Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zjazd z drogi gminnej

jamaju

Recommended Posts

Ja robiłem taki zjazd :-? Wcześniej niż budowa domu i był potrzebny projekt, pozwolenie na budowę, zajęcie pasa drogi itp ... :o Całość "trwała" prawie rok.

Ale nawet z pozwoleniem na budowę będziesz musiał mieć projekt na ten zjazd.

pozdrawiam, majki

Ale nawet z pozwoleniem na budowę będziesz musiał mieć projekt na ten zjazd.

Bez zjazdu nie dostał bym pozwolenia na budowę. Zjazd musiałem uzgodnić z właścicielem, czyli gminą. Wystąpiłem o wydanie zgody i otrzymałem warunki jakie ma spęłniać wjazd (szerokość, promień skrętu itp) oraz przepust przez rów (średnica, głębokość posadowienia itp). Projekt odręczny z zaznaczeniem gdzie i jakie mają być postawione znaki drogowe, i wniesienie opłaty za zajęcie pasa drogi i pobocza (o to głównie chodziło) :evil: . uzgodnienia trwały 3 tygodnie robota 2 dni opłata 144 zł. Potem dopiero składałem papiery o pozwolenie na budowę do starostwa i geodeta na mapkach naniósł istniejący zjazd.

Będę budował w okolicy Krakowa i musiałem wykonać projekt zjazdu ( 5 egz. - 4 do pozwolenia na budowę, 1 został w gminie) i zlożyć w gminie i po kilku tygodniach otrzymałem decyzję, którą mam dołączyć (z 4 egz. projektu) do dokumentacji o pozwolenie na budowę.

Mój kolega planujący budowę w innej gminie twierdzi, że nie musi robić projektu zjazdu a otrzyma decyzję nt. warunków zjazdu - ale nie jestem w stanie tego zweryfikować.

Mój kolega planujący budowę w innej gminie twierdzi, że nie musi robić projektu zjazdu a otrzyma decyzję nt. warunków zjazdu - ale nie jestem w stanie tego zweryfikować.

Ja tak mam (tyle, że to taka gruntowa - ledwo utwardzona droga gminna) Dostałem wytyczne jakie przepusty, o ile cofnąć wjazd od drogi itp. Żadnego projektu. :wink:

Kochani...

ci cali urzędasy wpuszczaja nas w maliny....

Decyzja na lokalizację zjazdu z drogi gminnej wymagana jest w stosunku do nieruchomości, która przylega bezpośrednio do drogi publicznej o nadanej kategorii drogi gminnej tudzież powiatowej..... A z tego co mi wiadomo /z doświadczenia, bo pracuję w urzędzie gminy/ niewiele dróg ma odpowiednią kategorię nadaną przez Radę Gminy w formie uchwały...Wszystkie drogi bez nadanej kategorii są to drogi wewnętrzne i na nie niepotrzeba decyzji o lokalizacji zjazdu....a wymysł to jest niestety / w moim przypadku przymajmniej/ Starostwa wydziału budownictwa...siedza tam kobitki wielkie panie budowniczowe i czytają przepisy tak jak chcą... :D

pozdrowienia

No właśnie, mój projektant, który załatwia dla mnie sprawy papierkowe, też twierdzi że musi zrobić projekt zjazdu, bo jest wymagany przez gminę, aby dostać pozwolenie na budowę domu...

I ma rację bo zarządcą pobocza jest gmina - jeżeli poboczem idzie jeszcze rów to trzeba zrobic przepust (tu pozwolenie ZDP (Zarząd Dóg Powiatowych) LUB MIASTA - w 90% przypadków z przepustami jest tak że Miasto Bądź ZDP zwraca kasę za ,materiał przepustu.

sebo8877

Kochani...

Decyzja na lokalizację zjazdu z drogi gminnej wymagana jest w stosunku do nieruchomości, która przylega bezpośrednio do drogi publicznej o nadanej kategorii drogi gminnej tudzież powiatowej..... A z tego co mi wiadomo /z doświadczenia, bo pracuję w urzędzie gminy/ niewiele dróg ma odpowiednią kategorię nadaną przez Radę Gminy w formie uchwały...Wszystkie drogi bez nadanej kategorii są to drogi wewnętrzne i na nie niepotrzeba decyzji o lokalizacji zjazdu....a wymysł to jest niestety / w moim przypadku przymajmniej/ Starostwa wydziału budownictwa...siedza tam kobitki wielkie panie budowniczowe i czytają przepisy tak jak chcą... :D

Nie trudno się z tym nie zgodzić -100% RACJI

Sebo8877

pozdrowienia

• 1 year później...
Kochani...

