Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tak to się zaczęło...Nasza Lawenda :o)

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakiś czas nie zaglądałam do mojego dziennika,ale ostatnio tempo mamy oszałamiające.Tyle rzeczy jeszcze do załatwienia a wiosna tuż...tuż... Właśnie się dowiedziałam,że do skrzynki na prąd

budowlanej też muszę mieć jakieś warunki z Enei, ...jedne już mam :-? myślałam,że to starczy :evil: Teraz jeszcze musimy kupic garaż ,zrobić wjazd na działkę, zebrać humus,kupic resztę materiałów, zrobić prowizoryczne ogrodzenie ,toaletę dla murarzy (toi toi wychodzi ok 250zł/miesięcznie więc drogi interes :lol: :lol: :lol: ) a czasu coraz mniej :-? W końcu zdecysowaliśmy się na brązową dachówkę ceramiczną Nelskamp:

http://img408.imageshack.us/img408/1350/r10braunengobiertkan6.jpg

Właśnie podpisałam umowę z murarzem. Zaczynają w dniu moich urodzin :D ...taki prezencik sobie zrobiłam :lol: :lol: :lol: Termin zakończenia 30.04 ( 05.05 wchodzi cieśla )wychodzi półtora miesiąca na całość prac murarskich ...z wylaniem schodów, tarasów i obłożeniem komina i ściankami działowymi... myślę,że to dobry układ. Mam nadzieję,że będzie ok :D ...

MUSI BYĆ OK!!!!

Więc podsumowując dotychczasowe zmagania:

- ekipa na mury - jest

- ekipa na dach - jest

- humus zebrany - jest

- przyczepka campingowa - jest

- garaż - jest, ale jeszcze go nie ma (w przyszłym tygodniu)

- wychodek - jest ,ale jeszcze go nie ma (w przyszłym tygodniu będzie -nowiutki śliczniutki :lol: )

- bloczki i Porotherm (na nośne i działowe) - jest

- kominy- jest

- przyłacze wody -jest

- skrzynka budowlana - jest ale jeszcze jej nie ma (w przyszłym tygodniu)

- więźba - jest (cierpliwie leży i się suszy)

- deski na deskowanie -jest j.w.

- dachówka - jest

- okna + rolety - jest

- pozwolenie na budowę - JEST!!!

....a plac budowy pusty :lol: :lol: :lol:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
czas płynie...mury z bloczków rosną...ekipa średnio zadowolona,że tak dużo trzeba podnieść bloczki i już nie mogą się doczekać kiedy w końcu wyjda z tej ziemi i my także czekamy z niecierpliwością na dalsze etapy. Kupiliśmy już styropian na izolację fundamentów Steinodur PSN LD #100 , podobno jakiś specjalny do tego celu, taki zielony. Kupiliśmy 60m2 ,ale już słyszę ,że będzie mało :cry: Tylko żeby pogoda dopisywała, bo ostatnio było kiepsko. Byliśmy wczoraj na targach i już wiem jaki chcę kominek :D

Prace idą dość intensywnie,mieliśmy mieć zalewaną dzisiaj płytę,ale kierownik się nie zgodził ,bo mamy za wysokie ścianki (9 warstw bloczków)najpierw musi się dobrze ubić , polewać wodą itd...i. Więc najpierw mury i beton później, podobno to nie ma znaczenia jaka kolejność,ale już bym miała jakąś podłogę :wink: