Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak to jest , mam akt notarialny zakupu działki , teraz na tej działce jest dom, czy jest jakiś dokument stwierdzający że dom jest moją własnością ? czy rozumie się to samo przez się.....bo skoro moja działka.. potrzebny jest mi dokument potwierdzający prawo do lokalu ..... mam akt notarialny zakupu działki - pustej , z niego nie wynika że na działce stoi dom i że ja jestem jego właścicielem.....
https://forum.murator.pl/topic/90732-dow%C3%B3d-w%C5%82asno%C5%9Bci-domu-akt-notarialny-dzia%C5%82ki/

Ja w takich przypadkach, gdy jeszcze nie było zapisu w KW, posługiwałem się pozwoleniem na budowę wraz z zaświadczeniem z Inspektoratu Nadzoru Budowlanego o przyjęciu przez nich mego zawiadomienia o zakończeniu budowy.

Tak meldowałem siebie i rodzinę oraz przepisywałem prąd z budowlanego na domowy.

Pozdrawiam

trzeba

a wg nowych propozycji PB, fakt że działka Twoja, nie wynikałoby że i chałupa

Twoja

I teraz tak bywa. Chyba w "prawie" była opisana sytuacja, kiedy współwłasciciele gruntu na której jest budynek nie byli współwłascicielami budynku. Należał on (budynek) do osoby trzeciej nie mającej współwłasności w gruncie.

My kupiliśmy właśnie dom w budowie stan surowy zamkniety z przyłączami prądu, wody i kanalizacji.Taki wpis mamy w Akcie Notarialnym i taki też będzie w KW. Notariusz zarządał od nas mapki geogezyjnej z naniesionym domem.