mihow 08.11.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witam!Chciałbym się was zapytać o jedną rzecz. Chodzi mi o zawiadomienie o rozpoczęciu prac budowlanych (to pisemko na 7 dni przed budową). Czy jeżeli otrzymałem dziennik budowy to oznacza to, że takie zawiadomienie zostało złożone? Oczywiście wszystkie pozostałe dokumenty posiadam (dziennik budowy, pozwolenie na budowę itd itd). Pytam, ponieważ nie pamiętam czy mój ociec składał takie pismo, a w dokumentach nie mam czegoś takiego... A wiem, że do odbioru budynku jest coś takiego potrzebne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.11.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Czy jeżeli otrzymałem dziennik budowy to oznacza to, że takie zawiadomienie zostało złożone? . Nie. To oddzielne postępowanie - druk + kilka załączników + wizyta w PINB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 08.11.2007 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 A co grozi, jeżeli takiego pisma nie złożyłem a już dom stoi?Budowa została rozpoczęta spory czas temu i ojciec nie pamięta, czy coś takiego składał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.11.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Nic, mandacik najwyżej. Z resztą kto to wie, jakie przepisy obowiązywały gdy twój tato zaczynał budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 08.11.2007 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Pierwszy wpis w dzienniku budowy to jakieś 5 lat temu. Potem regularnie, aby pozwolenie na budowe nie straciło ważności. Mandacik - tz ile? Bo coś słyszałem, że nawet 50 tys zł :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.11.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Eeee, no nieeee, 50 tys to grzywna a nie mandat. Za coś takiego to góra 200 zł. ale należy się upierać, że było ale zaginęło i odwoływać do bólu. Ew. Wystąpić o przywrócenie terminu i złożyć jeszcze raz i w ogóle nie dać się. To błahostka bez znaczenia i urzędnikom nie wolno robić z tego jakiegoś mega-problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 08.11.2007 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 OK. Bardzo dziękuję. Mi też się wydaje, że nie powinno to stanowić większego problemu bo przecież resztę dokumentów mam w porządku. A to tylko jakiś śmieszny papierek - dziwię się, że coś takiego wogóle się składa - przecież sama nazwa dokumentu "Pozwolenie na budowę" oznacza, że mogę rozpocząć budowę od daty wystawienia takiego dokumentu... Ale mimo wszystko trochę się uspokoiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.11.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Chwilunia, pozwolenie musi być prawomocne. To zazwyczaj staje się 3 tygodnie po dacie wystawienia decyzji. Sprawdź, czy masz na decyzji pieczęć że stała się ostateczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 08.11.2007 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Reszta papierków jest w porządku. Wszelkie decyzje są prawomocne i to wiem na pewno. Nie byłem pewien tylko ,czy to zawiadomienie zostało złożone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 12.11.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Bez zawiadomienia o rozpoczęciu prac budowlanych nie będziesz mógł zgłosić budynku do odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 13.11.2007 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 A to niby dlaczego? Trzeba zapłacić mandat i wio z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 21.11.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Nie masz się czego obawiać! jestem pewien że mandatu też nie zapłacisz, nikt się nawet nie zapyta czy dokonałeś zawiadomienia. A z decyzją jest tak że gdyby nie była prawomocna to by nie opieczętowali tobie dziennika.Pozdrawiam Flanker ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 22.11.2007 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Nooo - mam już komplecik dokumentów do PINB'u do dobioru budynku.Na dniach zanoszę. Nie orientujecie się, czy przychodzą na budowę żeby zrobić kontrolę odczas odbioru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 22.11.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Procedura zawiadomienia o zakońmczeniu budowy nie przewiduje kontroli i na 100% nikt z PINB-u nie przyjdzie.Pozdrawiam Flanker! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 22.11.2007 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Dzięki. To dlaczego u niektórych osób taka kontrola miała miejsce? Nawet tutaj na forum pisano i takich przypadkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.11.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Procedura zawiadomienia o zakońmczeniu budowy nie przewiduje kontroli i na 100% nikt z PINB-u nie przyjdzie. Pozdrawiam Flanker! No, tak po prawdzie to 99%, bo np. w Warszawie-city łażą namolnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.11.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Procedura zawiadomienia o zakońmczeniu budowy nie przewiduje kontroli i na 100% nikt z PINB-u nie przyjdzie. Pozdrawiam Flanker! - pogrubienie moje Nie jest to prawda, bo PB: Art.57.6.) Wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie stanowi wezwanie właściwego organu do przeprowadzenia obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a. Art. 59a. 1. Właściwy organ przeprowadza, na wezwanie inwestora, obowiązkową kontrolę budowy w celu stwierdzenia prowadzenia jej zgodnie z ustaleniami i warunkami określonymi w pozwoleniu na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 22.11.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Ludzie!!! czy my rozmawiamy w różnych językach? Czym innym jest zawiadomienie o zakończeniu budowy (art 54 ) a czym innym udzielenie pozwolenia na użytkowanie (art 55) , to jest istota sprawy. Jeśli przeczytacie art 55 to zobaczycie kiedy wymagane jest pozwolenie na użytkowanie. Jestem przekonany że nie ma na tym forum osoby u której w normalnej procedurze ZAWIADOMIENIA o zakończeniu budowy, odbyła się kontrola PINB-u.Pozdrawiam Flanker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.11.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Język jest ten sam, tyle, że język literalny przepisów w tym zakresie jest różny:Art. 54)Do użytkowania obiektu budowlanego, na którego wzniesienie jest wymagane pozwolenie na budowę, można przystąpić, z zastrzeżeniem art. 55 i 57, po zawiadomieniu właściwego organu o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten, w terminie 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji.I o ile Art. 55 nie dotyczy budynków mieszkalnych jednorodzinnych,to przywołany Art.57 jest obowiązkowy, co skutkuje (lub raczej może skutkować) że bardzo czesto przyjmuje sie, że zawiadomienie o zakończeniu budowy jest jednoznaczne ze zgodą na użytkowanie, tyle, że bez rygorów Art.56. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 22.11.2007 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 No to już nic nie rozumiem - jeżeli jadę do PINB'u z dokumentami to zgłaszam zakończenie prac budowlanych i zamiar przystąpienia do użytkowania obiektu: http://bip.ump.pl/index.php?show_cat=4ShwIgPH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts