Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy a zawiadomienie o rozpoczęciu prac

mihow

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym się was zapytać o jedną rzecz. Chodzi mi o zawiadomienie o rozpoczęciu prac budowlanych (to pisemko na 7 dni przed budową). Czy jeżeli otrzymałem dziennik budowy to oznacza to, że takie zawiadomienie zostało złożone? Oczywiście wszystkie pozostałe dokumenty posiadam (dziennik budowy, pozwolenie na budowę itd itd).

Pytam, ponieważ nie pamiętam czy mój ociec składał takie pismo, a w dokumentach nie mam czegoś takiego... A wiem, że do odbioru budynku jest coś takiego potrzebne...

Eeee, no nieeee, 50 tys to grzywna a nie mandat. Za coś takiego to góra 200 zł. ale należy się upierać, że było ale zaginęło i odwoływać do bólu. Ew. Wystąpić o przywrócenie terminu i złożyć jeszcze raz i w ogóle nie dać się. To błahostka bez znaczenia i urzędnikom nie wolno robić z tego jakiegoś mega-problemu.

OK. Bardzo dziękuję. Mi też się wydaje, że nie powinno to stanowić większego problemu bo przecież resztę dokumentów mam w porządku. A to tylko jakiś śmieszny papierek - dziwię się, że coś takiego wogóle się składa - przecież sama nazwa dokumentu "Pozwolenie na budowę" oznacza, że mogę rozpocząć budowę od daty wystawienia takiego dokumentu...

Ale mimo wszystko trochę się uspokoiłem :)

• 2 weeks później...
Procedura zawiadomienia o zakońmczeniu budowy nie przewiduje kontroli i na 100% nikt z PINB-u nie przyjdzie.

Pozdrawiam Flanker!

- pogrubienie moje

Nie jest to prawda, bo PB:

Art.57.6.) Wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie stanowi wezwanie właściwego organu do przeprowadzenia obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a.

Art. 59a.

1. Właściwy organ przeprowadza, na wezwanie inwestora, obowiązkową kontrolę budowy w celu stwierdzenia prowadzenia jej zgodnie z ustaleniami i warunkami określonymi w pozwoleniu na budowę.

Ludzie!!! czy my rozmawiamy w różnych językach? Czym innym jest zawiadomienie o zakończeniu budowy (art 54 ) a czym innym udzielenie pozwolenia na użytkowanie (art 55) , to jest istota sprawy. Jeśli przeczytacie art 55 to zobaczycie kiedy wymagane jest pozwolenie na użytkowanie. Jestem przekonany że nie ma na tym forum osoby u której w normalnej procedurze ZAWIADOMIENIA o zakończeniu budowy, odbyła się kontrola PINB-u.

Pozdrawiam Flanker

Język jest ten sam, tyle, że język literalny przepisów w tym zakresie jest różny:

Art. 54)

Do użytkowania obiektu budowlanego, na którego wzniesienie jest wymagane pozwolenie na budowę, można przystąpić, z zastrzeżeniem art. 55 i 57, po zawiadomieniu właściwego organu o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten, w terminie 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji.

I o ile Art. 55 nie dotyczy budynków mieszkalnych jednorodzinnych,to przywołany Art.57 jest obowiązkowy, co skutkuje (lub raczej może skutkować) że bardzo czesto przyjmuje sie, że zawiadomienie o zakończeniu budowy jest jednoznaczne ze zgodą na użytkowanie, tyle, że bez rygorów Art.56.