Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sądzicie o tej wycenie? 232500 brutto

acerspacer

Recommended Posts

Właśnie odebrałem wycenę budowy do stanu surowego zadaszonego domu z archipelagu http://www.archipelag.pl/projekty-domow/igusia/?Kind=1&Name=igusia

Wykonawca załatwia samemu wszystkie materiały ja tylko....odbieram poszczególne etapy i płacę po ich wykonaniu i odbiorze.

FUNDAMENT:

wykop,chudy beton,ławy,murowanie ścian z bloczków betonowych,zasypanie i zagęszczenie,ocieplenie i hydroizolacja,ułożenie kanalizacji wewnętrznej parteru,wykonanie przepony(wylanie płyty)...Łącznie 55000 zł

PARTER:

murowanie ścian zewnętrznych,wewnętrznych nośnych(Roben 24),murowanie ścian działowych(Poroton 11.5)...Łącznie 35000 zł

STROPY:

zbrojenie,szalowanie,betonowanie...Łącznie 37000 zł

Kominy systemowe Łącznie 8500 zł

Wieńce+ściany szczytowe Łącznie 17000 zł

Więżba+konstrukcja dachu 30000 zł

Pokrycie dachu dachówka ceramiczna Roben 37000 zł

Rynny 5000 zł

Ścianki działowe poddasza 8000 zł

RAZEM DAJE TO WYNIK 232500 BRUTTO :o

Zmiany jakie wykonaliśmy to przedłużenie garażu na dwustanowiskowy,Wyciągnięcie wiatrołapa o 60 cm do przodu.

w tej wycenie są wszystkie materiały.Dom ma pow.użytkową 121 m2

Co wy na to decydować się na firmę która załatwia wszystko,czy brać firmę która zrobi ten sam zakres robót a ja załatwiam sam materiały.Jakie są wasze doświadczenia w tej kwesti co będzie tańsze?

powiem ci tak - buduję w poznaniu i stan surowy otwarty będę miał za jakieś 250 tys brutto - ale ponieważ materiały kupowałem sam będę miał jakiś zwrot vatu. Dom 300 m3 po podłogach o skoplikowanej bryle - popatrz w stopce.

Dodatkowo u mnie doszedł ogromny taras + pełne doskowanie dachu - dachówka karpiówka angoba creatona, wykończenie kominów systemowych klinkierem,

Wywaliliśmy z projektu wole oka.

Ekipy z certyfikatami producentów - terminowe, słowne i fachowe

Wydaje mi się że w lublinie jesteś w stanie powalczyć o tańszą firmę, ale z drugiej strony wszystko drożeje... i być może to dobra cena. Ja na twoim miejscu jednak bym poszukał

Moim zdaniem drogo, systemem gospodarczym to stan surowy otwarty można by w takim domku zrobić spokojnie myślę za 140-160 tyś.

W moim domku stan surowy zamkniety + instalacja elektryczna + tynki wewnętrzne wyszło 170 tyś, wszystkie koszty od gołej działki.

Jestem tego przykładem. U nas dom 150 mkw plus garaż dwustanowiskowy, stan surowy zadaszony wydaliśmy do tej pory 120 tyś. Zaznaczam, że nie oszczędzam na materiałach (ytong, karpiówka) ale mam bardzo tanią robociznę i dużo robimy sami. Z oknami (duże i nietypowe) Jezierski profil schuco zamkniemy się w 150 tyś. Wprawdzie większość materiałów kupiliśmy przed największymi podwyżkami, ale za to mamy trochę większy dom niż zamierzasz budować. Dla mnie oferta Twojego wykonawcy jest absolutnie zaporowa.