Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Projekt Lawenda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 915
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc

Bardzo sliczny domek sobie wybralas :D Ja mam dwa faworyty:Melodia z http://www.krajobrazy.com.pl oraz wlasnie Twoja Lawende.

Ciagle dumam czy gora nie ejst zbyt mala i czy uklad pomieszczen pasuje do mojej dzialki.

Jak masz usytuowana swoja dzialke?Salon bedziesz miala od ktorej strony?

Bede z niecierpliwoscia sledzic twoje poczynania podczas budowy :D Ja w grudniu bede miala mozliwosc zobaczenia lawendyw realu (Lawenda1) wiec podziele sie wrazeniami jak to wyglada juz po wybudowaniu :D

Trzymam kciuki zeby domek wyszedl tak jak to sobie wyobrazasz i jak najszybszego ruszenia z pracami

Powodzenia!!!!

Witam Kakusek :D , działkę mamy usytuowaną z wejściem od strony południowej więc w salonie będę miała cały dzień sloneczko :lol: U góry rezygnujemy z pokoju po prawej (nie ustawny ) zetniemy go na równi z łazienką i będę miała tam np. garderobę.A z piętra będzie wejście do pokoju nad garażem , uważam ,że to marnotractwo miejsca żeby przeznaczyc to pomieszczenie na strych, powinien wyjść dość ładny pokój. Na dole pokoj z łazienką i ten następny łączymy w całość i będzie taki rekreacyjny: barek, bilard itd...Jeśli chodzi o kuchnię to chcemy ją powiększyć kosztem łazienki. Zastanawiałam się nad zniesieniem ściany między kuchnią a salonem, ale to jest nośna więc mogą być z tym kłopoty. Salon ma 34m, nie jest za duży ,ale teraz mam 20m i jest przytulnie więc napewno nie będzie gorzej Oszczedzę na ogrzewaniu :wink:Jesli chodzi o kominek to z likwidacją nie ma problemu, ponieważ to są dwa kominy połączone, wewnętrzny pozostanie w tym samym miejscu, uważam ,że to dobre miejsce,po pierwsze ciepło rozniesie sie po całym parterze równomiernie a i pokoje na górze ogrzeje.Widziałam ten domek na żywo i uważam ,że komin nie wygląda najlepiej , jest przytlaczający -naprawdę wielki ,no i wykończenie kosztowałaby brdzo dużo,ale jeszcze zobaczymy. Melodia jest bardzo ładna, natomiast nie na moją działkę. Z tyłu mam północ więc nie byłby taras słoneczny.Dlatego zależało mi na tarasie południowo-zachodnim lub zachodnim.W Twoim przypadku dom jest położony idealnie.Życzę powodzenia i trzymam kciuki :D :D :D

Kurcze niezly sobie salon rekreacyjny szykujecie :D Dalej jestem nie przekonana co do ustawienia kominka-mi sie wydaje ze cale cieplo bedzie "uciekalo"na hol i do gory a ja chcialabym miec przytulnie w salonie.I z zewnatrz dom jakos glupio bedzie wygladal zaraz ze skrajnym kominem-wolalabym go upakowac gdzies do srodka tylko gdzie?

Ja chce stworzyc jeszcze w domu takie pomieszczenie gospodarcze na umywalke pralke kantorek na mopa,miotle itd .Idealem byloby gdyby mialo bezposrdenie wyjscie na pole.Teraz mam takie w domku w ktorym mieszkam i sprawdza sie rewelacyjnie.Nie martwie sie o podloge kiedy plukam szmaty i z mokrym praniem nie latam przez dom :D

Zazdroszcze Ci ze widzialas Lawende w realu-wtedy pewnie latwiej podjac decyzje.Miala juz zrobione poddasze?Co sadzisz o tych pokojach?Moze masz jakies fotki?

Sama nie wiem czy mam idelane kierunki do tego domku.Jadalnia wychodzi wlasciwie na poludnie i boje sie ze nikt nie bedzie tam chcial zjesc w lato obiadu zwlaszcza przy takich duzych oknach.

Im wiecej mysle tym mam wiecej problemow :D Chyba kaze mezowi zdecydowac co bedziemy budowac bo jak tak dalej pojdzie to nawet indywidualny projekt ciezko mi bedzie stworzyc :lol:

Ja tez uwazam ze pokoj nad 2 stanowiskowym garazem to doskonaly pomysl :D

Bedziecie miec jeszcze sypialnie na parterze?Jesli tak to gdzie lokujesz lazienke skoro oryginalna "wchlonie" kuchnia?

Lawenda ma taki parter ze rzeczywiscie mozna wiele pokombinowac :wink:

Mastrowie wyjaśnili mi że na fundamenty mrozu nie może być, ale potem to nawet do -10. A fundamenty własnie skończyli robić, ziemią zasypali, jutro jadę robić fotki i przyjąć robotę. Od poniedziałku pewnie już mury będa się piąć. Z tego co pamiętam to porotherm + styropian, ale przyznam się bez bicia, że jestem analfabetą budowlanym i w pełni ufam ekipie, bo sprawdzona :D

Hej

ja tez chce budowac z porothermu plus styro lub pustak Max.W mojej okolicy zadko ktos buduje z innych materialow wiec boje sie ze z takim Ytongiem czy inna jednowarstwowka ekipa moglaby miec klopt.

Co do ogrzewania jestesmy "skazani" na eko-groszek bo nie mamy gazu zeimnego.Zreszta i tak chyba wybralabym takie rozwiazanie bo boje sie ze przy gazie koszty by nas duzo wiecej wyniosly.Zastanawiam sie tylko jak bdzie dzialac podlogowka przy takim piecu.Chce ja czesciowo polozyc na dole ale orpcz tego bede miala tez zwykle kaloryferki.Co do kominka to bedzie on raczej bez bajerow gdyz mysle ze bedzie rozpalany okazjonalnie dla "dodania" atmosfery-nie chce z salonu robic kotlowni :D

Zobaczylam teraz ze domek M09 ma na bocznej elewacji duze panoramiczne okno jadalniane.Jeden uzytkownik Wojtek-Karzyński zamiescil fotke tego domku na watku o nim i bardzo mi sie spodobalo.bede chciala przerobic okno z lukiem od frontu na wlasnie takie panoramiczne :D Zawsze to mnie "zagladania" z ulicy do srodka i jakas sofa pod parapetr sie zmiesci

Jak tam Twoje poszukiwania ekipy?Strasznie sola cenami widzac taki piekny domek? :wink:

Przechodzę przyspieszony kurs z budownictwa, za rok będę już specjalistką :lol: Nie zdecydowaliśmy się jeszcze na konkretny materiał,trzeba wszystko dobrze przeanalizowac.Każdy ma jakieś zalety i wady.Ytong 36,5: zaleta - "raz dwa" i mieszkasz no i nie wydajesz pieniążków na ocieplenie (odchodzi koszt materiału i robocizny) ,wada -drogi. Porotherm: zaleta -ceramika i dziurawka trzyma ciepło ,wada: podobno bardzo się kruszy -duże straty. Suporeks : zaleta -tani,ale chłonie wilgoć. Z kim rozmawiam każdy poleca coś innego :roll: Oczywiście najlepsza na ocieplenie jest wełna,ale cena wychodzi kosmiczna.Jeśli chodzi o ekipy to widełki cenowe są bardzo duże, od 15 000-45 000 za stan surowy otwarty. A czy zdecydowałaś się już na projekt, fajnie by było jakbyśmy zaczynały razem...Zawsze to raźniej :wink:Pozdrawiam

Dzis maz wkoncu usiadl przed kompem i patrzac na Lawende powiedzial :MOZE BYC :D

Jednak chce dokonac troche zmian i nie wiem czy dostane na nie zgode (szczegolnie na zmiane elewacji frontowej) wiec albo bede robic adaptacje albo indywidualny na podstawie Lawendy.

Wszystko wyjasni sie po Nowym Roku kiedy obejrze te domki w realu (Lawende i Melodie) i przekonam sie czego wlasciwie potrzebuje oraz bede miala okazje porozmawaic na zywo z architektem :D

Wiem ze haniairafalkupili juz ten projekt i moze niedlugo zaczna sie udzielac na forum? :lol:

Mysle ze projekt odstrasza nieco przyszlych inwestorow kosztami jego wybudowania(nie ukrywam ze etz nie moge przez to spac w nocy) ale jestem pewna ze niedlugo wiecej osob zdecyduje sie na jego budowe :D czego i Tobie i sobie zycze :oops:

Jak narazie to ceny materiałów budowlanych netto poanych w kosztorysie to tak naprawdę ceny brutto w realu, więc oby tak dalej :D Trzeba byc optymistycznie nastawionym :D Jeśli chcesz zgodę na zmiany to przy zamawianiu projektu musisz o tym powiedzieć i dołączą to do projektu.Ja tak zrobiłam ...likwidacja komina zewn.,zmiany układu ścian nośnych i układu konstrukcyjnego stropów, zmiana wymiarów zewnętrznych garażu. Bez żadnego problemu wyrazili zgodę.

Mysle ze najwiecej teraz mozna zaoszczedzic na cenie robocizny-a twoje wyceny brzmia optymistycznie :D

Wiem ze przy zamawianiu projektu musze napisac od razu prosbe o zgode na zmiany ale czy musze to dokladnie wyszczegolniac?ze te sciane przesuwam ,te usuwam, garaz poszerzam o tyle i tyle itd?Napisalam do nich maila z pytaniem czy zgodza sie na zmiane wygladu zewnetrznego domku od strony frontowej (chce wyrownac sciane salonu az do wejscia i nie robic tego daszka nad nim ) oraz poszezyc dach nad garazem podpierajac go kolumna.Niestety nie dostalam odpowiedzi.Musze najpierw porozmawiac z docelowym architektem ile kosztowalaby mnie az tak duza adaptacja bo moze sie okazac ze wyjdzie cenowo jak projekt indywidualny.Boje sie troche rysowac domu od podstaw :oops:

Ja mam ten sam problem, gaz ziemy będzie dopiero w 2014r więc do tego czasu za propoan płacilibyśmy jak za zo zboże, no ale wygodnie.Ekogroszek tani , ale w razie wyjazdu to problem.Ciężkie decyzje prze nami...Myślałeś o kolektory plaskich czy próżniowych? Słyszałam,że ich też trzeba pilnować, bo przy osiagnięciu temp. np 300st. mogą być niebezpieczne...