Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deszczownica. macie? polecanie? odradzacie?

markdottir

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 235
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MadzialenkaT - mam taką Zente, z małą modyfikacją słuchawki. Jest rewelacyjna - lekki strumień, bardzo delikatny - sama przyjemność użytkowania.

Różnica jest taka że flexx jest z termostatem, a tamten podtynkowy nie. W ogóle mi to nie przeszkadza. Mam piec dwufunkcyjny i jak już raz ustawię to tak trzyma - tylko żona lubi cieplejszą wodę :-)

mateuszs margaryt dziękuję za odpowiedzi:)

mateuszs, a którą masz deszczownicę ( chodzi mi o średnicę)?

i cóż to za modyfikacja słuchawki jeśli mogę spytać?

Jeśli możesz to pokaż jakieś zdjęcia, chętnie zobaczę jak się prezentuje u Ciebie.

margaryt jak zamontujesz to pochwal się zdjęciami.

Dodatkowe pytanie jaka musi być dziura w ścianie na ten mniejszy element? Jeśli jesteś w trakcie montażu to może masz możliwość sprawdzić?

Dziękuję za podpowiedz co do flexx boxa - już wiem , że nie kupię bo baterii termostatycznej mieć nie będę.

A co sądzicie o tym zużyciu wody? Mój TŻ uwielbia siedzieć pod prysznicem - i w sumie to boję się rachunków :D

MadzialenkaT co prawda deszczownica ma przepustowość do 40 l/min, ale mieszalnik ma mniejszą i nie uzyskasz takiej przepustowość na deszczownicy, jak podaje producent. Chyba że pokombinujesz nieźle.

Przejrzyj sobie katalog techniczny, tam podane są głębokości jakie potrzebujesz do "wkucia" się w ścianę z boxem. http://www.kludi.com/pl/service-broschueren-download.php

mateuszs margaryt dziękuję za odpowiedzi:)

mateuszs, a którą masz deszczownicę ( chodzi mi o średnicę)?

i cóż to za modyfikacja słuchawki jeśli mogę spytać?

Jeśli możesz to pokaż jakieś zdjęcia, chętnie zobaczę jak się prezentuje u Ciebie.

Teraz jestem poza domkiem i nie mogę zrobić zdjęć.

Deszczownicę mam średnicy 25cm i wydaje mi się wystarczająca (okrągła)

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam,

chciałabym w swojej maleńkiej łazience umieścić kabinę prysznicową z głębokim brodzikiem, który służyłby mojemu dwulatkowi za wannę. Czy jest możliwość zainstalowania zestawu podtynkowego z deszczownicą słuchawką i wylewką? bo z tego co piszecie przełącznik jest albo na deszczownica/słuchawka albo deszczownica/wylewka? chciałabym wylewkę umieścić nisko żeby wygodnie było wlać wodę do brodzika

• 3 weeks później...

Witam

Remontuje łazienkę i stoję przed dylematem jaką deszczownice wybrać ?

Mam dwa typy :

1) Hansgrohe Croma 100 27436000

http://www.hansgrohe.pl/pl_pl/122715_32333239355F34305F3731343933.htm

2) Grohe Rainshower Cosmopolitan 27134000

http://www.grohe.pl/m/91_18782/page/modules/pn/article.php?part=view&action=websearch&product=27134G165

Za Hansgrohe trzeba zapłacić ok. 280 zł :) , tylko czy średnica 100 mm to nie za mało jak na deszczownice ?

Czy lepiej doplacić i kupić Grohe średnica 160 mm koszt ok 400 zł ?

Dodam że baterie Hansgrohe podtynkową kompletną do montażu kupiłem za 350 zł

Zostanie mi do kupienia słuchawka , więc w najgorszym wypadku cały koszt wyjdzie mnie ok. 900zł

Zastanawiałem się nad tymi dwoma deszczownicami ponieważ są dobrej jakości i tanie ,

ale nie wiem czy zwróciliście uwagę obydwie mają regulacje strumienia .

Wydaje mi się że to dobry bajer:) jak będę siedział pod prysznicem ( montuje duży brodzik 120x80x28 z siedziskiem )

Chyba skłonię się ku wyborze Grohe Rainshower Cosmopolitan 27134000

http://www.grohe.pl/m/91_18782/page/...duct=27134G165

że względu na większą średnice.

Chyba że doradzicie coś dobrego i taniego o większej średnicy

Edytowane przez 4tery