Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niby wszystko wiadomo. 30 metrów do studni, z której czerpie się wodę do celów konsupmcyjnych do nitki drenażu.

Ale..

Jedez z urzędników w Gminie stwierdził, że moja ( i nie tylko ) działka znajduje się w 600 metrowej ( chodzi o promień ) strefie ochronnej od ujęcia wody dla Gminy.

Ujęcie to hydrofornia czerpiąca wodę głębinową z głebokości 70 m. Moja działka jest jakieś 120 - 150 metrów od hydroforni.

Szukałem info. w prawie wodnym i budowlanym. Nie znalazłem. Szukałem w aktach prawa miejscowego. Nikt nie wydał regulacji o utworzeniu strefy ochronnej na podstawie prawa wodnego.

Wg MPZP mogę zastosować POŚ.

Mogę?

Spotkaliście się z taką sytuacją? Gdzie szukać regulacji prawnych?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/90687-po%C5%9B-a-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-od-uj%C4%99cia-wody/

Na razie nie chcę wchodzić w .

Wolę poznać dokładnie swoją sytuację i odpowiednio podejść do problemu.

Nikt oficjalnie się nie czepia, to była luźna uwaga, że gdyby starostwo zapytało tego pana ( z Zakładu Wodociągowego ) o opinię przy wydawaniu pozwolenia na budowę to on, by musiał odpisać, że jest ta strefa. Jeśli się nie zapytają to dostanę pozwolenie na POŚ.

Gdyby tfu...tfu... coś się kiedyś stało z jakością wody gminnej wolałbym nie udawadniać, że ja i moja oczyszczalnia nie jesteśmy wielbładami :wink: i z zanieczyszczeniem wody nie mamy nic wspólnego.

Na taką ewentualność chciałbym mieć w ręku solidny argument w postaci prawa.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/90687-po%C5%9B-a-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-od-uj%C4%99cia-wody/#findComment-2112309