marcin_u 08.11.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Spotkałem rozne opinie i moze cos mi doradzicie. musze wykonac okolo 70m kanalizacji do szamba.czy moge dac rure fi 110 czy koniecznie musi byc fi160?ze wzgledu na odległosc jest spora roznica w kosztach.Na chłopski rozum to w 110 lepiej wszystko popłynie bo ta sama jednostka wody wypełni 110 np. w połowie a w 160 bnedzie tylko na dnie i ciala geste gorzej popłyna.Na tym odcinku 70m chce dac 3 rewizje.Czy ktos ma kanalizacje wykonana z 110 i dluzsza odległosc i ma jakies problemy?sprawa pilna bo jutro chce kłasc rury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.11.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 110 to za mało, rury zawsze trochę mogą obrosnąć i większa "kupa dinozaura" ją zatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 08.11.2007 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 110 to za mało, rury zawsze trochę mogą obrosnąć i większa "kupa dinozaura" ją zatka czym maja niby obrosnac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.11.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 włosy, tłuszcz i takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.11.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 jak się nie będzie wylizywał to może tych włosów tyle nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.11.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Spotkałem rozne opinie i moze cos mi doradzicie. musze wykonac okolo 70m kanalizacji do szamba.czy moge dac rure fi 110 czy koniecznie musi byc fi160? ze wzgledu na odległosc jest spora roznica w kosztach. Na chłopski rozum to w 110 lepiej wszystko popłynie bo ta sama jednostka wody wypełni 110 np. w połowie a w 160 bnedzie tylko na dnie i ciala geste gorzej popłyna. Na tym odcinku 70m chce dac 3 rewizje. Czy ktos ma kanalizacje wykonana z 110 i dluzsza odległosc i ma jakies problemy? sprawa pilna bo jutro chce kłasc rury... Wtedy musisz mieć duży spadek a przy 160 wystarczy 1,5%. 70 m to kawałek magistrali. jak się nie będzie wylizywał to może tych włosów tyle nie będzie Jak ja Cie lubie może nie ma kuwety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 08.11.2007 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Spotkałem rozne opinie i moze cos mi doradzicie. musze wykonac okolo 70m kanalizacji do szamba.czy moge dac rure fi 110 czy koniecznie musi byc fi160? ze wzgledu na odległosc jest spora roznica w kosztach. Na chłopski rozum to w 110 lepiej wszystko popłynie bo ta sama jednostka wody wypełni 110 np. w połowie a w 160 bnedzie tylko na dnie i ciala geste gorzej popłyna. Na tym odcinku 70m chce dac 3 rewizje. Czy ktos ma kanalizacje wykonana z 110 i dluzsza odległosc i ma jakies problemy? sprawa pilna bo jutro chce kłasc rury... Wtedy musisz mieć duży spadek a przy 160 wystarczy 1,5%. 70 m to kawałek magistrali. to jaki dac spadek zeby było dobrze? w jakim przedziale procentowym? Działka jest ze spadkiem wiec moge dac troche wiecej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpiet 08.11.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Dla Dn 160 2% przy ściekach komunalnych - wystarczająco. Jeśli chodzi o średnicę to gdybyś miał przykanalik do sieci kanalizacyjnej minimalna srednica jaką można stosować to ....DN 160 - to tak dla ciekawości. A Dn 110 to na piony w budynku, zresztą nawet nie wiem czy robia Dn 110 w wersji zewn. (pomarańczowa). Aha, jeszcze jedno pytanie: po co Ci trzy rewizje, czyżbyś miał trzy zmiany kierunków przepływu na tych 70 mb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.11.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 ... Czy ktos ma kanalizacje wykonana z 110 i dluzsza odległosc ... mam ... i ma jakies problemy? ... żadnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 09.11.2007 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 ... Czy ktos ma kanalizacje wykonana z 110 i dluzsza odległosc ... mam ... i ma jakies problemy? ... żadnych jaka masz odległosc? jaki spadek zachowałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.11.