Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie krzewy posadzć w tej donicy ?

Recommended Posts

Witam!

Mam problem bo nie za bardzo znam się na roślinach no moze wiem jak wygląda thuja:O).

Chciałabym coś na wiosnę posadzić w pokazanej na poniższym zdjęciu donicy przed domem.

Moze jakieś rośliny płożące w połączeniu z ?? I tu nie wiem co mogłoby stanowić jeszcze ładna kompozycję .

http://images28.fotosik.pl/110/1e9c5e3a81b00a77.jpg

Proszę o radę i z góry dziekuje za wszelakie sugestie :o)

Pozdrawiam

ja w takich donicach sadzę rośliny sezonowe - można stworzyć piękne kompozycje.

Jeżli chcesz krzewy to myślę, że znajdziesz w szkółce ciekawe iglaki miniaturki. Chyba że to północna ściana. T wtedy może bukszpan.

Problem z takimi donicami jest taki, że roślinki mogą przemarznąć zimą. Chociaż twoja wygląda solidnie.

ja w takich donicach sadzę rośliny sezonowe - można stworzyć piękne kompozycje.

Jeżli chcesz krzewy to myślę, że znajdziesz w szkółce ciekawe iglaki miniaturki. Chyba że to północna ściana. T wtedy może bukszpan.

Problem z takimi donicami jest taki, że roślinki mogą przemarznąć zimą. Chociaż twoja wygląda solidnie.

Zapomniałam napisać że to jest frontowa Południowa ściana domu :o)

Aby nie przemarzało mogę jeszcze od środka obłożyć donice-cegłę klinkierową styropianem a pózniej dopiero folia po obwodzie no i ziemia :o)

Dziękuje za podpowiedż :o)

Glicynię/ wisterię i rozpiąc ją nad wejściem :-)( za parę lat).

Albo powojniki - wcześnie i późno kwitnące , czyli 2 szt, a przed nimi barwinek, by opadał ku ziemi urokliwie :D

A styropian - koniecznie! jeśli będa rośliny wieloletnie, chociaż 5 cm od strony wietrznej, by korzenie nie zamarzły, gdy przyjdzie -30C. Od tyłu donica ma ogrzewanie :D

O ! Zalazłam poglądówkę :)

http://kwiatki.friko.pl/zdjecia/skanuj0003.JPG