Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt typowy, czyli ankieta nie całkiem poważna

Długo szukaliście z żoną/mężem projektu domu. I w końcu - jest! Wszystko pasuje jak ulał i bardzo si  

64 użytkowników zagłosowało

1. 1. Długo szukaliście z żoną/mężem projektu domu. I w końcu - jest! Wszystko pasuje jak ulał i bardzo si

Recommended Posts

Byłam bardzo szczera :oops:

Mogłam się przekonać na własnej skórze, że poczułam irytację i od razu pomyślałam, że nasz dom będzie musiał być jakoś oryginalnie wykończony. Po krótkiej chwili okazało się, że nie o ten projekt chodziło (zresztą my też budujemy już inny :lol: )

Ale jestem przekonana, że po jakimś czasie cieszyłabym się, że mamy dobry gust i innym się też podoba :p Wiem, bo teraz bardzo się cieszę kiedy się dowiaduję, ze ktoś jeszcze buduje naszego Podrzutka!

Nie wiem jak odpowiedzieć.

Bo ja miałam taką sytuację.Tyle,że odwrotną.

Nie bezpośredni sąsiedzi,ale powiedzmy 2 rzędy domów dalej zbudowali taki sam dom.Dokonali pewnych zmian i domy się różnią minimalnie.

Nie od razu się kapnęłam,że to nasz projekt (właśnie przez te zmiany)Po wejściu do środka pomyślałam:"Ale podobny do naszego " (lustrzane odbicie).A jak weszliśmy na górę to...był błysk:"Przecież jesteśmy u siebie"

:D

Było nam bardzo miło i nawet powiedziałam sąsiadom,że mam dowód,że nie kłamali mówiąc,że nasz dom im się podoba,gdy weszli pewnej zimowej niedzieli.:D

Ale......

No właśnie.

Kładliśmy dachówkę po nich (inną) tymi samymi dekarzami.I ja wymyśliłam sobie różne ozdóbki drewniane typu słoneczka,miecze.(swoja drogą nie są w wymarzonym kolorze,ale będzie zmiana)

I......nasza sąsiedla poleciała do dekarzy,że....ona też takie chce.

Nie powiem,żebym skakała z radości.

Zupełnie nie wiem dlaczego. :o

Nie lubię tej naszej radosnej twórczości w terenie.Wybujałego indywidualizmu,co prowadzi do bałaganu,chaosu.

Zupełnie tak samo-też bez sensu.

To jak mam odpowiedzieć?

No,ale chyba nie bardzo. :D

Bo ja jednak zostawiam swoje wykończenie jakie jest. :lol:

Podpytałam sąsiadkę jak ona chce wykończyć i okazuje się,że to będą zupełnie inne domy (teraz to już nie wiem,bo może ten mój entuzjazm został odebrany jako zachęta do kopiowania :D )

Ale to drewno.....to było takie dziecko moje,no. :o

Nie mogłam się doczekać kiedy będę o tym rozmawiać z dekarzami.

Myślę,że jestem świeżo po tej sytuacji i stąd ta reakcja.A po jakimś czasie nie będzie to istotne.Albo wykońćzenia będą inne.A może ich nie będzie.:D

Ale nie miałabym nic przeciwko,gdyby więcej takich domów w okolicy się budowało.Nawet w najbliższym sąsiedztwie.Czepnęłam się tego drewna.:D

Czy mogę odpowiedzieć dwa razy?

Bo słowo daję,po tym co ja naprawdę będę oglądać po sąsiedzku,wiele bym dała,aby móc oglądać swój dom.

Zresztą swój dom widzi się rzadko-tylko wychodząc z niego,a sąsiadów-cały czas.:D

Da się.

Skorzystałam z rodzinnego głosu dodatkowego.:D

Faceci rzadko wypowiadają się w takich kwestiach.

W ten sposób wykorzystałam głos,ktory i tak poszedł by na zmarnowanie.

A jest taki sam więc...

wszystko legalnie

ps.Zbieżność głosów zupełnie przypadkowa.

:p

No przecież mowa była o sąsiedztwie i o takich samych domach.A z Was ani sąsiadki (niestety) ani takich samych domów nie mamy. :D

Zbiór cudeniek jest ograniczony więc wymyśleć to się tu nie da za wiele.

Rozumiem,że chodziło o dublowanie pomysłów i projektów w jednej czasoprzestrzeni. :p

magmi -w Twojej Klementynce są tak oryginalne ozdoby nad oknami (na krzyż) co to jest?Zresztą całe wykończenie tego domu jest niezwykle udane-nowoczesność inspirowana mocno tradycją albo tradycja nowocześnie (chyba można tak powiedzieć?);)

Opalko,

to coś na krzyż nad oknami w projekcie Klementynki to są wypukłe opaski z tynku w kolorze nieco ciemniejszym niż tynk całej ściany.

Mnie się ten styl też podoba, ale nieco go jednak modyfikujemy. Przede wszystkim zrezygnowaliśmy z okiennic. Doszliśmy do wniosku, że okiennice tylko dla ozdoby są bez sensu, bo chcemy czymś zasłaniać okna wieczorem, a takie porządne, zamykane korbami od środka domu kosztują majątek (prawie drugie tyle co okna :o ). Będą wobec tego rolety. A poza tym chcemy nieco nawiązać do tradycyjnego wyglądu domów na Śląsku i chociaż symbolicznie zastosować na elewacji cegłę klinkierową (na cokole i kominach), której w projekcie nie przewidywano.

Opaski przy oknach prawdopodobnie będą, ale czy na krzyż? Jeszcze nie wiem na pewno (one tak fajnie wyglądały z okiennicami, bez nich to już nie to samo).

Trudno to zobaczyć na tych rysunach poniżej, ale od czego ma się wyobraźnię? :wink:

http://republika.pl/magmi/n_elew_bok1.html

http://republika.pl/magmi/n_elew_ogr.html

Super.I jak fajnie,że nawiązujesz do stylu regionalnego.

Ja właśnie z moimi słoneczkami chciałam tak zrobić i szukałam inspiracji w okolicznych miejscowościach,gdzie stoją stare chałupki,ale niestety nie dało rady.

Podoba mi się Twój domek.