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 jaka masz odległosc? jaki spadek zachowałes? domu rodzinnym ponad 70 m w obecnym ok 45 m spadek w obecnym 0,5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 09.11.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 mniejsza średnica to większa prędkość przy tym samym spadku. Daj 110 ( są produkowane pomarańczowe do układana w ziemi) ze spadkiem do 1% i gwarantuje że będzie OK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 09.11.2007 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 dzis ułozyłem 30m kanalizy(deszcz mi przerwał prace) i musiałem zrobic wiekszy spadek bo miejscami okolo 5% ze wzgledu na pochyły teren.w jakich granicach (od ilu do ilu %) powinno byc nachylenie kanalizy zeby dobrze funkcjonowała?zostało mi jeszcze do zrobienia ponad 30m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 09.11.2007 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 ze wzgledu na odległosc jest spora roznica w kosztach. serio? różnica w kosztach jest tak duża??? PS czasem myślę ze ludzie oszczędzają nie w tych miejscach gdzie powinni. Zrób 160 będziesz miał spokój - a jak coś się stanie to będziesz pluł sobie w brodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 10.11.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 dzis ułozyłem 30m kanalizy(deszcz mi przerwał prace) i musiałem zrobic wiekszy spadek bo miejscami okolo 5% ze wzgledu na pochyły teren.w jakich granicach (od ilu do ilu %) powinno byc nachylenie kanalizy zeby dobrze funkcjonowała? zostało mi jeszcze do zrobienia ponad 30m. spadek minimalny 0.5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 10.11.2007 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 dzis ułozyłem 30m kanalizy(deszcz mi przerwał prace) i musiałem zrobic wiekszy spadek bo miejscami okolo 5% ze wzgledu na pochyły teren.w jakich granicach (od ilu do ilu %) powinno byc nachylenie kanalizy zeby dobrze funkcjonowała? zostało mi jeszcze do zrobienia ponad 30m. spadek minimalny 0.5% spade minimalny 0,5% to zaden problem,ale jaki jest jest maxymalny spadek bo mam dzialke ze spadkiem i musze zrobic nachylenie nawet 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 10.11.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 dzis ułozyłem 30m kanalizy(deszcz mi przerwał prace) i musiałem zrobic wiekszy spadek bo miejscami okolo 5% ze wzgledu na pochyły teren.w jakich granicach (od ilu do ilu %) powinno byc nachylenie kanalizy zeby dobrze funkcjonowała? zostało mi jeszcze do zrobienia ponad 30m. spadek minimalny 0.5% spade minimalny 0,5% to zaden problem,ale jaki jest jest maxymalny spadek bo mam dzialke ze spadkiem i musze zrobic nachylenie nawet 10%. ograniczeniem maksymalnym jest wytrzymałość materiału - ale tu nic ci nie grozi to problem w górach przy różnicach wysokości liczonychw dziesiątkach metrów. Czy Zielona Góra to juz góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 10.11.2007 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 dzis ułozyłem 30m kanalizy(deszcz mi przerwał prace) i musiałem zrobic wiekszy spadek bo miejscami okolo 5% ze wzgledu na pochyły teren.w jakich granicach (od ilu do ilu %) powinno byc nachylenie kanalizy zeby dobrze funkcjonowała? zostało mi jeszcze do zrobienia ponad 30m. spadek minimalny 0.5% spade minimalny 0,5% to zaden problem,ale jaki jest jest maxymalny spadek bo mam dzialke ze spadkiem i musze zrobic nachylenie nawet 10%. ograniczeniem maksymalnym jest wytrzymałość materiału - ale tu nic ci nie grozi to problem w górach przy różnicach wysokości liczonychw dziesiątkach metrów. Czy Zielona Góra to juz góry? jezeli gorki po 100 pare metrow to juz gory to zielona gora to juz gory. moj dom stoii na 136mnpm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts