Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w interpretacji zapisu umowy

BRATER

Recommended Posts

Czy w przypadku takiego zapisu w umowie z deweloperem:

"ostateczna powierzchnia lokalu mieszkalnego, o którym mowa w § 3 tego aktu, wraz z udziałem we własności działki oraz w częściach wspólnych budynku, zostanie ustalona na podstawie pomiaru powykonawczego, co zostanie ujęte w protokole przekazania Nabywcom lokalu. Strony dopuszczają wystąpienie różnic obmiarowych w powierzchni użytkowej do 2% (dwóch procent) pomiędzy powierzchnią projektowaną lokalu, wynikającą z niniejszej umowy, a rzeczywistą powierzchnią ustaloną obmiarem powykonawczym z tym, że wzrost powierzchni użytkowej powyżej 2% w stosunku do projektowanej nie powoduje zmiany wysokości powyższej ceny"

i faktu, że projekt zakładał powierzchnię 72 m2, a w pomiarze powykonawczym wyliczono 71,77 m2 uprawnia Kupującego do domagania się od Sprzedającego zwrotu za niedometraż?

Koszt zakupu 1 m2 wynosił 3200 zł, czyli deweloper powinien zwrócić 736 zł?

Proszę o rozwianie wątpliwości.

to są dwa zdania, napisane prostym, polskim, czytelnym językiem..... czego właściwie nie rozumiesz ? :o

Prosty, polskim, czytelnym? Ano niekoniecznie. Rozmawiałem z 3 prawnikami, każdy ma swoją wizje interpretacji tego "prostego zapisu"

Wg pierwszego zaprojektowano lokal o pow. X, od wartości tej dopuszcza się tolerancję, w myśl której ja dopłacam deweloperowi w jej ramach za lokal większy od projektowanego, natomiast deweloper zwraca, jeśli jest mniejszy w ramach 2%. Nie dopłacam natomiast w przypadku metrażu większego od wyznaczonej tolerancji

Drugi przyjmuje, że w ramach 2% nie wykonuje się żadnych rozliczeń od wartości zaprojektowanej, zaś trzeci twierdzi, że ja nie dopłacam powyżej tolerancji, zaś deweloper zwraca pieniądze za metraż mniejszy niż wspomaniana tolerancja.

Więc nie wszystko jest takie, jakie chcielibyśmy, żeby było. Stąd moje wątpliwości.