Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MARYSIA 3 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Witam wszystkich! :D

Poszukuję osób, które budują, lub wybudowały dom MARYSIA III z pracowni Archipelag.

Ja mam projekt w odbiciu lustrzanym.

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/marysia-iii/?AreaMax=200&AreaMin=140&Kind=1&Name=marysia&ProjectMirror=1&Type=2

http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/Marysia3.jpg

Planujemy rozpoczęcie budowy w marcu 2008, ale zależy to oczywiście od pogody. Chętnie wymienię się doświadczeniami w trakcie budowy, a jeśli znajdzie się ktoś kto już zaczął budowę, lub wybudował, chętnie skorzystam z jego doświadczeń.

Pozdrawiam :p

• 3 weeks później...

Cieszę się że wreszcie ktoś odpowiedział - już myślałem że tylko ja buduję duży dom :D

Czy macie jakieś zdjęcia, chętnie podpatrzyłbym jakieś ciekawe rozwiązania...

Czy Wasze zmiany w Marysi II spowodowały, że teraz wygląda dokładnie jak Marysia III? :lol:

Budujecie systemem gospodarczym, czy przez firmę - ja właśnie próbuję porównać finansowo te dwie metody.

• 1 month później...

Witam.

Ja rowniez buduje Marysie III -w woj.pomorskim.Na etapie adaptacji projektu powiekszylismy/wydluzylismy i tak juz duzy garaz.Wjazd od garazu przenieslismy z oryginalnej elewacji na elewacje prostopadla do wejscia do domu(mamy specyficznie ulozona dzialke wzgledem drogi).Zienilismy rowniez troche uklad okien oraz przenieslismy rowniez na inna elewacje taras.Sciany porotherm+styro.Strop monolityczny.Wiem,wiem,to wlasciwie calkiem sporo zmian,ale nad kazda zmiana siedzielismy naprawde dlugo-i nie chodzilo o wzgledy "oszczednosciowe",a o walory funkcjonalne i estetyczne.

Jak sie naucze wklejac fotki to cos wrzuce.

:p Ogłaszam wszem i wobec, że zakończyłem pierwszy etap przygody pt. "Buduję dom". Dzisiaj dostałem pozwolenie na budowę!!! :D Jeszcze tylko 14 dni na uprawomocnienie i można zaczynać...

Jeśli pogoda pozwoli, to prawdopodobnie ruszymy z pracami już na początku lutego, czyli o ponad miesiąc szybciej niż planowałem :lol:

W moim projekcie zmianie uległa kotłownia, w której teraz znajduje się klatka schodowa do piwnicy. Piwnica pod całym domem (bez garażu). Zdecydowałem się na podpiwniczenie z powodu zmiany CO z gazowego na węglowe. Poza tym miejsca nigdy za dużo... :lol: - może w przyszłości powstanie tam jakaś sauna :wink:

Słuchajcie a może załóżcie swoje wątki i wklajajcie zdjęcia na bieząco?

My tez chcemy budowac MArysię- z tym u nas zmian będzie sporo (miedzy innymi podpiwniczenie, osobny garaż, podniesienie śican kolankowych i podzielenie najwiekszej sypialni na dwie mniejsze) dlatego chętnie przyglądniemy się Waszym doświadczeniom no i zdjęciom. Zachęcam bo naprawdę warto sie wymieniać poglądami :)

Słuchajcie a może załóżcie swoje wątki i wklajajcie zdjęcia na bieząco?

My tez chcemy budowac MArysię- z tym u nas zmian będzie sporo (miedzy innymi podpiwniczenie, osobny garaż, podniesienie śican kolankowych i podzielenie najwiekszej sypialni na dwie mniejsze) dlatego chętnie przyglądniemy się Waszym doświadczeniom no i zdjęciom. Zachęcam bo naprawdę warto sie wymieniać poglądami :)

Jestem za... :lol:

Jak tylko zacznę budować, na pewno możecie liczyć na zdjęcia, komentarze, opisy i dziennik. Ja również mam nadzieję na wymianę poglądów, porad, itd...

