Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Projekt Lawenda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 915
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wow! Co zaglądnę to efekt piorujnujacy! Gratulacje! :p Domek rośnie Wam naprawdę piękny. No i to tempo... Praktycznie za miesiac to już chyba nas przegonicie :wink: . Mój szanowny małżonek zaczyna narzekać ,że coś mało jestem zorganizowana, bo u Was to jakoś szybciej budują i tez dokładnie :wink: . Nam dziś właśnie zaczęli tynki wew., po nich hudralik c.o i c.w i potem wylewki, ale to już chyba sierpień będzie... oj, coraz ciężej, coraz bardziej się nie chce , chyba dopada mnie jakiś kryzys :roll: . Już bym chciała mieszkać, żeby było, czysto, posprzątane i zero spraw do załatwiania kazdego dnia związanych z domem... ale droga jeszcze długa. Dobrze, ze za tydzień wyjazd urlopowy... :lol: Pozdrawiam cieplutko

Jak miło ,że jesteś myślałam,że już tu nie zaglądasz :D Jakie tynki kładziecie? Ja już mam mentlik w głowie, każdy mów co innego. Podobno najlepsze są ręczne cementowo wapienne, ale znów najdrożej wychodzi :roll: Nie daj się kryzysowi, pomyśl ,że już niebawem będziecie już mieszkać, szybko zleci. Mnie tez czasami dopada kryzys ...KTO TO WSZYSTKO BĘDZIE SPRZĄTAŁ?! :roll: ,ale staram się narazie o tym nie mysleć :lol: Mam nadzieję,że w sierpniu przyjedziecie? Pozdrowionka dla mężusia i dziewczynek :D

Ścianki działowe mamy z betonu komórkowego, z porothermem to mnie straszyli, że jak będę chciała obrazek powiesić, to może się zdażyć ,że gwóżdź akurat na dziurze wypadnie... :D Myślę, ze każde dobre, byle były :wink: , tylko na k-g bym się nie zdecydowała- jakoś ściana to musi być ściana jak dla mnie. Tynki mamy cementowo- wapienne, z agregatu. Robocizna 16 zł/m, materiały kupowaliśmy sami, 1350 zł plus piasek 450zł narazie zapłaciłam i rzekomo powinno to starczyć. Mamy ok.500m2 tynków. Na nie pójdzie gładź i malowanie. Gipsowych nie chciałam, bo wydają mi się jakoś mało trwałe. Też mam nadzieję, że w sierpniu się uda zobaczyć i pobuszować po sklepach :wink: a tak w ogóle to kiedyś, kiedyś, kiedyś :roll: :wink: to będziemy się w naszych domkach odwiedzać a wtedy pewne jest jedno: będzie gdzie spać :D

ytong = beton komórkowy, tylko zawiera mniej pyłów, dlatego ma biały kolor :wink:

Na ściany wewnętrzne wystarczy zwykły szary beton komórkowy (jest znacznie tańszy niż ytong), oczywiście jak wspomniała Anjamen - 11,5, czyli tzw. połówki - doskonale się w tym montuje wszelkie instalacje, wierci dziury pod haki itp. - naprawdę godne polecenia.

Wczoraj był kierownik budowy i doradzał,że tynki mamy robić tylko gipsowe :roll: a scianki mogą być murowane, ale nie mogą dotykać więźby ,bo ściany będa pękać więc trzeba zrobić prowizoryczne zbrojenie (okręcić pręt 12mm prętem 6mm) i zrobic szalunki , jakieś 10cm a potem połączyc ściany z więźbą jakimiś maskownicami , są podono takie gotowe.

Inez - niesamowite postępy! jakie plany na ten miesiąc? Bardzo ładna dachówka! Czy wybrałaś już drzwi wejściowe. Ja muszę przyznać że mam z tym spory problem.

Pozdrawiam

Przepraszam nie było mnie chwilkę na forum, dzięki :D Plany na ten miesiąc: ścianki działowe i kolonkowa na poddaszu, komin zewnetrzny ,od początku sierpnia hydraulika ,elektryka i tynki na koniec miesiąca wylewki ...tak powinno przynajmniej być. Dzrwi wejściowe firmy Natura:

http://img206.imageshack.us/img206/6549/1113414840112vg7.jpg

tez mam z tym ogreomn problem ,bo bardzo trudno znalezc cos w odcieniu okien, drewno ma zupelnie inne kolorki.Zobaczymy jak to będzie