Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt typowy, czyli ankieta nie całkiem poważna

Długo szukaliście z żoną/mężem projektu domu. I w końcu - jest! Wszystko pasuje jak ulał i bardzo si  

64 użytkowników zagłosowało

1. 1. Długo szukaliście z żoną/mężem projektu domu. I w końcu - jest! Wszystko pasuje jak ulał i bardzo si

Recommended Posts

Fakt, ze nie odpowiedziało zbyt duzo osób, ale i te kilka odpowiedzi daje pojęcie o tym ,że Polacy dążą przede wszystkim do indywidualizmu i dominuje w nich chęć wyróżnienia się. Wystarczy się przejechać na pierwsze z brzegu osiedle segmentowców lub bliźniaków i zobaczyć, że zamiast spójnej całości jest radosna twórczośc w stylu innych dachów, okien, ogrodzeń itd. Niestety...

Nasi nowi sasiedzi Uwaga my mieszkamy tam od 30 latzaczęli budowę i okazało się że to bardzo fajni sasiedzi ,sympatyczni.

Jak wybudowali to się okazało, że wybudowali.... nasz dom ( było to 5 lat temu!) I nic nam nie powiedzieli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Potem do nas przyszli żeby wewnatrz pooglaądać potem my przyszlismy do nich wewnatrz pooglądać .

dom się różnił wewnątrz,

reasumująć byłam dumna że mój dom nadal się komuś pogoda

Mnie bardziej interesuje rozmieszczenie pomieszczeń w środku oczywiscie lepiej miec za oknem cos ładnego niż jakąś szkaradę a że na moim osiedlu ma stanąć 36 domów dosyć blisko siebie bo działeczki po około 1000 m to już wolę oglądać swój projekt niż jakieś szkarady. A i tak zewnątrz każdy wykańcza po swojemu.

Pozdrawiam Aga.

• 2 weeks później...

Zaznaczyłam 4 opcję, ale w zasadzie to uczucia mam lekko mieszane. Na początku nie wiedziałam co myśleć. Mój dom stoi już od 3 lat (stan surowy w 2000), a tu w tym roku ktoś na mojej ulicy, a właściwie na jej przedłużeniu w sąsiedzniej wsi (ok 500 m), zaczął budować ten sam dom. Co prawda troszeczkę się różni, bo my zrobiliśmy trochę zmian.

Co jakiś czas zwalniam przejeżdżając koło niego, żeby się przyjrzeć, jak postępują prace. Muszę przyznać, że otoczenie tego domu jest dużo ładniejsze :-? , bo my zaczęliśmy od budowy, a teraz zagospodarowujemy teren, natomiast właściciele tamtego najpierw posadzili drzewa i teraz bardzo ładnie to wygląda.

• 2 months później...
U nas sytuacj była całkiem odwrotna, tzn. z założenia mieliśmy postawić dwa takie same domy z sąsiadami, długoletnimi przyjaciółmi. Najpierw niezależnie od siebie wybraliśmy Irmę, która zresztą podoba mi się do tej pory, ale okazało sie, ze z powodu mocno wystającego garażu i konieczności odsunięcia się od drogi o 8 m, z tyłu domu zostaje ledwo 4m na ogród typu rekreacyjno-towarzyskiego i ew. żywopłot. Stwierdziliśmy, ze projekt musi mieć ścianę od drogi dłuższą, a tą drugą najwyżej do 12m. Szukaliśmy wszyscy, no i w końcu ja znalazłam DM-6079, typ dworku i stwierdziłam, że to jest dom moich marzeń, ten albo żaden (to był argument dla mojej drugiej połowy, kiedy kręcił nosem). Sasiedzi też trochę kręcili, ale w końcu zdecydowali się. I w tym momencie poczułam ukłucie w sercu, :roll: czego nie było przy pierwszy wyborze. To mnie przekonało, że to jest rzeczywiście dom moich marzeń. Na szczęście sąsiedzi, zastosują inną kolorystykę i trochę inaczej rozwiązali wnętrze. :)

• 3 weeks później...
Gość Gosc123

To byłby zabawny zbieg okoliczności, ale na szczęście nie muszę się nim martwić ;)

Poza tym... mój dom stoi ukośnie w stosunku do drogi... nikt nie wpadłby na taki pomysł :D ... i parę rzeczy jest w nim zmienionych, więc zawsze jest to inaczej - na to sąsiad też by nie wpadł...

W mojej okolicy, gdzie obecnie mieszkam, stoją przedwojenne domki (b. podobne do siebie) pokryte blachą. Wysokie dachy o dużym kącie... stoją w rzędzie, bardzo blisko siebie i każdy z nich ma inny pastelowy kolor - niebieski, czerwony, zielony... wygląda to bardzo efektownie i ciekawie, ale nie wiem czy sąsiedzi się umawiali :)

Ja również zaznaczyłam przedostatnią odp. choć na razie to nie ma co oglądać i porównywać bo nie wszystkie działki sprzedane,a na tych sprzedanych dopiero jeden dom stoi, reszta na razie nie chce budować nic. Do wsi jest kawłek drogi, a w niej domy raczej wiekowe bez żadnego stylu

• 7 months później...

Wyciągam w górę moją starą ankietę.

Powód - zauważyłam ostatnio i na forum, i w budowlanej rzeczywistości, wielką popularność kilku projektów. Z których niektóre, moim całkowicie prywatnym zdaniem, dobrze wygladają POJEDYŃCZO, natomiast na osiedle klonów się nie nadają (swoją drogą, jesli tylko projekt dobry i odpowiedni, osiedle klonów to jest to).

Zapraszam wszystkich, którzy jeszcze nie brali udziału w zabawie!

Wyciągnąłeś ankietę więc odpowiedziałam. Ostatnia ewentualnośc,,, może dlatego, ze bede miała projekt indywidualny ??? :wink: . Tak naprawdę to ten mój indywidualny bedzie bardzo podobny z zewnatrz do wielu innych, bo to "stodoła z dwuspadem" (ach jak mi sie podoba to stwierczenie 8) , co prawda w ustach a raczej klawiaturze autora mialo ono zabarwienie pejoratywne niemniej jednak :D :D :D ). I wczoraj własnie dowiedziałam się, ze sasiad obok buduje kraba2 - ucieszyłam sie mój będzie do niego bardzo podobny.

Wynika to wszystko stąd, ze w mojej miejscowości jest poniemieckie przedwojenne osiedle gdzie wzdłuz lagodnie zakrecajacych uliczek stoja IDENTYCZNE DOMY. Wyglada to rewelacyjnie !!! Jakimś cudem przez 60 lat udało sie zachowac te jednolitość mimo tego, ze te domy w wiekszości zostały rozbudowane, ale od strony ogrodu. Dzis Konserwator zabytków bardzo pilnuje tej jednolitości (oczywiście nie chodzi o kolory czy faktury tynku) i mimo, że własciciele sie denerwuja, bo jednak każdy chciałby po swojemu, mnie sie to podoba.