Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka na stropie

Gość Mustafa

Recommended Posts

Gość Mustafa

Witam - mam następujący problem:

zrobiłem użytkowe poddasze na stropie żelbetowym

strop ma ok 15 cm grubości i jest dość gęsto zbrojony (pręty co ok 25 cm),

problem tylko w tym że jest niezbyt równy a poza tym jak się po nim chodzi

to słychać dudnienie

chciałbym dać styropian + kraty + wylewkę ok 4 cm i teraz pytanie, czy moża

dać tą wylewkę (ok 70kg na metr kwadratowy co daje niewiele ponad 4 tony na

60 metrów kwadratowych) bez obawy że ten strop się zawali, czy tez lepiej

szukać innych sposobów ???

=======

Mustafa

Witam - mam następujący problem:

zrobiłem użytkowe poddasze na stropie żelbetowym

strop ma ok 15 cm grubości i jest dość gęsto zbrojony (pręty co ok 25 cm),

problem tylko w tym że jest niezbyt równy a poza tym jak się po nim chodzi

to słychać dudnienie

chciałbym dać styropian + kraty + wylewkę ok 4 cm i teraz pytanie, czy moża

dać tą wylewkę (ok 70kg na metr kwadratowy co daje niewiele ponad 4 tony na

60 metrów kwadratowych) bez obawy że ten strop się zawali, czy tez lepiej

szukać innych sposobów ???

=======

Mustafa

Nie piszesz jakiej klasy jest beton, jakiej średnicy zbrojenie (w stropach płytowych stosuje się zasadę, że rozstaw prętów nie powinien przekraczać wysokości płyty stropowej)

Na dodatek strop "jest niezbyt równy", co świadczy o niechlujnym jego wykonaniu.

Nic nie wspominasz o rozpiętości stropu, ale jeżeli "dudni" to znaczy, że wpada w dosyć duże drgania pod wpływem obciażeń dynamicznych - zapewne bedzie wykazywał także znaczne ugięcie pod wpływem dodatkowego obciażenia (może to prowadzić do zarysowania stropu).

Mam poważne wątpliwości, czy ten strop możesz odciążyć dodatkowo bez wzmocnienia.

Strop ten był prawdopodobnie obliczony na poddasze nieużytkowe (zakład się wtedy obciążenie 0,5 kN/m2).

Jeżeli chcesz ten strop wykorzystać koniecznie skonsultuj to z konstruktorem posiadajacym niezbędne uprawnienia.

Pozdrawiam

poprzednik ma racje zwracajac mi uwagę na temat nośnosci ale wychodze z założenia a tego nie napisał pytający że 60 m2 to powierzchnia podparta w cześci stropu przynajmniej na ściankach dzałowych jeśli tak jest to nośnośc stropu i wytrzymalość jest zwiększona pozdrawiam JZ

60 m2 to może być np 6m x 10m - jest to całkiem spory strop.

O pośrednich podporach na ścianach nośnych (z pewnością nie działowych) Mustafa nic nie wspomina.

Nam kierownik budowy nie kazał dawać zbrojenia rozproszonego, więc jest tylko jastrych z warstwa 3 cm styropianu. Podłoga jest wprawdzie równa, ale przy szprach dylatacyjnych przy przejściu z pomieszc zeń klawiszuje! ( i trzeszczy) czy ktos miał taki problem? Kierownik radzi tylko pogłębic dylatację i dać sobie spokój.

Nam kierownik budowy nie kazał dawać zbrojenia rozproszonego, więc jest tylko jastrych z warstwa 3 cm styropianu. Podłoga jest wprawdzie równa, ale przy szprach dylatacyjnych przy przejściu z pomieszc zeń klawiszuje! ( i trzeszczy) czy ktos miał taki problem? Kierownik radzi tylko pogłębic dylatację i dać sobie spokój.

Nie piszesz jakiej grubości jastrych. Dylatacje należy oczyscić na całej wysokosci i wypełnić materiałem elestyczym. Wtedy nie będzie skrzypiało.

Przy 3 cm styropianu ugęcia jego piwinny być nieznaczne.

Mam nadzieję, że zastosowałeś styropian co najmniej FS-20 lub tzw. akustyczny i połozyłeś go na wyrównanym podłożu.

Pozdrawiam

janzar,

korzystając z Twojego doswiadczenia mam kilka pytań:

1. Czy te 3 cm styropianu - warstwa akustyczna to może być zwykły FS15 czy inny, a może inne rozwiązanie?

2. Czy folię należy położyć na styropian, czy pod styropian?

3. Jakie się stosuje minimalne grubości styropianu pod jastrych na gruncie "chudziaku"?.

4. Jak wyrównać strop nad parterem przed położeniem styropianu ponieważ murarze wyrównali łopatą. Czy można wyrównać to piachem? Chodzi o sprawdzone i tanie metody.

Piotr

Minimalna grubość izolacji w posadzce wynika z minimalnych wartości oporów cieplnych dla podłóg układanych na gruncie określonych w Załączniku do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. (poz. 690) WYMAGANIA IZOLACYJNOŚCI CIEPLNEJ I INNE WYMAGANIA ZWIĄZANE Z OSZCZĘDNOŚCIĄ ENERGII .

Punkt 1.4 tego załącznika określa dla budynków mieszkalnych wartość tego oporu na Rmin >= 1,5 [m2 x K/W].

Taką wartość oporu cieplnego uzyskuje się już przy 3 cm styropianu (uwzględniając opór warstw posadzki i gruntu), jednak ze względu na oszczędność energii zaleca się izolację o grubości min. 10cm. który zapewnia opór cieplny na poziomie 3,2 [m2 x K/W]

Podaję Ci link do obszernego artukułu na temat akustyki stropów i nie tylko.

Przyjemnej i owocnej lektury.

Pozdrawiam