Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie balkonu

Recommended Posts

czy mogliby obyci w pismie forumowicze rzucic kilka koncepcji jak powinno sie zrobic ocieplenie i obrobke balkonu

sciane mam ocieplona 15 cm styropianu, kier. budowy mowi ze balkon powinienem calutki ocieplic gdzies 4 cm (od dolu, gory, na kantach)

problem u mnie polega na tym ze gora balkonu zostala juz ocieplona 5cm styropianu i wylewka zostala zrobiona wiec jesli teraz dodac 4cm na kantach balkonu to wylewka tego nie bedzie obejmowac i jeden madry majster twierdzi ze woda bedzie wplywac pod ten styropian,

ja myslalem zrobic to w ten sposob:

dac te 3-4cm styropianu na kantach, siatke zaciagnac dluzej tak by obejmowala kawalek wylewki, zaciagnac klejem, na to folie w plynie tak by zaizolowac i wody nie przepuscic do styropianu i tam gdzie jest to mozliwe (balkon w czesci ma ksztalt polkola) dac obrobke blacharska a w czesci wypuscic plytke kilka cm za balkon

czy to ma sens?

chyba ze nie ma sensu go izolowac, z tego co wiem wielu nie ociepla balkonu

btw - czym - poza oczywiscie stratami ciepla - to grozi?

bede wdzieczny za pomoc

kier. budowy mowi ze balkon powinienem calutki ocieplic gdzies 4 cm (od dolu, gory, na kantach)

Dobrze mówi. I tak musisz zrobić jakąś obróbkę, np z blachy lub specjalne profile okapowe, bo woda będzie ciekła po ścianach.

Zle mówi, 8 cm z kazdej strony.

kier. budowy mowi ze balkon powinienem calutki ocieplic gdzies 4 cm (od dolu, gory, na kantach)

Dobrze mówi. I tak musisz zrobić jakąś obróbkę, np z blachy lub specjalne profile okapowe, bo woda będzie ciekła po ścianach.

Zle mówi, 8 cm z kazdej strony.

No tak, grubość za mała, ale metoda OK. O to mi chodziło :wink:

Chociaż lepsze 4 cm niż nic.

może powinieneś raczej sie martwić nie ociepleniem a okuciami i papa.

Jeżeli masz juz pomalowana elewację zagruntowanie plyty balkonu pod pape termozgrzewalna w tych warunkach pogodowych moze byc problematyczne (zniszczenie elewacji).

Powinno sie dac grunt, pape podkladowa termozgrzewalna, okucia z blachy tytan-cynk polutowane i wierzchnia warstwe grubej papy dobrej jakosci przypominajaca powloke tartanowa.

Jezeli wysokosc pozwoli mozna docieplic i zalac, jezeli nie ukladac plytki na gorna warstwe papy.