Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deszczownica. macie? polecanie? odradzacie?

markdottir

Recommended Posts

Hejka,

czy te wszystkie deszczownice mocowane do sciany nie są za blisko? Popatrzyłam ze one od sciany odstają 30 cm więc chyba musze sie troszke do ściany przytulic żeby byc pod deszczownicą.?

Ja bym chciała miec taką w suficie albo wystajacą z sufitu ale jak to czyścic na takiej wysokości:(?

Od razu mówię że nigdy nie korzystałam z deszczownicy:)

• Odpowiedzi 235
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od kilku miesięcy mam okazję korzystać z deszczownicy solo- tzn bez zdejmowalnej dodatkowej rączki i szczerze mówiac wolałam zwykły prysznic.

A dlatego że:

1.woda leci prosto z góry i szybko spłukuje wszelkie srodki myjące, żeby się wyszorować trzeba wodę wyłaczyc (ale to akurat proekologiczne jest)

2.kran odkręcam przed wejściem pod prysznic bo przy kabinie 80x90 nie ma się gdzie schować przed pierwszym zimnym strumieniem...bbrrrrr

3.jeśli chcę szybko się wykąpać nie myjąc głowy to chlapie na łazienkę z wanny

i najistotniejszy punkt:

4. najszczęśliwszy jest mój pies , który wody nie cierpi, bo od jakiegoś czasu w ogóle go nie kapiemy...

Podsumowując: deszczownica- TAK, ale tylko ze słuchawką.

Od kilku miesięcy mam okazję korzystać z deszczownicy solo- tzn bez zdejmowalnej dodatkowej rączki i szczerze mówiac wolałam zwykły prysznic.

A dlatego że:

1.woda leci prosto z góry i szybko spłukuje wszelkie srodki myjące, żeby się wyszorować trzeba wodę wyłaczyc (ale to akurat proekologiczne jest)

2.kran odkręcam przed wejściem pod prysznic bo przy kabinie 80x90 nie ma się gdzie schować przed pierwszym zimnym strumieniem...bbrrrrr

3.jeśli chcę szybko się wykąpać nie myjąc głowy to chlapie na łazienkę z wanny

i najistotniejszy punkt:

4. najszczęśliwszy jest mój pies , który wody nie cierpi, bo od jakiegoś czasu w ogóle go nie kapiemy...

Podsumowując: deszczownica- TAK, ale tylko ze słuchawką.

Masz deszczownice przy wannie? A mozesz to pokazac? Zastanawiam sie, co mam kupic, zeby miec deszczownice ze sluchawka + normalna bateria wannowa, najlepiej termostatyczna... :roll:

Masz deszczownice przy wannie? A mozesz to pokazac? Zastanawiam sie, co mam kupic, zeby miec deszczownice ze sluchawka + normalna bateria wannowa, najlepiej termostatyczna... :roll:

malgos -chyba tak wszystko naraz to się nie da :roll: baterie podtynkowe mają przełącznik uwzględniający tylko 2 opcje: czyli np natrysk + wylewka wannowa, albo deszczownica +wylewka, takich 3-funkcyjnych to chyba nie robią.. :roll: :

Chyba ze ta wannowa to byłaby całkiem osobno :roll:

malgos -chyba tak wszystko naraz to się nie da :roll: baterie podtynkowe mają przełącznik uwzględniający tylko 2 opcje: czyli np natrysk + wylewka wannowa, albo deszczownica +wylewka, takich 3-funkcyjnych to chyba nie robią.. :roll: :

Ale kto Ci powiedzial, ze ma byc podtynkowa? Moze byc po wierzchu tez. Nie ma takiej opcji? :(

Dzieki kaura, teraz kumam.

Raczej sie nie da, potrzebujesz 3 odbiorniki wody, w baterii wannowej sa 2. Wiec albo zrobisz mieszacz termostatyczny z przelacznikiem na 3 odbiorniki osobno wylewke wannowa i prysznic i deszczownice, albo zwykly mieszacz termostatyczny dwuodbiornikowy i do tego przelacznik na drodze do prysznica i deszczownicy.

