Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI KREDYT TERAZ NAJTAŃSZY?

Senser

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obecnie, kolekcjonuje papiery dla BPHPBKSA. Od lat mam u nich konto i moze dlatego nie szukam innych rozwiazan.

Za to wiem, ze wspolpraca z 'doradcami kredytowymi' uklada sie bardzo pomyslnie.

Oprocentowanie zmienne na poziomie 7,5% nie przeraza, na razie mam obiecany 1% prowizji ale moze byc mniej, co sie okaze po weryfikacji w centrum dowodzenia.

Polecam BPH. Naprawde maja dobrze wyszkolona kadre (przynajmniej w Pruszkowie).

Co do PKO BP. Tak sie sklada, ze mam znajomego ktory zajmuje sie windykacja w pkobp. Twierdzi, ze 20 % kredytow nie jest splacane... Wot ocena kredytobiorcy.

Co do MultiBanku, to kolega bral miesiac temu u nich kredyt na 160 tysi. Jest bardzo zadowolony.

Pozdro

Jay

Mogą sprawdzać wszystko dokładnie bo nawet lepiej! Historia naszego rachunku jest genialna! Niewykorzystywany kredyt odnawialny (przyznany!), czasami lokaty na 30-60 tyś. zł. Ani jednego dnia na debecie. Złote konto, VIP. Więc to chyba coś znaczy!

To że jesteś "złotokontowcem" na pewno ci pomoże. Możesz liczyć na najniższą z mozliwych prowizji w tym banku - chyba coś koło 1,2% kwoty kredytu, podczas gdy zwykły śmiertelnik otrzymuje średnio ok. 2% . Pozdrawiam M.

Jestem po rozmowach z multibankiem, a wcześniej po dokładnej analizie rynku. Polecam Multiplan walutowy w frankach szwajcarskich. Oprocentowanie 3,8% (dla mnie) i przede wszystkim w każdej chwili możliwość przewalutowania np na złoty BEZPłATNIE. Min kredyt 60 tys. To, co mnie najbardziej interesowało: każda wpłata pomniejsza sumę kredytu bez dodatkowych prowizji i odsetek. Praiwe jak na ror. Przy tym oprocentowaniu!

Jestem po rozmowach z multibankiem, a wcześniej po dokładnej analizie rynku. Polecam Multiplan walutowy w frankach szwajcarskich. Oprocentowanie 3,8% (dla mnie) i przede wszystkim w każdej chwili możliwość przewalutowania np na złoty BEZPłATNIE. Min kredyt 60 tys. To, co mnie najbardziej interesowało: każda wpłata pomniejsza sumę kredytu bez dodatkowych prowizji i odsetek. Praiwe jak na ror. Przy tym oprocentowaniu!

Tak, a w umowie zapisy, że od chwili otrzymania kredytu nie możesz się zadłużać nie otrzymawszy pozwolenia Multibanku. W praktyce oznacza to, że nie możesz wystąpić o kartę kredytową, limit w rorze itp. I tak przez cały okres kredytowania (współczuję jak źle wyliczysz kwotę kredytu i zabraknie Ci pieniędzy na np. pralkę)

Poza tym zapytaj jak w umowie będzie określona zależność oprocentowania *.

No i powodzenia z formalnościami- ja sobie dałem spokój i nikomu nie polecam tego banku jako kredytodawcy.

Grzegorz

Hint- powinien zależeć od rynku międzybankowego.

boze

Ja też byłem zdecydowany na Multibank, aż do wczoraj. Na targach w W-wie porozmawiałem sobie z 2 pracownikami banku (mieli 2 stoiska).

Okazuje się, że Multiplan z kontem kompensacyjnym (o czym piszesz) dotyczy tylko PLN, a tu oprocentowanie wynosi ponad 8%.

Mój kolega również jakieś 2 m-ce temu brał kredyt, wszystko było szybko, miło i przyjemnie.

Obecnie prawdopodobnie czas oczekiwania na decyzję wydłużył się do ponad 1 m-ca (W Millenium zapewniają, że 4 dni, oprocentowanie konkurencyjne, ale chyba dużo więcej papierologii)

Poza tym miało nie być wyceny dokonywanej przez rzeczoznawcę, tylko wypełniamy firmowy druczek (co zrobione, a co do zrobienia i szacunkowy koszt), stempelek Kierownika Budowy i dziękuję. Jednak w rzeczywistości wymagają opinii i zdjęć od rzeczoznawcy.

Chyba, że to nie zależy od banku tylko od widzimisię osoby z którą rozmawiasz (w co wątpię)

Pozdrowienia

Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach.

Jak szukałem kredytu to Expandera jak dla mnie najlepszy był w LG PetroBanku (dziś Nordea), po rozmowie w dziale obsługi złożyłem tam papiery, ajednym z podstawowych argumentów była możliwość 10-krotnego przewalutowania bez prowizji (zdecydowałem sie na franciszki).

Wszytsko było pieknie ładnie do czasu podpisywania umowy (tylko po 2 miechach od złożenia wniosku), kiedy przeczytałem, że za przewalutowanie płacę wg stawek banku. Na moje zdziwienia pan odpowiedział, że wtedy prowizja była zerowa teraz się zmieniła. Czyli krótko mówiąc zostałem wprowadzony w błąd, bo nie powiedziano mi, że jest prowizja, która była zerowa w chwili składania wniosku, ale może się zmienić.

Dlatego ostrzegam pilnujecie się na każdym kroku. Ja ponieważ czekałem tyle na kredyt nie miałem siły walczyć i podpisałem umowę na tych niezbyt miłych warunkach.

Pozdrawiam

Leszek

MAN: konto kompensacyjne to podstawowa zaleta kredytu (jak w ROR). Z moich informacji wynika, że dotyczy multiplanu walutowego. Dopytaj porządnie, a najlepiej weź wzór umowy do przeczytania w domu. Ja też to zrobię! Dzięki

PS. Mnie też chcieli ubrać w opinie rzeczoznawcy, ale po krótkich negocjacjach odpuścili :D

witam.czy ktoś brał kredyt ustanawiając hipoteką wspólną działkę?, dla wyjasnienia:budujemy blixniak i obie strony wezmą kredyt w tym samym banku,pod wspólną działkę,W którym banku nie ma z tym problemu?(wiem tylko o PKO BP).wolałbym taki,który nie żąda faktur i umozliwia bezpłatne przewalutowanie (kredyt w CHF), no i wogóle ma dobrą ofertę (wkład własny to 50%).

Moim zdaniem najlepszą ofertę w złotówkach ma na dzień dzisiejszy Lukasbank a w CHF Multibank. Ja biorę w CHF w Multibanku - 3,4 % na 30 lat prowizja 1% - takie warunki się dostaje zakładając u nich konto Aquarius. Brak opłat za wcześniejszą spłatę i przewalutowanie, nie wymagają faktur - rozliczenie transz na podstawie zdjęć z budowy. Jeśli chodzi o procenty i długość okresu kredytowania porównywalny jest tylko BPH PBK ale ma dużo gorsze prowizje.

Pozdrawiam,

Włodek

Co do PKO BP. Tak sie sklada, ze mam znajomego ktory zajmuje sie windykacja w pkobp. Twierdzi, ze 20 % kredytow nie jest splacane... Wot ocena kredytobiorcy.

Co do MultiBanku, to kolega bral miesiac temu u nich kredyt na 160 tysi. Jest bardzo zadowolony.

Pozdro

Jay

Słuchaj...ale to jest właśnie super reklama dla tego kredytu w tym banku...to że mają problemy z badaniem wiarygodności klienta to tylko może świadczyć o małych problemach w przyznaniu kredytu...

A z drugiej strony pokaż bank, który nie ma "złych kredytów"?