krist81 07.11.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Witam mam problem odnośnie Kafelek gresowe na płytach OSB. Położyłem płyty na podłodze. Są one stabilne, potem zostały zagruntowane dwukrotnie. I po 2 dniach zacząłem kafelkowanie. Klej miałem dobry polecili mi go do tego rodzaju podłoży (CERFIX). Po położeniu kafelek, po jakiś 4 dniach zaczołem fugować. Po wyschnięciu fugolitu pokazały się pęknięcia pomiędzy kafelkami a fugolitem. I zauważyłem że kafelki słabo trzymają podłoża. Co mam z tym zrobić czy kafelki zaczną odpadać. czy jeszcze trzeba poczekać. Proszę o pomoc. Co mam zrobić .Pomocy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.11.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Nie wiem dokladnie na czym polega Twoj problem / nie wszystko wiadomo co zrobiles/ ale mysle , ze sam klej to malo co zostało zrobione. Systemy klejowe do podłozy drewnianych i krytycznych sa z reguły bardziej rozbudowane niz grunt (jaki?) i klej wysokoelestyczny (nie znam tej marki, o ktorej piszesz). Sytuacja jest do naprawienia, ale niestety od nowa trzeba zastosowac cały system, łacznie z pozbyciem sie tego co zostało pod płytkami, tym bardziej , ze jak piszesz, płytki sie nie trzymają jak nalezy. Pytanie jakie nalezy sobie zadac, to czy stabilnosć Twojego podloża rzeczywiscie była poprawna, czy tylko takie miałes wrazenie? Mam watpliwosci czy faktycznie tak jest jak piszesz z ta stabilnoscią. System moze wygladac nastepujaco. 1. szpachlowanie połączeń płyt za pomoca akrylu 2.preparat gruntujacy np HK 553 3.szpachla do podłozy drewnianych np FAS 551 4.plyta izolacyjna pod płytki 5.zaprawa klejowa dla gresow polerowanych mysle , ze VF411 6.fuga szeroka elastyczna 3-20mm np FL-S (zapomnij o nanofugach) Zalatwiasz tym sposobem niepoządane pracowanie podłogi i poprawnie kleisz do podłoża Jesli podłoze jednak pracuje/ruchy konstrukcji itp/ tez mozesz polozyc płytki ale wowczas np na kleje dwuskladnikowe na bazie zywic poliuretanowych np PUK 503 Podałem Ci zestawienie dla systemow Sopro, bo te znam, ale mozesz poszukac w CPI, Deitermanie czy Kerakol albo innym rownie porzadnym lub lepszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.11.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Witam. Ja mam podobne doświadczenia, przykleiłem na osb terakotę na klej elastyczny Ceresit. Oczywiście większość płytek ma ochotę się odspoić. Kilka nawet się oderwało. Naprawiłem to używając kleju Soudal o nazwie "super klej to glazury i terakoty 24A". Jest to taka brązowa masa, jak by żywica (napewno nie jest to klej cemento- pochodny). Naprawione płytki trzymają jak głupie, nie ma z nimi rzadnych problemów. OSB nie gruntowałem niczym (próbowałem jakimś uni-gruntem, ale podobno płyty OSB3 są impregnowane jakimś woskiem i grunt się nie wchłaniał a jedynie wykraplał na powierzchni). Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.11.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 uuups, coś narozrabiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.11.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 usunięto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.11.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 usunięto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.11.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 usunięto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.11.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 usunięto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.11.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 usunięto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA76 16.11.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 to co odpada przyklej na fugę epoksydową i tym samym zafuguj fuga epoksydowa i klej epoksydowy to to samo, ma to firma MAPEI w kilkunastu kolorach to nie jest system , ale gwarantuje że płytki nie odpadną, a fuga nie popęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 17.11.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Klej soudal da radę. mam połowę korytarza, obwódke w salonie i kafle na blacie( i nie tylko) w kuchni. Nie ma opcji żeby cos odpadło. Bez rzadnych "systemów" itp. Bezpośrednio na OSB i koniec. Tyle ze kafelkarz który pierwy raz kładzie na taki klej musi się z nim troszkę oswoić, inaczej się zachowuje niż tradycyjne kleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 18.11.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 http://www.basf-cc.pl/DCCPoland/PL/oferta/pciprogramoglnobudowlany/materiaypytkarskieceramikaikamienaturalny/kleje/pcicollastic.htm Trzeba wziąć taki klej -Collastic - do nienasiąkliwych podłoży i nie ma szans , aby się coś działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.08.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Podłącze się pod stary temat. Czy w łazienkach zabezpieczaliście jeszcze jakoś dodatkowo płyty OSB przed wilgocią. Gdzieś ktoś polecał folię w płynie na płyty i na to dopiero klej i płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts