ged 07.11.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Mam około setki drzew liściastych: lipy, klony, tulipanowce,jarząby, brzozy, i inne - dość spore 3-4 m posadzone w workowych donicach około 80l. Czy przezimują bez specjalnego zabezpieczenia? np zakopcowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.11.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Tulipanowca to bym zadołował, młode wrażliwe.Gatunki rodzime przezimują spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 07.11.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Korzenie mogą nie wytrzymać silnych mrozów (licho wie jaka bedzie zima ) a szkoda takich dużych już roslin. Gdyby to były moje rośliny to bym je zestawił ciasno w miejscu zacienionym i osłonietym od wiatru, zaś z boków i z wierzchu oslonił te pojemniki np. liścmi, slomą itp. Dołowanie takich sporych pojemników to byłoby dla mnie za dużo roboty . Dziś zakończyliśmy u mnie zestawianie i zabezpieczanie na zimę roślin w pojemnikach. Przed nastaniem większych mrozów na zagony „zmarzluchów" rozciągnie się jeszcze jak zwykle płachty reszlowe. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 07.11.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Obiecaliście ciepłą zimę Panowie !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 07.11.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Obiecaliście ciepłą zimę Panowie !!!! Ty jeszcze wierzysz w obiecanki . Nawet góralom nie można wierzyć co tam se godaju o pogodzie na zime. Wydawalo mi sie, że jesteś już bardziej doświadczoną góralką . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.11.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 A będzie zima?Pamiętnego roku wymarzło po szkólkach pół towaru. Nie w zimę! W listopadzie! W tydzień z +10 zrobiło się poniżej -20! Rośliny nie weszły w okres spoczynku. Po zimach "normalnych" (-30 w I,II) strat nie było. W tym roku rośliny weszły prawidłowo w okres spoczynku, wielkich mrozów nie widać. Ale straszą ciełym I i II, i niedobrze - bo rośliny w tym czasie kończą tzw. spoczynek bezwzględny (kiedy to nie "ruszą", nawet jak jest ciepło) i są w stanie spoczynku względnego, spowodowanego temperaturą. I jeśli zapukają, a w marcu wyskoczy tak -10.. był taki rok, wymarzły dziesiątki ha sadów, całkowicie orzechy, czereśnie, grusze w wiekszości, a i jabłoni sporo.Nie mrożna zima jest zagrożeniem (oczywiście nie mówię tu o "wynalazkach" niezaaklimatyzowanych u nas), ale anomalie pogodowe jesienią i wiosną, np. huśtawka temperatury +15 w dzień, na słońcu, -15 w nocy. I tak np. dwa tygodnie.A co będzie, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 08.11.2007 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Bardzo trudno by mi było je przenieść gdziekolwiek, bo taki woreczek waży ponad 100 kg. Korzenie i dolna część rośliny jest osłonięta od zachodniego i północnego wiatru, bo poukładałem je pod osłoną żywopłotu z daglezji, a od metra w górę chroni je sad sąsiada. Tulipanowce obsypię ziemią, a resztę przysypię resztkami wszystkiego co mam w ogrodzie, głownie trawą. Mam pytanko dodatkowe. Z racji zajmowania się budową zaniedbałem trawę, w wielu miejscach prawie nie była koszona, czy skosić ją teraz, czy poczekać do wiosny? Chyba jednak skoszę, wygrabię i tym sianem zasypię worki z drzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.11.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Tak by należało zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts