Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deszczownica. macie? polecanie? odradzacie?

markdottir

Recommended Posts

• Odpowiedzi 235
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bateria dla mnie musi być z termostatem, a taka nawet nie Grohe kosztuje dużo. Pytanie jeszcze co z jakością...

Jeżeli kogoś stać, i uważa że takie cacko jest mu w życiu niezbędne, nie ma sprawy, ale uważajcie, bo wykończeniówka nie na darmo się tak nazywa:)

Edytowane przez Liwko

Jeżeli kogoś stać, i uważa że takie cacko jest mu w życiu niezbędne, nie ma sprawy,

Właśnie dlatego cały czas pytam o opinie osób, które korzystały z różnych deszczownic, aby przekonać się czy jest sens inwestować w drogą deszczownicę. Żeby nie było później tak, że się rozczaruję jakością prysznica i będę użytkował ten BAJER tylko okazjonalnie....

Kilka lat temu sam miałem styczność z deszczownicą i od tamtego czasu wiem, że taką chcę. Wtedy tylko nie zwróciłem uwagi jakiej produkcji była....

No to fajnie, że udało mi się ubawić Cię, chociaż nie miałam takiego zamiaru :) Nie chodziło mi oczywiście o "leczenie diodami" a o stworzenie w łazience nastroju relaksu i chilloutu dzięki grze barw, która również wpływa pozytywnie na samopoczucie. Zresztą z wpływem kolorów na nasze życie też jest coś na rzeczy.

Piszesz jak by Ci za to płacili. Naprawdę nastrój za pomocą światła w łazience można zrobić łątwiej i taniej niż podłączając deszczownicę do prądu.

Z biologicznego punktu widzenia, fakt, że widzimy jakiś kolor, jest odnotowywany przez nasz mózg. W odpowiedzi wysyła on do określonego gruczołu dokrewnego (a więc na przykład do tarczycy, jąder, jajników czy trzustki) sygnał

Taaak. Bardzo ciekawe. Zważywszy na to, żwe oko ludzkie jest czułe na dokładnie trzy kolory. Ale dość tego OT. Co się pośmiałam to moje.

• 3 months później...
  • 4 months później...

Witajcie, ja od dłuższego czasu mam jedną z tańszych chyba deszczowni

http://cudnelazienki.pl/zestawy-natryskowe/1940-deszczownia-deante-eliptic-chrom-nac-015k.html

spełnia swoje zadanie, gorąco polecam

Z racji, że ktoś pisał o problemach z Deante, muszę się do tego odnieść, nie mam żadnych problemów z tą marką.

• 1 month później...

Uważam,że zużycie wody 9l/min to mimo wszystko dużo; postoisz sobie 10 min pod prysznicem( a 10 min - to żaden luksus) i wylejesz +/- 100l wody

pomnożone przez ilość osób do mycia i daje niezłe zużycie, a wiadomo,że woda "idzie" nie tylko do mycia.

Oczywiście to bardzo indywidualna sprawa kto i ile wody sobie pozwoli zużywać, ale dopisek "eco" to trochę na wyrost...

Matilde 1 oczywiście masz rację,że w porównaniu do 38lwody/min zużycie 9 l jest na prawdę eco, bez dwóch zdań;

trochę się zagalopowałam z moją opinią, bo przecież piszemy o deszczownicach, a nie o zwykłych prysznicach;

ja kupiłam baterię prysznicową z ograniczeniem do 7l/min, a w aktualnej, starej łazience coś się zatkało w wylewce prysznicowej i woda się leje z szybkością 10l/ 3 min :-) spokojnie można się umyć, chociaż strumień wody nie powala:-) tak się do tego przyzwyczaiłam,że jak zaczniemy korzystać z nowej łazienki to te 7 litrów będzie dla mnie rarytasem:-)

• 1 month później...

Witam ;-)

Czytam, czytam o deszczowniach i im więcej czytam tym mniej wiem ;-)

Założenia:

• Kabina prysznicowa 80x80cm
  • deszczownia w kwadracie + słuchawka
  • całość podtynkowo
  • bateria z termostatem

Budżet na w/w elementy to około 2000pln (+1000pln jeśli będzie naprawde warto).

Zastanawiamy się nad zestawem CUADRO TRES 1.07.175 (http://tinyurl.com/cc52bm6) z deszczownicą 30x30cm, długość uchwytu 40cm za ~2050pln.

Jakieś opinie o w/w zestawie? Ewentualnie jakieś inne alternatywy?

Witam, a zastanawialas sie nad jakas polska firma, ja na przyklad zainstalowalam deszczownice Actima ARAC.1226CR Kwadratowa30x30. Calkowity koszt zestawu z sluchawka boczna to okolo 1000zl. Wspomne jeszcze ze z poczatku tez zastanawialam sie nad ta deszczownica Tres Cuadro. Edytowane przez promyczek2007

• 1 month później...
czy możecie doradzić? mam dwie łazienki, w jednej i drugiej natrysk. W tej pierwszej - dedykowanej jako główna do użytku rodzinnego jest deszczownica ze słuchawką i baterią termostatyczną. Druga łazienka (na dole) ma mieć prysznic, żeby skorzystać z niego w razie zajęcia górnego natrysku i do użycia dla gości, żeby nie kręcili mi się po poddaszu. No i teraz nie wiem, czy jest sens brać deszczownicę też na dół, czy nie wystarczy wziąć jakiejś większej słuchawki (np. 10-14 cm są w Hansgrohe). I czy brać wtedy termostat czy zwykłą baterię?