Jest nawet szansa na rozpoczęcie przed planowanym terminem, a mianowicie już za 2-3 tygodnie :D

W szczególności zachęcam Woligatora do zamieszczenia zdjęć ze swojej już zaawansowanej budowy :p

Nie ma problemu załącze fotki tylko niech mi ktoś powie jak??????

No to jeszcze raz - tekst skopiowany ze strony FAQ: :lol:

Czy mogę dodawać Obrazki?

Jak najbardziej możesz wstawiać obrazki do swoich postów. Jednakże obecnie nie istnieje możliwość przesyłania obrazków bezpośrednio na forum. Musisz więc wstawiać obrazki, które znajdują się na innym, ogólnodostępnym serwerze, np. http://www.moj-serwer.pl/moj-obraz.gif. Nie możesz wstawiać obrazków znajdujących się na twoim komputerze (chyba że jest on publicznie dostępnym serwerem) ani obrazków przechowywanych na stronach wymagających autoryzacji, np. skrzynki pocztowe, strony chronione hasłem itp. Aby wstawić obrazek użyj znacznika BBCode lub odpowiedniego znacznika HTML (jeśli jest to dozwolone).

Ja przechowuję swoje zdjęcia na http://photobucket.com/ :D

Ostrzezenie dla budujacych Marysie III(Archipelag).

Ekipa ciesli wlasnie zaczela stawianie wiezby dachowej i pojawil sie problem,a mianowicie brakuje przekroju przez garaz(wiezby),nie ma wysokosci platew i jeszcze paru innych"detali".Dzwonilem juz do Archipelagu i obiecali doslac brakujace rysunki, ale radze ZWROCIC NA TO UWAGE!!!Ja obecnie stoje przez to z robota.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich budowniczych Marysi Trzeciej! Dołączam do klubu, a z budową startuję na przełomie kwietnia i maja. COCI ma rację, był błąd w rzucie więźby, ale Archipelag to na prawdę solidna pracownia, sami do mnie wysłali poprawioną wersję. Tak więc wszystko oki!

Pozdrawiam wszystkich!

andrea

PS

A co z fotkami? Wstawicie coś z aktualnego stanu prac?

• 4 weeks później...

Witam ponownie.Dach juz stoi,ale bylo z nim sporo problemow,ze o kosztach nie wspomne.A wiec,po pierwsze,ekipa ciesli niezbyt dobra/kumata.Dwa, projekt wiezby niedopracowany(brak wielu istotnych przekroi i wymiarow),na szczescie Archipelag uratowal twarz-na biezaco dosylajac brakujace elementy,choc bylo przez to sporo przestoju w pracy.Na budowe sciagalem projektanta adoptujacego projekt wraz z konstruktorem-nie za darmo oczywiscie,wiec koszta w gore :evil: i w gore :evil:Bylo sporo improwizacji. Mysle ze wogole dach(kompletny tzn.dachowka,wszystkie warstwy,rigips) w marysi III wyjdzie mnie tyle ze bylby za to maly domek w stanie surowym wraz z materialem,ale coz,teraz nie czas na placz i lament.Kolejna rzecz,w projekcie jest mowa iz dach ma powierzchnie ok.300m2.Po wykonaniu dachu,zeby nie naciagnal mnie ciesla(placilem od metra2)dalem do wyliczenia calosc konstruktorowi-wyszlo mi 405m2!!!Wprawdzie garaz mam wydluzony o ok.4metry ale to wyszloby wiecej o ok 48m2,a nie ponad 100.Poddaje pod rozwage.

<a href=http://images32.fotosik.pl/184/15f85b3f74059030m.jpg' alt='15f85b3f74059030m.jpg'>

• 2 months później...

Jestem na etapie kupna projektu Marysia III, bardzo mi się on podoba, jestem na niego zdecydowany, tylko bardzo chciałbym jeszcze go zobaczyć w realu?

Zwłaszcza w wersji z antresolą lub z dodatkowym pokojem na poddaszu?

Proszę o pomoc?

Pozdrawiam, Sławek z Gniezna 695739777

Z góry dziękuję za odpowiedzi.