pozdrowienia

Nie wiem czy we właściwym miejscu pyatm, ale może ktoś ma już doświadczenie w tej sprawie i zechce pomóc :roll: ...Do pozwolenia na budowę musiałam uzyskać zgodę zarządcy drogi (gmina) na lokalizację zjazdu z nieruchomości. Zgodę taką otrzymałam i wydano mi pozwolenie na budowę domu w ktorym zobowiazano mnie do uzyskania pozwolenia na budowe zjazdu przed zgłoszeniem zakończenia budowy. Wszystko fajnie, tylko że droga "gminna" jest drogą gruntową i gmina nie ma w najbliższych latach planów na jej utwardzenie. Koszt projektu takiego zjazdu to kilka tys. PLN + mapy + czas itp. W tej chwili wygląda to tak, że zrobię projekt, uzyskam pozwolenie na budowę a zjazdu na drogę i tak nie wybuduję, bo droga jest taka jaka jest. Miną 3 lata i moje pozwolenie przestanie być ważne i wowczas bede musiala robic projekt od poczatku. Jest szansa na pozwolenie na uzytkowanie bez koniecznosci robienia tego zjazdu? Jak to jest z tymi drogami i ich kategoriami? Ktoś może wspomóc mnie przepisami? Jak to było u was?

nie wiem skąd te kilka tys. za projekt, u nas kosztuje to kilkaset zł (projekt zjazdu z drogi powiatowej, z gminnej nie jest potrzebny odrębny projekt), bez projektu i chyba oświadczenia o wykonaniu zjazdu nie odbierzesz budynku, mwisz że zjazdu i tak nie zrobisz bo droga gruntowa? zjazdem jest każdy wyjazd z posesji na ta drogę, projekt określi jego szerokość, może jakieś rury przepustowe jeśli jest rów, nawierzchnię, wkopujesz te rury jeśli są, równasz teren na zadanym wymiarze, nawierzchni typu kostka często sie przy gruntowych drogach nie robi choć jeśli zrobisz na posesji nawierzchnię to te 3-4 m przed bramą tez wypadałoby zrobić

i jeżeli za kilka lat gmina będzie remontowała/utwardzała/asfaltowała drogę to wtedy zrobi sobie projekt zawierający zjazdy, Ciebie już to nie będzie obowiązywało

o jak dobrze ze ktos sie odezwal :D . Uruchomiłam dzis telefon i zaczełam dzwonić w różne miejsca, coby znaleźć kogoś kto mi taki projekt zrobi. Znalazł się jeden zmanierowany pan, ktory finalnie stwierdził, że jednak to jest za mała robota dla niego żeby się w to bawił. Gdy zapytalam, jakiego mogę się spodziewać kosztu stwierdził że 1500-2500 PLN :o . Za projekt zjazdu!

Czyli z drogi gminnej nei jest potzrbny taki projekt? To ja już nic nie rozumiem, to dlaczego ja muszę to zrobić? Możesz mnie wesprzeć jakąś literą prawa?

(...)zjazdem jest każdy wyjazd z posesji na ta drogę, projekt określi jego szerokość, może jakieś rury przepustowe jeśli jest rów, nawierzchnię, wkopujesz te rury jeśli są, równasz teren na zadanym wymiarze, nawierzchni typu kostka często sie przy gruntowych drogach nie robi choć jeśli zrobisz na posesji nawierzchnię to te 3-4 m przed bramą tez wypadałoby zrobić

i jeżeli za kilka lat gmina będzie remontowała/utwardzała/asfaltowała drogę to wtedy zrobi sobie projekt zawierający zjazdy, Ciebie już to nie będzie obowiązywało

Rowu nie ma, minimalną szerokość zjazdu mam określoną już w zezwoleniu na lokalizację zjazdu. Robiąc kostkę na podjeździe powinnam też ułożyć ją na zjeździe a potem gmina i tak mi to przerobi po swojemu?

Może punktem zaczepienia są tutaj te kategorie dróg?

z prawem Ci nie pomogę, ja mam droge gminną i o żadnym projekcie zjazdu nie było mowy, tylko std projekt budowany, kumpel budował przy drodze powiatowej i musiał mieć zjazd z projektem, kosztowało go to coś 300-500zł, zrobił mu to gość który jest kierownikiem w Powiatowym Zarządzie Dróg (ma uprawnienia do projektowania dróg i tez zjazdów), polecili mu go w starostwie, zreszta ten sam którego polecono mi w urzędzie Miasta i Gminy gdy do wykonania przyłączy wodno-kanalizacyjnych potrzebowałem projekt organizacji ruchu do zajęcia pasa drogowego na czas robót (ja za ten projekt zapałciłem 300zł, dwa dni czekałem), popytaj tam gdzie wymagają od Ciebie projektu, może znają kogoś sensownego, podzwoń po urzędach drogowych i tego typu instytucjach, może znajdziesz kogoś chałturzącego po godzinach za małe pieniądze

Dzięki edde! Gdy zapytalam w Urzędzie kto mogłby mi zrobić taki projekt to mnie odesłali do...internetu:(. Jutro jeszcze zadzwonię do Nadzoru budowlanego, może tam coś więcej mi powiedzą. Najbardziej szkoda jest mi zasu, bo na PnB takiego zjazdu trzeba czekać do 2 m-cy. No ale to znowu się mści moje gapiostwo, bo przecież w PnB domu mam napsane ze potzrebuję tego projektu do zakonczenia budowy.... tylko kto o wszystkim pamięta?

No nic, przeniosę się z zapytaniem na "Prawo i pieniądze", może tam coś wiedzą?