Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

P?yty Fermacell a p?yty g-k na poddasze

Recommended Posts

Co sądzicie o tych płytach Fermacell. Podobno są impregnowane, ognioochronne, bardziej wytrzymałe i lepsze niż gips.-kartonowe.

Nie wiem czy to tylko reklama, czy też rzeczywiście.

Płyty g-k są bardzo modne, ale ostatnio coraz częściej czytam, że organizm ludzki nie za bardzo je lubi. Stwierdziłam to też na sobie, bo gdy bywam dłużej w pomieszczeniach, w których ścianki są tylko z "gipsówki", to samopoczucie mam niezbyt dobre.

Podobno też te z Fermacella są znacznie droższe. Co byście radzili zastosować na poddasze?

Ocieplenie będzie z wełny mineralnej ( styropian to sama chemia, a ponadto żywe stworzenia bardzo go lubią, znajomemu w garażu, w którym je składował, zjadły wstrętne myszy sporo ).

Grażyna

Dzięki, ale idąc dalej - czy znacie orientacyjne ceny Fermacella i procentowo jak się przedstawia różnica cenowa między płytami Fermacell a g-k typ GKFI?

Pytam, bo na reklamę Fermacella dopiero co się natknęłam w jakimś czasopiśmie i jeszcze nie zdążyłam nigdzie poszukać i popytać. Oczywiście, mogę to zrobić ( i zrobię, badając ceny na moim terenie, bo przecież nie będę sprowadzać pły z drugiego końca kraju ), ale jeżeli już ktoś wie, to chętnie na wstępie skorzystam z podpowiedzi.

A ponadto - czy ktoś już tego Fermacella montował i na jakim ruszcie ( drewnianym czy metalowym, co lepsze? ).

Grażyna

No dobrze, a może znacie adresy choćby jednego dystrybutora Fermacella?

Probowałam intuicyjnie: http://www.fermacell.com.pl ( bow wiele firm w ten sposób ustawia adresy ), ale niestety, nic z tego, a reklamy tych płyt akurat nie mam pod ręką ( jest w którymś Muratorze, ale przecież wieki trzeba spędzić na przeglądaniu poprzednich numerów, zeby coś znaleźć ).

Grażyna

Jak znasz niemiecki to http://www.fels.de. Jak chcesz po polsku to wpisz w wyszukiwarce np. w http://www.wp.pl hasło fermacell i na mur coś Ci znajdzie. Chyba polskiej strony nie ma. Ale są firmy co rozprowadzają i udzielają informacji. Ceny podstawowych płyt moge Ci podać. Zależą one od kursu EURO. I tak płyta o grubości 10 mm i wymiarach 1,5m*1m = 15,51 zł/m2, ta sama grubość rozmiar płyty 2,4m*1,2m i większe =14,74 zł/m2. Przy grubości 12,5 mm 1,5m*1m=18,39 zł/m2, 2,4m*1,2m i większe=17,72 zł/m2. Ceny brutto. Mają jeszcze w ofercie grubsze płyty, suche jastrychy, płyty ocieplone ale to za dużo pisania. Jak chcesz podaj mi na priva numer faksu to prześlę ale myśle że tam gdzie mieszkasz na pewno jakieś składy budowlane mają je w swojej ofercie i cenniki też.

Dzięki Wam serdeczne za te ceny. Przynajmniej mam orientację.

Oczywiście, że najpierw popytam u moich sprzedawców, a dopiero jeżeli wynik będzie negatywny, to się zwrócę o dalszą pomoc.

W wyszukiwarce też popatrzę.

Jeżeli znajdę polską stronę, to dam Wam znać.

Ale czy ktoś z Was już je montował, czy też jesteście dopiero na etapie badań, czyli tak jak ja?

Grażyna

Odnalazłam polskiego przedstawiciela:

FELS WERKE Gmbh Oddział Warszawa, 02-796 Warszawa, Migdałowa 4

tel/f. 0-22-645-13-38-392 ( w innych wersjach był: 13-38-39, ale to chyba pomyłka ).

A zainteresowanym proponuję wejść na stronę:

http://www.budujemydom.pl

i na stronie głównej z prawej strony, w technologie ( nie w produkty), a gdy się te technologie otworzą, to w Budujemy Dom 5/2001.

Jest tam i opis, i namiary na tego polskiego przedstawiciela, i orientacyjne ceny ( np. grubość płytu 10,0 mm - 14,- zł./m2 ), i - co najważniejsze: spis miejscowości w Polsce dokonujących sprzedaży płyt, ze wskazaniem numerów telefonów.

Zanim to znalazłam (poprzez wyszukiwarkę )w Budujemy Dom, to na stronie tego Domu musiałam sporo szukać, dlatego też podaję tak szczegółowo sposób znalezienia wszystkiego, co dotyczy Fermacella.

PS. Okazało się, że w moim mieście też jest sprzedawca. To są plusy internetu i list dyskusyjnych.

Cieplutko i wiosennie pozdrawiam.

Grażyna