzedniej odp. ucieklo; wydluzylem budynek o 40 cm (stwierdzilem ze duzy pokoj i dwa pokoje na pietrze moglyby byc troche wieksze). Szerokosc bez zmian. Sciana kol wyzsza o 50 cm. Pozmienialem troche uklad i wielkosc okien.

Co do bloczkow na sciane fund to moze Tobie wyjsc zblizona liczba ze wzgledu na moja srodkowa sciane, wezsza niz przewiduje projekt.

Lawa fundamentowa mam wysoka na 45 cm wiec samej sciany wystarczylo mi 6 warstw bloczkow (84cm). Potrzeba okolo 40m2 styropianu i siatki.

Koszt wszystkich materialow na sciane fund to okolo 5 tys, robocizna niecale 3 tys.

Pozdrawiam

Witam, :D

8) urobercie wielkie dzieki dużo mi dałeś wskazówek...mam prośbę...jakbyś mógł wrzucić parę fotek tego domku na mój email [email protected]

Z góry dzieki 8)

P.S. JAK ROZWIĄZAŁEŚ SPRAWĘ SCHODÓW I KOTŁOWNI..(JA CHCE OGRZEWAĆ NA EKO GROSZEK)