Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na poddaszu mam kilka okien Velux, dach jest odeskowany, + papa+ dachówka ceramiczna. Dd wewnątrz nie jest jeszcze ocieplony watą.

Zauważyłem że "wiatr" bez problemu dostaje się do pomieszczenia z miejsca pomiędzy boczną krawędzią okna a deskami. Czy powinno się te miejsca jakoś lepiej zabezpieczyć, czy po prostu podczas ocieplania dołożyć tam watę? Dodam że dach nie przecieka, tylko "wiatr" wokół okien, jakkolwiek by to zabrzmiało :-)

Dodam, że nie mogę liczyć na pomoc dekarza - partacza :-)

Z góry dzięki za pomoc !

https://forum.murator.pl/topic/90770-uszczelnie-ocieplenie-wok%C3%B3%C5%82-okna-po%C5%82aciowego-velux/

Co się stanie, jak pod to okienko dasz kaloryfer produkujący dużo ciepłego powietrza za Twoje pieniądze? Watą chcesz je utrzymać we wnętrzach? :o

Ja bym to przemyślał i dobrze zahermetyzował :roll:

Adam M.

na zewnątrz moze byc żle założony fartuch lub moze nie być pianek doszczelniających

( ni epamiętam czy kołnierz zew jest w zestawie czy trzeba go dokupic - moze dekarz "zapomniał" )

tak w skrócie bo i tak bez dekarza się nie obejdzie

na zewnątrz moze byc żle założony fartuch lub moze nie być pianek doszczelniających

( ni epamiętam czy kołnierz zew jest w zestawie czy trzeba go dokupic - moze dekarz "zapomniał" )

tak w skrócie bo i tak bez dekarza się nie obejdzie

A co ma kołnierz uszczelniający do wiejącego wiatru przez okna Velux ? :roll: jakby dekarz zapomniał o fartuchu lub żle go zamontował z pewnoscią powstał by przeciek wokól okna :wink: normalnym jest że wieje wokól okien dachowych z przestrzeni która wentyluje połać dachową, okno trzeba po prostu uszczelnić np. wełną , styro, lub pianą uszczelniającą, są też takie kompletne zestawy do docieplenia (uszczelnienia okna wewnątrz ) dostępne u producentów okien połaciowych

A co ma kołnierz uszczelniający do wiejącego wiatru przez okna Velux ? :roll: jakby dekarz zapomniał o fartuchu lub żle go zamontował z pewnoscią powstał by przeciek wokól okna :wink: normalnym jest że wieje wokól okien dachowych z przestrzeni która wentyluje połać dachową, okno trzeba po prostu uszczelnić np. wełną , styro, lub pianą uszczelniającą, są też takie kompletne zestawy do docieplenia (uszczelnienia okna wewnątrz ) dostępne u producentów okien połaciowych

nie wyraziełm sie jasno - nie chodzi mi o kołnierz alu wokół okna a o kołnierz z membrany praoprzepuszczalnej.( velux BFX ), skoro nie ma membrany a jest deskowanie musi byc doszczelnienie

pianka doszczelniająca jest w zestawie

szczegółowe info znajdziesz tutaj