Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Roślinność dla "leniuchów i zaganianych"

Recommended Posts

Witam.

Piszę pierwszy raz w tym dziale ale własnie przeszedłem do etapu wcielania w życie projektu i pewnych nasadzeń w ogrodzie.

Mam taką prośbę.

Czy może jest jakiś /może był już na forum/ a może jest gdzieś w necie jakiś spis, katalog roślin małoobsługowych :wink: dla leniuchów i zarobionych ludków. Gdzie takich roślinek szukać?

Moim zamiarem jest stworzyć ogród, który będzie kosztem pewnych wyrzeczeń (braku jakiejś roślinności) raczej nastawiony na miimum obsługi bo niestety brak czasu.

Ja mam radę, taką najprostszą: należy używać roślin, które dobrze się czują w danym klimacie i w danym miejscu. Nie należy broń Boże sadzić importowanych piękności z afryki czy Ameryki. Tamte rośliny mają zazwyczaj albo inne wymagania cieplne, albo inne wymagania glebowe, albo i jedno i drugie. Trzeba je "zakwaszać", otulać na zmię, osłaniać, odkrywać itepe. Poza tym, najważniejszy argument: przegrywają w rywalizacji z naszymi domowymi roślinami i wtedy mówi się, że ogród jest zachwaszczony. A to przecież tylko te lepiej przystosowane rośliny wypierają gorzej przystosowane.

Książka dla leniwych też jest średnio przydatna, jeśli została napisana na przykład w Anglii, bo tam są zupełni inne warunki. Osobiście korzystam jedynie z tłumaczeń z niemieckiego.

Może ktoś dopisze jeszcze uwagi własne w tej materii.

moj ogrodek mial byc dla leniwych a i tak caly czas trzeba w nim dzialac, odchwaszczac x ............., podlewac, nawozic, :)

rosna glownie: tuje, tawulki, trzmieliny, yuki, krzewuszki, zylistki, derenie - mialo byc tanie, polskie zeby nie wymarzlo i nie wymagajace pielegnacji :wink:

zrobilam sobie 2 male katki z ulubionymi kwiatkami - rozany i rododendronowo/azaliowy :)