Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzwi między garażem a domem?

Recommended Posts

ja jestem bardzo zadowolony ale ja mam kotłownio-pralnię w bryle garaży, kanciapę na narzędzia i w samym garażu wszystko tylko nie samochód :D czyli ziemniaki, cebulę, piwo, cukier, soki, wodę, kosiarkę, rowery, wózki dziecięce, krzesła ogrodowe.... kartony, pudła ... i jeszcze więcej. kiedyś zrobię może tam miejsce na samochód (na zimę?) ale już teraz wiem, że przejscie bezpośrednio do garażu jest dla mnie bez alternatywy.

a nie trzeba przypadkiem mieć między garażem a resztą domu drzwi ppoż?

No własnie... najlepiej zapytac kierownika budowy, bo wydaje mi sie ze takie pomieszczenia powinnny byc z odpowiednią przegrodą techniczną.

Ale ja mam inną ogólną uwagę:

garaż nieogrzewany, hol z temp. 20 stopni.

Zwykłe drzwi wewnętrzne typu Porta, Dre itd nie są zalecane. Szczególnie te wykonane wyłącznie z płyt, bo zimno i wilgoć z garażu (zimą na aucie przyjeżdża dużo błota pośniegowego) mogą spowodowć ze drzwi spęcznieją i niemożliwe stanie się ich otwieranie. Drugą sprawą jest, że w przypadku reklamacji firma je Wam odeśle z adnotacją, że były uzytkowane w sposób niezgodny z przeznaczeniem (czyli nie w pomieszczeniu suchym i ogrzewanym) i reklamacja nie może być uwzględniona.

Ale często tak się właśnie montuje,drzwi pełne i z wkładką (koszt minimalny)...

Tutaj się katerhasser mylisz.Pewien czas temu osobiście spotkałem się z odrzuceniem reklamacji na drzwi Londyn przez fabrykę PORTA ze względu na ich narażenie na zbyt dużą wilgotność.Było to skrzydło łazienkowe zamontowane w bloku i zaczęło pęcznieć z przodu na całej wysokości(od strony zamka) mimo że nie stało w wodzie.Wniosek z tego-jeżeli producent nie będzie chciał ,to nie uzna reklamacji(chyba,że go pozwiesz do sądu).Są firmy,które wysyłają serwis i uznają uzasadnione reklamacje i są takie, które z zasady odrzucają wszystkie reklamacje, a o wizycie serwisu można zapomnieć.

Jeśli wilgotnośc była tak duża, to znaczy że wentylacja nie działała.

Ja mam kotłownio-pralnio-suszarnięę ok. 5,5m2. Gdybym nie miał wentylacji (jest grawitacyjna) to pewnie drewniane drzwi powykręcałoby mi jak chipsa a drewniany parapet i okno jużby zgniły.

Inna sprawa, że takie drzwi co pęcznieją to raczej nie są do polecenia.

Poradźcie proszę, czy dostane drzwi niższe niż standardowe. W tej chwili mam otwór wysokości 210 cm pomiedzy garażem a budynkiem, sle chciałam dać jeszcze 5 cm styropianu i 5 cm wylewki. Czy kupię drzwi np. 190 cm? Sprzedają takie? Sprawa jest bardzo pilna, bo za chwile wylewki, a ja nie wiem czy mogę ocieplić posadzkę, czy mam wylać tylko te 5 cm betonu.

finlandia,

nic ci nie spęcznieje o ile nie "stoi" w wodzie :) w garażu powinna być sprawna wentylacja.

uwierz mi, spęcznieją. Zwiększona wilgotność powoduje ze materiały takie jak mdf itp zwiekszaja objętość.

Jak uda mi sie zgrac fotki z telefonu to przykład tu keidys zamieszczę.

A czy są godne polecenia? Mysle ze sprawa dotyczy 95% naszych drzwi.

Poradźcie proszę, czy dostane drzwi niższe niż standardowe. W tej chwili mam otwór wysokości 210 cm pomiedzy garażem a budynkiem, sle chciałam dać jeszcze 5 cm styropianu i 5 cm wylewki. Czy kupię drzwi np. 190 cm? Sprzedają takie? Sprawa jest bardzo pilna, bo za chwile wylewki, a ja nie wiem czy mogę ocieplić posadzkę, czy mam wylać tylko te 5 cm betonu.

Ashca, to zalezy jakich drzwi oczekujesz.

Na ogol drzwi zewnetrzne czy przejsciowe robi sie na otwor około wys.207-210 cm, ale poza niektórymi zewnętrznymi wszystkie mozna skrócic. Jesli sa to typowe drzwi wewnetrzne to skrócenie ich do 6 cm jest czesto konstrukcyjnie przewidziane (lub mozna zamowic). Obcinanie o wiecej niz 6 cm czesto powoduje utratę gwarancji, ale czesto tak sie tez robi.

• 3 years później...
  • 6 months później...

Ja tez się zastanawiam.. w projekcie drzwi przeciwpożarowe.. takie drzwi w casto kosztują około 500-600zł tylko nie wiem czy z futryną czy bez.. zastanawiałam się nad zwykłymi drzwiami wewnętrznymi pełnymi.. i nie wiem jakby nie patrzeć zwykłe będą mnie kosztowały około 250 zł na gotowo..

a odnośnie włamywaczy itd.. nie tak dawno byliśmy z mężem na budowie z dziećmi.. opuściliśmy rolety i szybko pakowaliśmy dzieci do auta, bo były marudne.. tak się spieszyliśmy, że zapomnieliśmy zamknąć bramy garażowej.. na drugi dzień około 13 dopiero pojechali na budowę (czyli gdzie 24 godziny otwarty dom) aż się Marcinowi włos na głowie zjeżył.. w domu pełno sprzętu, materiału itd.. na szczęście nic (dosłownie nic) nie zginęło.. ktoś tam chyba na górze czuwa.. a najbliższego stałego sąsiada (co mieszka cały czas a nie tylko okazyjnie) mamy jakieś 400m

Mamy wejście do garażu ze spocznika - na schodach do piwnicy. Planujemy zamontować od strony domu drzwi takie same jak w całym wnętrzu ( bo są widoczne z holu ) i będą się otwierały na spocznik, a od strony garażu przewidujemy kupić jakieś marketowe, może metalowe - otwierane do garażu.

Mamy nadzieję,że dobrze odizolują zimno z garażu ( chociaż będzie trochę dogrzewany) i niemiłe zapachy spalin.

cos malo popularny watek :( a ja nadal nie wiem jakie drzwi...............

Aksamitka wstaw p.poż. Jakiś czas temu był artykuł w Muratorze o pożarze w kotłowni. Ludzie mieli drzwi p.poż pomiędzy domem, a kotłownią i dzięki temu nie poszło dalej. Samochody też czasem się fajczą.

Mam nadzieję, że jak już je wstawisz, to Ci się nigdy nie przydadzą :-)

• 1 month później...
U nas z wiatrołapu wchodzi się do kotłowni i do holu - te drzwi mam z tej samej serii, tylko do holu z przeszkleniem, do kotłowni pełne. Dopiero z kotłowni przechodzi się do garażu - i tu mamy metalową Gerdę z porządnymi zamkami za 1500 zł (cena drzwi, nie samych zamków oczywiście).

• 3 years później...