Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Projekt Lawenda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 915
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... jeszcze kilka pytań :wink: : jakim środkiem impregnowane jest wasze drewno i czym - pędzlem czy jakimś opryskiwaczem? Ile warstw? :-?

Pozdrawiam

Jacek

Powiem szczerze ,że nie mam pojęcia, znajomy kupił cos extra ,ale nie wiem co to było,ale podobno lepszy środek niż impregnacja w tartaku, straszył,że w większości w tartakach to barwnik.Resztę impregowwaliśmy środkiem z Castoramy, napiszę jakim jak pojadę na działkę, 89zł za wiadro, na łaty i kontrłaty zużyliśmy takie 4. Próbowaliśmy opryskiwaczem, ale środek spływał po deskach więc najlepszy okazał się pędzel.Podpytam o środek i napiszę.

o tak.. prosimy szybciutko nam tu mówić.

My z Jamadą musimy wiedzieć wszystko :wink:

:lol: :wink: :lol: :wink:

Podpytam o środek i napiszę.

dzięki INEZ... czekam z niecierpliwością :wink:

Jeszcze trochę pomęczę Cię pytaniami... a tym razem o kominie:

- patrząc na zdjęcia, wnioskuje, ęe będziecie mieć komin systemowy... ile będzie Was on kosztować?

- czym będziecie wykańczać komin (ponad dachem)?

- będziecie robić rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka?

...

Pozdrawiam

Jacek

Jeszcze trochę pomęczę Cię pytaniami... a tym razem o kominie:

- patrząc na zdjęcia, wnioskuje, ęe będziecie mieć komin systemowy... ile będzie Was on kosztować?

kominy systemowe kosztowały nas ok 6000zł (wentylacyjne +spalinowe 3szt, ponieważ będzie kominek wewnętrzny i zewnętrzny)

klinkierem

tak

Pozdrawiam :D

Inez2007

Dzięki za odpowiedzi... Jutro zamierzamy rozejrzeć się za klinkierem na komin - na pewno będzie cegła pełna, o jak najniższej nasiąkliwości. Podpowiedz mi za jakimi firmami się rozglądać, a jakie omijać z daleko, bo widzę, że już jesteś zorientowana w tym temacie.

"sto pytań do"

- DGP: dlaczego? Komin macie na ścianie zewnętrznej, a DGP bardziej pasuje do domów gdzie komin jest mniej więcej w jego centrum. Łatwiej jest rozprowadzić kanały... choć może się mylę. Myśleliście może o płaszczu wodnym?

- CO: czym będziecie grzać i jak - kaloryfery czy podłogówka?

- planujecie odkurzacz centralny?

... wybacz, że zadaje tyle pytań, ale :-? .. muszę :lol:

... o widzę, że kupiliście okienka :D ... jakie i jakiej firmy?

Pozdrawiam

Jacek

Inez2007

Dzięki za odpowiedzi... Jutro zamierzamy rozejrzeć się za klinkierem na komin - na pewno będzie cegła pełna, o jak najniższej nasiąkliwości. Podpowiedz mi za jakimi firmami się rozglądać, a jakie omijać z daleko, bo widzę, że już jesteś zorientowana w tym temacie.

"sto pytań do"

- DGP: dlaczego? Komin macie na ścianie zewnętrznej, a DGP bardziej pasuje do domów gdzie komin jest mniej więcej w jego centrum. Łatwiej jest rozprowadzić kanały... choć może się mylę. Myśleliście może o płaszczu wodnym?

- CO: czym będziecie grzać i jak - kaloryfery czy podłogówka?

- planujecie odkurzacz centralny?

... wybacz, że zadaje tyle pytań, ale :-? .. muszę :lol:

... o widzę, że kupiliście okienka :D ... jakie i jakiej firmy?

Pozdrawiam

Jacek

Klinkier:

z moich obserwacji: na jasnym klinkierze typu Sahara, po mimo iz jest angobowany, widać brud (widziałam w realu), ja chciałam taki neutralny ciemny beż, ale właśnie z powodu wspomnianych wyżej zrezygnowałam. Powiem szczerze, nie mam teraz już zaufania do produktów polskich (chodzi o cegły, mam porotherm produkowany w Polsce i jest o wiele bardziej krzywy niż ten produkowany w Niemczech ,oba pod marka Wienenberger a jakość inna, działówki mam niemieckie i są prościutkie.Wydaje mi się,że technologia produkcji jest ta sama ,ale u nas produkują na jakimś starych maszynach,nie uzywanych już w Niemczech.Klinkier kupiłam niemieckiego producenta MUHR i podobno jest ok, pomimo iz jest ręcznie frmowany ma nasiąkliwośc taką jak np. Ekoklinkier.

DGP:

Mysleliśmy o płaszczu wodnym, natomiast z powodu, iż jesteśmy zawsze dość poźno w domu a jednak kaloryfery potrzebują troche czasu na nagrzanie zrezygnowaliśmy z pomysłu choć jeszcze nie na 100% , głównie zalezy mi na dogrzaniu pokoi dzieci a one są nad kominkiem więc z rozprowadzeniem nie byłoby problemu.Na dole będzie podłogówka + koloryfer w salonie.Instalator twierdzi, że podłogówka czasami nie jest w stanie osiągnąć optymalnej temperatury w pomieszczeniach i ,że chociaz jeden kaloryfer musi być, więc będzie.

Centralny odkurzacz:

będzie :D

Okna:

Firmy M&S , trójszybowe u=0,6, ze zintegrowanymi roletami.

Pozdrawiam :D

Wow! Ale polecieliście szybko :o Zaraz nas dogonicie a nawet przegonicie w takim tempie:) My od tego tygodnia mamy stan surowy zamknięty :lol: Brama juz nawet na pilota chodzi :D Swoją pracę zaczął też elektryk, hydraulik "grubą robotę" skończył, reszte skończy po tynkach. Zakupy z ostatniego tygodnia to kocioł gazowy i "gaberity" i mase innych rzeczy jak np. klamka i wkładki do drzwi itd. Kasa idzie na maxa... :roll: Za 3 tygodnie tynki, a w przyszłym tygodniu wylewanie schodów jeszcze, montaż drzwi przesównych, pan od anteny tv ( 3tys zł sobie zażyczył :o), pan od odkurzacza centralnego i pan od alarmów. Tyle u nas. :wink: Kołomuja taka, że aż się boje co to dalej bedzie... a było tak spokojnie :roll: :lol: Ale Wam super ten domek rośnie :), co do okienka, to rzeczywiście to co miało byc bez porównania lepiej wygląda. Pozdrowionka :wink:

no no no śliczny będziecie mieli domek

mam pytanko - zaintrygowały mnie te wstawki w Twym dzienniku dotyczące wizualizacji ogródka...

czy masz może projekt? jeśli tak - to proszę napisz mi jakieś szczegóły o nim....

może na gg? (7765882)

dzięki .......