Raczej sie nie da, potrzebujesz 3 odbiorniki wody, w baterii wannowej sa 2. Wiec albo zrobisz mieszacz termostatyczny z przelacznikiem na 3 odbiorniki osobno wylewke wannowa i prysznic i deszczownice, albo zwykly mieszacz termostatyczny dwuodbiornikowy i do tego przelacznik na drodze do prysznica i deszczownicy.

Jesssu, musze to przeczytac jeszcze z 5 razy zanim zrozumiem, ale dzieki wielkie. :wink:

Już piszę jak to będzie u mnie. Będą właśnie 3 funkcje. Komplet firmy grohe. Pod tynkiem ibox z zestawem grotherm2000 bodajże. Tam jest przełącznik wanna/prysznic, ale jest też ślepe wyjście, które można wykorzystać.

Wyjście prysznicowe to u mnie deszczownia, wyjście wannowe to rączka prysznica - na zdjęciu jest komplet z salonu łazienek, natomiast u mnie będzie słuchawka z serii sana, bardziej mi pasuje niż okrągła). Dodatkowo "odślepione" trzecie wyjście prowadzi do zestawu głowic natryskowych, które można używać z deszczownią lub ze słuchawką. Brat, znający się świetnie na tych sprawach, zrobił tak u siebie i zaproponował mi takie rozwiązanie. Chciałem mieć panel prysznicowy, jednak powiedział, że każdy poniżej 5tys zł w hurtowej cenie, będzie wcześniej, czy później do wywalenia (co się z resztą sprawdza niestety wśród moich znajomych). Lepiej zrobić zestaw podtynkowy z kompletem jak w panelu. U niego takie coś działa już bezawaryjnie 6 lat, jak nie więcej.

Po zaprojektowaniu sobie tego wszystkiego, okazało się, że firma grohe sama proponuje takie rozwiązanie. Oto kilka zdjęć pokazujących jak to wygląda w salonie łazienek.

http://img216.imageshack.us/img216/3602/dsc00616ht9.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/5618/dsc00614lv4.jpg

oo Amfi :lol:

czy ktoś mi może powiedzieć jaki jest koszt zestawu podtynkowego - chodzi o same te rzeczy, które się chowa w ścianie - czy podtynkowe wychodzą dużo dużo drożej niż natynkowe?

My kupowaliśmy "pojedyncze elementy -najpierw podtynowe -niezbedne przed tynkami -czyli np I-box. Ale bardziej opłaca się kupic wszystko naraz. My mamy w tej chwili wszystko oprocz deszczownicy, która poza zestawem kosztuje ok 1500zł :roll: Polecam więc od razu cały zestaw i tego sprzedawcę -u niego kupowaliśmy 90% armatury do łazienki:

http://www.allegro.pl/item551490969_hansgrohe_bateria_podtynkowa_focus_s_komplet.html

kurcze ale dla mnie to za drogo - walczę ze sobą bo z jednej strony nie powinno się oszczędzać na tym bo to potem ciężko wymienić, ale z drugiej to drogo, no!

czy ten cały i-box to pasuje tylko do "osprzętu" hansgrohe czy do innych też?

czy np do czegoś takiego by pasował?

http://www.omnires.pl/cennik_p/c_SYS12_20090201.pdf

oo Amfi :lol:

czy ktoś mi może powiedzieć jaki jest koszt zestawu podtynkowego - chodzi o same te rzeczy, które się chowa w ścianie - czy podtynkowe wychodzą dużo dużo drożej niż natynkowe?

oo malawaszka :lol: cześć :D

podtynkowe wcale nie wychodzą duzo drożej niz natynkowe (natynkowy hansgrohe kosztuje ponad 2000,-), wiec jak masz miejsce w scianie to rób! Ja niestety musiałam zrezygnować, bo okazało sie, ze scianka działowa miedzy łazienką a klatka schodowa ma 8 cm i i-box by sie nie zmiescił, a że juz go kupiłam to zamontowałam go w gebericie - bedzie do bidetty :roll: