Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WANNA - naprawa, konserwacja, czyszczenie wanny

Gość bankroot

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
od 4 moi rodzice są posiadaczami wanny akrylowej. wanna jest już trochę zarysowana, mimo, że czyścimy ją cif-em. w miejscu gdzie jest puszczana woda, pojawiły się żółtawe plamki, których nie da się niczym wyczyścić. czy jest szansa że odratujemy wannę? jakimi środkami? jak zlikwidować zarysowania? czy są jakieś preparaty impregnujące akryl?

znalezione na stronie http://www.kolo.com.pl:

Renowacja wanny akrylowej

W jaki sposób odnowić wannę akrylową?

Zarysowania i zadrapania powstałe na powierzchni akrylowej można wygładzić za pomocą zestawu pielęgnacyjnego KOŁO. Jest to papier ścierny o różnej grubości ziarna oraz pasta polerska. W przypadku ubytków akrylu należy zastosować zestaw naprawczy. Składa się on z płynnego akrylu i utwardzacza, które należy połączyć i wypełnić ubytek. Dokładna instrukcja użycia dołączona jest do produktu. Można również skontaktować się z naszym Autoryzowanym Zakładem Serwisowym (http://www.kolo.com.pl/serwis.html). Zestawy do akrylu można zamówić w sklepach, które oferują produkty Koło.

Zakupu można dokonać np. poprzez nasz sklep internetowy (http://sklep.kolo.com.pl/)

Inny sposób to poszukać wsród znajomych lakiernika samochodowego i poprosić go o taka usługę. Doskonale będzie wiedział jak się do tego zabrać.

Jak ktoś chce sam to proszę:

1. Zmatowić całą wannę papierem ściernym na mokro o granulacji P1200 - cena 1,5 zł

2. Zmyć pył i czynność powtórzyć papierem o granulacji P2000 - cena 1,5 zł

3. Zmyć

4. Jak ktoś posiada szlifierkę kątową z regulacją obrotów to zakupić gąbkę polerską z gwintem M14 (biała lub pomarańczowa) - cena ok. 15 zł

5. Zakupić w mieszalni lakierów samochodowych pastę polerską np. Farecla G3 (często sprzedają na wagę) a wystarczy 100g - cena za 100g ok 20 zł

6. Zwilżyć gąbkę, na wannę ponakładać punktowo pastę (co 20 cm)

7. Polerować na obrotach 1400 -1800, ze średnim dociskiem

Czas potrzebny: ok 1 godz.

Można też kupić pastę do polerowania ręcznego, ale wtedy efekt jest gorszy i trzeba się namachać.

• 3 weeks później...
  • 8 months później...

Witam,

niemiecka firma, która produkowała cyklob, degaussa, ma w swojej ofercie tzw. reperaturki do akrylu - białe, eurobiałe i inne. Widziałem je w ofercie jedego z producentów wanien akrylowych z płn Polski za 105 zł netto. Firma z Gryfic. Pozdrawiam

• 1 year później...

Witam

Mam problem z wanną akrylową. Niestety ekipa pod moją nieobecność pomalowała mi łazienkę, jednak nie zabezpieczyła w należyty sposób wanny, na której w tej chwili znajdują się różnego rodzaju kropki po farbie lateksowej i gruncie. Jak to usunąć nie niszcząc powłoki wanny?

Pozdr.

• 1 month później...

Witam,

Mam poważny problem jak wyczyścić wannę akrylową zabrudzoną lakierem lub farbą (obstawiam lakier do malowania drewna, ale 100% pewności nie mam).

Jeśli ktokolwiek wie czym to wyczyścić jednocześnie nie rysując wanny, to będę ogromnie wdzięczny za pomoc.

• 2 weeks później...