Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Projekt Lawenda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 915
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

INEZ gratulacje z powodu rozpoczęcia budowy :) jak widzisz ja tez przymierzam się do budowy LawendyII, ale jestem daleko, daleko za Tobą. Najwczesniej to chyba zacznę na wiosne przyszłego roku. Jak sądzisz, uda Ci sie zmieścić w kosztorysie, który dostałaś z Horyzontu? Pozdrawiam

Witaj Aspect :D Super ,że budujesz II .Ja też się nad tym projektem zastanawiałam, tym bardziej,że z tyłu domku w tej chwili będę miała tylko 3 m.Przy Lawendzie II nie byłoby tego problemu.No ,ale już decyzja podjęta :wink: Jesli chodzi o kosztorys to w każdym rejonie Polski domek ten inaczej kosztuje. Stan surowy zamknięty w zalezności od regionu szacuje się na 230 000 -340 000. Oczywiście ja mam zamiar zmieścić się w tym pierwszym przedziale :wink: ,ale co z tego wyniknie tego nie wie nikt :roll:

Trochę za dużo z tą różnicą :wink: Murarz wycenił mi te 20m na 25 000zł z materiałem więcej (ale nie mój murarz , to był pierwszy w castingu :wink: ... baaardzo drogi) W Horyzoncie piszą o różnicy 29 800zł, fakt netto, ale jak do tej pory to mieszczę się w kwotach z kalkulacji netto już brutto.

Życzę szybkiego załatwienia wszystkich papierkowych spraw i powodzenia :D

To niby nie jest duzo, ale jak do tego dojdzie jszcze wykończeniówka to może byc blisko tych 50. Ja planuję zmieścić sie z w kwocie 500 tys pod klucz, więc pewnie zostanę przy jedynce. Miałaś może mozliwość oglądać Lawendę na żywo? Szczególnie interesuje mnie wielkośc salonu przy tym oknie z łukiem oraz pomieszczenia na piętrze. W galerii Horyzontu sa zdjęcia ale jak to zdjęcia nie mówią wszystkiego.

Pozdrawiam

Widziałam Lawendę,ale tylko z zewnątrz...ma OGROMNY KOMIN...to najpierw zauważyłam :lol: Pomieszczenia nie będę duże,ale myślę, że właśnie dlatego domek będzie przytulny. Chcesz podnieść ściankę kolankową? Ja zostaję przy oryginale,boję się żeby dom nie stracił proporcji.Chociaz niektórym to się udało pomimo podniesienia ścianki.

Planuję podnieść sciankę o jakies 40 cm. Ale ostateczna decyzje podejme dopiero po obejrzeniu lawendy w realu. Tak samo w kwestii ewentualnego porzerzenia salonu o 80 cm. Wtedy automatycznie powiekszają sie te dwa pokoje nad salonem. Znam jedna Lawendowiczke która planuje poszerzyć salon. Jak okaże się że te pokoje na górze są ok to może zrezygnuję z podnoszenia scianki. W galerii horyzontu sa lawendy w podniesioną scianką i wydłuzonymi krokwiami. Nie wyglada to żle. Jak by była jeszcze deska czołowa to będzie podobnie jak w wizualizacji (chociaz nigdy tak samo, bo wizualizacje sa bez rynien)

Pzdrawiam

Chyba nie dożyję do tego stropu.... :cry: leje u nas i wichury straszne od wczoraj... robota znów stoi :cry: . A co do terrivy i wylewanego to rozmawiałam z kilkoma budowlańcami, wszyscy twierdzą ,że monolityczny lepszy od terrivy bo potem sufit nie pęka jak to się czasami zdarza w terrivie, pozatym cieńszy o ok. 10 cm od terrivy , pozatym ścianki lepiej potem stawiać i coś do sufitu wieszać, bo nie zagraża Ci ,że trafisz między bloczki czy jakoś tak, ale do końca tego ostatniego argumentu nie zrozumiałam :roll: . Cenowo wychodzi podobnie, może monolityk ciut droższy, ale położenie trwa dużo dłużej i więcej roboty ma ekipa budowlana, więc zazwyczaj "odradza" :wink:

Super te Twoje wykopaliska :D Ale \wam dobrze ze juz zaczeliscie-jak skonczycie SSZ a ja nadal bede sleczala nad tym moim projektem to moze znow zmienie zdanie i zaczne budowac...... :wink: U mnie na razie trwa akcja pomniejszania domku bo zrezygnowalam z Lawendy na rzecz mniejszego i jak mi sie wydawalo tanszego domku a na dzien dzisiejszy domek nieco spuchl i ma powerzchnie uzutkowa uwaga uwaga-parter 174 z garazem a pietro 90 mkw-po podlodze cos kolo 150.Sama nie wiem jak to sie stalo i zaczynam odchudzanie :wink:

Hej! Nam jutro w końcu zalewają strop :roll: . Co do stali to... hm... też się cieszyłam ,ze mniej wychodzi ale w kosztorysie to rozpiska jest najczęściej na cały domek a nie na same np. ławy, chociaż koszt ujęty w danym punkcie... tak więc chyba aż takie oszczędności niestety nie wychodzą :wink: . Fajnie ,ze już ruszyliście teraz szybko pójdzie i pewnie patrząc na naszą ekipę to nas przegonicie :wink:

Ja bazuję nie na kosztorysie z projektu, tylko na zestawieniu kosztów wykonanych robót spisanych przez innego Inwestora :wink: więc to są realne wydatki. Bardzo jest to nam pomocne, do tej pory koszty mamy bardzo podobne ...no z wyjątkiem właśnie tych oszczędności na stali, ale podobno to zależy od podłoża. Od jutra układają u nas bloczki.Powodzenia w dalszych pracach :wink: