Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały salon z kuchnią - jak zaaranżować

bazgrus

Recommended Posts

W domu, który buduję salon z aneksem kuchennym ma wymiar 8x4m.

Rzut parteru poniżej

http://www.dom-projekt.pl/projekty/33/rzut/rzut_1.jpg

Zastanawiam się nad aranżacją wnętrza salonu. Niestety większość aranżacji zdjęć jakie można znaleźć w prasie i Internecie dotyczy dużych salonów.

Ja potrzebuję wykończyć mały salon.

Czy ktoś z Was ma salon podobnej wielkości i mógłby się pochwalić jak ma wykończony?

Z góry dziękuję

Tomek

Witam,

mam podobny problem, a w zasadzie bede mial bo zaczalem dopiero budowe.

Z Twojego rysunku widze, ze uklad i wymiary pokoju z aneksem masz identyczne.

Ja, ze wzgledow praktycznych chyba jednak oddziele w czesci kuchnie od pokoju. Scianke lita lub w gornej czesci azurowa zrobie od prawej sciany az przez polowe szerokosci pokoju a od lewej sciany bedzie albo bar albo raczej stol oddzialajacy przestrzen kuchni i pokoju. Miedzy barem/stolem a scianka wygodne, szerokie wejscie do kuchni

Powodzenia, pozdrawiam

Robert

Przede wszystkim zaczęłabym od odzyskiwania powierzchni!!!, proporcja korytarzyków przedsioków do powierzchni salonu za duża....oczywiście wiatrołap zamknięty ale już za wiatrołapem ściana między salonem a holem powienna być zastąpiona podciągiem, może słupem w środku na lini podciągu ale to otwarcie na holl i schody ( skąd inąd dekoracyjny element wystroju) da już całkiem spory salon.MOże odcienek ściany na przeciwko schodów bym wogóle wyburzyła a na przeciwko wejścia do gabinetu dała niską ściankę do wys 120 cm, będzie idealny blacik na telefon, odkładanie kluczy itp.Pomyśl o wykorzystaniu miejsca pod schodami..skoro są już we wnęce....może powiększyć łazienkę pod skosem może by się zmieściła wanna,,,

Zdecydowanie ten salon tak jak pisał poprzednik trzeba otworzyć na hol, teraz wygląda to klitkowato, przez te ścianki.

Sama mam też nieduży salon, z kuchnią coś ok. 30 m, kuchnia przynajmniej na razie prawie zupełnie otwarta jest na salon, jedynie powstała mała 70 cm. ścianka, która stworzyła wnękę na wysoką zabudowę z lodówką itp.

Aby optycznie powiększyć salon dałam wszędzie jednakowy gres, tylko w sypialniach są inne panele, do tego jasne ściany, i nie ma wiszących szafek w kuchni, póki co to wszyscy się dziwią, że w środku wygląda tam całkiem przestronnie.