Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki zewnętrzne na Porothrmie 44

Recommended Posts

Zastanawiam sie jaki dać tynk zewnętrzny na Porothermie 44. Producent pustaków zaleca tyn termoizolacyjny ale jest to dość duży koszt. Nie zamierzam ocieplać budynku styropianem a więc w rachube wchodzi tynk tradycyjny. Czy jest ktoś kto ma jakieś doświadczenie w tradycyjnych tynkach zewnętrznych. Po założeniu tynku zewnętrznego ściana będzie miała ok 50 cm grubości. Myslałem aby dać takie warstwy szpryc cementowy na to warstwa tynku cem-wap. i na listwach warstwa ok 2 cm. tynku zwykłego ew termoizolacyjnego, podkład i na to albo farba fasadowa lub tynk mineralny. Oczekuję na rady doświadczonych forumowiczów.

Araman, ten problem rozwiązałem przed rokiem. Murowałem z P+W 44 na ciepłą zaprawę, ale tynki wewnętrzne i zewnętrzne dałem tradycyjne, trójwarstwowe, cem.-wap.

Nie żałuję tej decyzji. Za sobą mam ostatnią zimę, dosyć długą i mrożną. W domu było przyjemnie, równomiernie ciepło. Teraz mam miły chłód. To oczywiście też dzięki nie za dużym oknom, i 25 cm wełny pod dachem.

Monitoruję zużycie gazu (co prawda kocioł kondensacyjny ze ster. pogodowym). Teraz mija 11 miesięcy od zamieszkania. Mam średnie zużycie w ciągu tych 11 miesięcy 6,0 m3/dobę (z kuchnią i ciepłą wodą). Liczę, że rok zamknę średnią 5,6 m3/dobę. W najzimniejsze dni (-30 st.C)zużywałem 14,5 m3/dobę

Ja jestem zadowolony.

Dzięki za odpowiedź rozwialeś moje obawy chyba też zdecyduje sie na położenie tradycyjnego tynku, sciany i ilośc wełny mam tak jak ty okna no może są duże ale mysle że nie to bedzie problemem. Powiedz jak był robiony tynk. Domyslam się że był kładziony w kilku warstwach szpryc ..... itd Jak masz wykończoną ostatecznie na gładko czy tynk z fakturą czy jakieś inne rozwiązanie

Co do tynków - pełna tradycja, dobre rzemiosło - szpryc, obrzutka, narzut. Nie staraj się uczyć rzemieślnika, Twoim problemem będzie znaleźć dobrego fachowca.

Wykończony na gładko. Co prawda jestem zdecydowanym przeciwnikiem nowinek w budownictwie, ale w tym przypadku zdecydowałem się na pozostawienie ścian pod farbę. Teraz sprawdzam oferty, nie chcę położyć jakiegoś knota, ale i nie chcę przepłacić

Powodzenia

Pierre, bo to dla mnie jest nowinka...Jestem zwolennikiem rozwiązań czystych, a rozwiązaniem czystym jest dla mnie tynk barwiony w masie. To prawda, ostatnie 12 lat przyniosło u nas rewolucyjne zmiany, szczególnie w chemii budowlanej. Nie chciałbym jednak podziwiać na swoich (niewielkich w sumie) ścianach - przebarwień lub prześwitów podłoża. Dlatego uważnie sprawdzam literaturę, a ekstra kopalnią wiadomości jest kwartalnik "Renowacje". Choćby dlatego, że jest adresowany do wąskiego grona fachowców.

Tak, chcę pomalować tynk, by utrzymać kolorystykę ustaloną przez Najwyższą Instancję Ogniska Domowego.

Nie jestem w stanie podać Ci ceny za 1 m2. Całość prac wykonał u mnie jeden rzemieślnik (poza instalacjami, rzecz jasna) za cenę ryczałtową.

PS Nie dziw się moim dziwnym klasyfikacjom. Jestem czynny w zawodzie już 26 lat, to i przyzwyczajeń się dorobiłem....

dam Wam namiary bo po 3 miesiacach jestem nadal zadowolony, jest jedno ALE, to SMOLUCHY, tzn. tynki wykonuja starannie i rowno, jednak to co dzieje sie wokolo nich to koszmar ...... duzo sprzatania, cos za cos, czyli dobra cena i jakosc

facet ma okolo 10 ekip pracujacychw calej Polsce

p. Koszut 604853512

Czy to naprawdę taki koszmar. Cena 11 zł za m2 jest ciekawa napisz jak oni robią tynk ( warstwy) i ile im to zajmuje czasu mam ok 250-300 m2 do położenia. Cały czas interesuje mnie gładkośc warstwy zewnętrznej czy jest to zblizone do gladkości gipsu ( choć wiem że to raczej niemożliwe) czy całośc trzeba później przeszpachlować przed malowaniem . Spróbuję zadzwonić do faceta może coś mi tez powie.