Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moje pytanie jest pytaniem kobiety-laika, więc bardzo proszę się nie śmiać.

Mój dom został ocieplony styropianem (10) i otrzymał - jak widać w avatorku - elewację. Teraz, kiedy zrobiło się zimno i jest już po grzybobraniach i innych zbiorach połączonych z zaprawianiem - zamarzył mi się prawdziwy piec kaflowy w dużej kuchni, której jeszcze nie ma (korzystamy jak na razie z aneksu kuchennego, który w przyszłości ma być pokojem kawowo-herbacianym).

I tu - dylemat. Niestety w miejscu gdzie widzę kuchnię, nie ma przyłączenia do komina. A widzę ją dokładnie na scianie, którą widać w avatorze - ta biała z pruskim murem. Pomyślałam sobie, że może by tak dobudować komin po zewnętrznej stronie - ładny ze starych cegieł lub też w kolorze elewacji i wypuścić na samej górze, ale kompletnie nie wiem jak sie to ma do rzeczywistości. Zależy mi, żeby było ładnie i żeby było bezpiecznie. Pomóżcie, kochani rozwikłać mój problem - jeszcze przed wiosną :lol:

https://forum.murator.pl/topic/90726-jak-zbudowa%C4%87-komin-zewn%C4%99trzny-wzd%C5%82u%C5%BC-elewacji/

spojrzałam na avator i widzę dwie sciany, więc jeszcze uścislę - to ta ściana "krótsza", a komin widzę między dwoma oknami na środku ....

Zewnętrzny komin musi mieć fundament i nie może być "przyklejony" do ściany.

Między kominem a ścianą musi być warstwa dyletacyjna np. styropian.

Zewnętrzny ładnie wygląda, pokusiłbym sie o komin po wewnętrznej stronie :wink: (mam podobny problem)

A dlaczego wlaściwie nie można wybudować go w domku ? To dopiero byłby

szpan- komin, piec, niechby nawet gdzieś pośrodku izby. Dodatkowe cieplo...

można by, tylko nad kuchnią jest nasza sypialnia i komin musiałby przechodzić przez naszą szafę trzydrzwiową ... odpada ...

Zewnętrzny komin musi mieć fundament i nie może być "przyklejony" do ściany.

Między kominem a ścianą musi być warstwa dyletacyjna np. styropian.

Zewnętrzny ładnie wygląda, pokusiłbym sie o komin po wewnętrznej stronie :wink: (mam podobny problem)

pogubiłam się: zewnętrzny ładnie wygląda a zrobiłbyś bo wewnętrznej - :o , proszę, weź mnie to jakoś powoli wytlumacz :oops: