Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WANNA - naprawa, konserwacja, czyszczenie wanny

Gość bankroot

Recommended Posts

Gość bankroot

Witam wszystkich,

czy ktoś zna jakiś b. dobry środek do zlikwidowania małego odprysku w dnie wanny emaliowanej (zależy mi na dokładnej nazwie i ew. gdzie szukać) ?

pozdrawiam

bankroot

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, znam taki środek, ale jest przeznaczony głownie do wanien blaszanych. Pytaj poprostu o emalię zaprawkową do zlewów i wanien. W każdym większym sklepie z farbami bez problemu powinieneś ją dostać. Producentów jest wielu. Drobną wadą jednak jest to, że biel emalii może się odróżniać od bieli wanny.. Powodzenia

• 3 weeks później...
  • 2 years później...

Witam!

Czy ktoś może wie jak naprawić porysowaną wannę akrylową? Wiem, że ten temat był już poruszany na forum ale nie umiem odszukać tego wątku.

Kupiłam wannę akrylową w Castoramie. Niestety osoby montujące wannę, nie wypakowały jej do końca -zostawili tekturę na brzegu wanny - nie sprawdzili jak ten brzeg wanny wygląda przed przykręceniem nóżek. Zgodnie z gwarancją po przykręceniu nóżek nie można dochodzić roszczeń z tytułu uszkodzeń mechanicznych. Okazało się, że pod tekturowym opakowaniem krawędź wanny jest zadrapana (pomimo warstwy ochronnej z folii). Tak więc uszkodzenie raczej nie powstało w transporcie. No i teraz mam kłopot. Zarysowanie jest na dodatek zabrudzone. Czy można to czymś wyczyścić i wypolerować?

Pozdrawiam Małgośka

• 7 months później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam

Kiedyś kupiłem specjalną farbę z utwardzaczem do renowacji wanien w Wawie przy Żelaznej ale było to ładnych kilka lat temu, a farba była chyba niemiecka i dosyc droga. Dokładnie zmatowiłem starą powłokę (oscylacyjna) potem w opakowaniu tej farby był jakiś środek do przetarcia i odtłuszczenia przed malowaniem, nagrzałem trochę wannę opalarką, wymieszałem składniki i malowałem wałeczkiem chyba dwe warstwy - piekielnie śmierdziała ta farba. Efekt mnie powalił - wanna jak nowa służy do dzisiaj ale już nie mnie...

Pozdrawiam

Witam

Kiedyś kupiłem specjalną farbę z utwardzaczem do renowacji wanien w Wawie przy Żelaznej ale było to ładnych kilka lat temu, a farba była chyba niemiecka i dosyc droga. Dokładnie zmatowiłem starą powłokę (oscylacyjna) potem w opakowaniu tej farby był jakiś środek do przetarcia i odtłuszczenia przed malowaniem, nagrzałem trochę wannę opalarką, wymieszałem składniki i malowałem wałeczkiem chyba dwe warstwy - piekielnie śmierdziała ta farba. Efekt mnie powalił - wanna jak nowa służy do dzisiaj ale już nie mnie...

Pozdrawiam

Hurrra , niech zyja epoksydy. :p :p Przywiozlem onegdaj ten specyfik z NRD i to samo zrobilem z obitym, emaliowanym zlewem. Nikt mi nie chcial uwierzyc wowczas, ze nie mam zadnych znajomosci w GS-sie i ze nie dostalem "nowki" spod lady.

• 4 months później...
:cry: Właśnie odkryłam, że moja nowiutka wanna jest porysowana, prawdopodobnie zrobił to kafelkarz (właśnie robimy tą łazienkę, folia nie wiedzieć czemu zdjęta), ale nie to jest istotne, nie przyłapałam więc nie wiem.Mam pytanie-czy da się coś z tym zrobić. Zarysowania są spore i w widocznym miejscu na rancie wanny. Płakać mi się chce!!! :(

Ciężka sprawa... jak przekazywalas wanne wykonawcy i byla na calej folia to powinien byl sciagnac tylko przy brzegach- dociskanie plytek i takie tam a jak idiot sciagnal z calej to zwal na niego koszty wymiany i wstawienia nowej! Ja bym tak zrobil... Trzeba byc bezlitosnym tak jak oni sa dla nas bezlitosni... Nie ma ze boli...

• 10 months później...